Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 21:06:53



















Επισκέπτες Online: 1191


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Πρώην και νυν δήμαρχοι διεκδικούν αναδρομικά χιλιάδων ευρώ από το 2014
07-01-2020
Πρώην και νυν δήμαρχοι διεκδικούν αναδρομικά χιλιάδων ευρώ από το 2014
 

Για «παράνομες», όπως ισχυρίζονται, κρατήσεις της αντιμισθίας τους λόγω μνημονίου

Ομαδικές αγωγές, διεκδικώντας αναδρομικά και κρατήσεις που όπως ισχυρίζονται παρακρατήθηκαν παράνομα από το 2014 μέχρι και σήμερα, ετοιμάζουν πρώην και νυν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Ήδη δεκάδες εν ενεργεία και πρώην αιρετοί ζητούν ενημέρωση από δικηγόρους που ασχολούνται με ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μάθουν με ποιον τρόπο θα τους επιστραφούν χρήματα που τους κρατήθηκαν παρανόμως, όπως ισχυρίζονται, από τη μηνιαία αποζημίωση που λαμβάνουν. Τα χρήματα που διεκδικεί ένας δήμαρχος περιοχής με περισσότερους από 100.000 κατοίκους μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, τις τελευταίες ημέρες πρώην και νυν αιρετοί έσπευδαν να καταθέσουν στα δημαρχεία τους αιτήσεις διακοπής της παραγραφής λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», πολλοί είναι εκείνοι οι αυτοδιοικητικοί σε όλη τη χώρα που έχουν ξεκινήσει διαδικασίες προσφυγής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων για να διεκδικήσουν κρατήσεις της τάξης του 4,2% της αποζημίωσης των δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων για την πενταετία από 1 Σεπτεμβρίου 2014 έως και την 31η Αυγούστου 2019, οπότε και έληξε η προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδος. Όπως αναφέρει ο πρώην δήμαρχος Δίου - Ολύμπου και δικηγόρος που «τρέχει» τη σχετική διαδικασία Κώστας Δημόπουλος, με το νόμο 3986 του 2011 και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 38 -πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μνημόνιο επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, με το οποίο υπήρξαν περικοπές και στη μισθοδοσία των αιρετών- «καθιερώθηκε ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ., συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών και των θυγατρικών επιχειρήσεων των τραπεζών ή των συνδεδεμένων με αυτές εταιρειών, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις τράπεζες». Επίσης, με τον ίδιο νόμο υπήρξε εισφορά 1% υπέρ του ΟΑΕΔ και κράτηση ποσοστού 1% για φόρο χαρτοσήμου και ποσοστό 20% επί του φόρου χαρτοσήμου υπέρ ΟΓΑ. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, οι παραπάνω εισφορές «παρακρατήθηκαν παρανόμως, καθώς θεωρήθηκε πως οι αιρετοί ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, κάτι που δεν ισχύει. Οι αιρετοί άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 29 του ιδίου νόμου, υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης της τάξης του 8% επί του συνολικού εισοδήματός τους. «Η παρακράτηση των ποσών σε ποσοστό 4,2% από τη μηνιαία τακτική αντιμισθία, η οποία εξακολουθεί να εφαρμόζεται, είναι παράνομη γιατί αντιλαμβάνονται το δήμαρχο ως υπάλληλο. Μόνο που οι αιρετοί δεν είναι υπάλληλοι, γι’ αυτό άλλωστε δεν έχουν μισθό, αλλά αποζημίωση» σχολιάζει ο πρώην δήμαρχος Δίου - Ολύμπου και δικηγόρος. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, υπάρχει απόφαση του εφετείου Πατρών το 2018 που στηρίζεται σε πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2012, με την οποία αιρετός δικαιώθηκε. «Ενημερώσαμε τους πρώην και τους νυν δημάρχους για το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν τα χρήματά τους» σχολιάζει ο κ. Δημόπουλος που εκτιμά πως θα κινηθούν νομικά περισσότεροι από 100 πρώην αιρετοί πανελλαδικά. «Διεκδικούμε αυτά τα χρήματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και παρακρατηθέντα αχρεωστήτως από εμάς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΓΑ, που παρανόμως τα παρακρατούσαν» συμπληρώνει.

Τα ποσά που διεκδικούν

Ενδεικτικά, όσοι διετέλεσαν δήμαρχοι σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο μπορούν να διεκδικήσουν το ποσό των 10.000 ευρώ, σε δήμους 20.000 - 100.000 κατοίκων το ποσό των 9.000 ευρώ και σε δήμους κάτω των 20.000, το ποσό των 6.000 ευρώ. Για τους αντιδημάρχους για περίοδο 2,5 χρόνων τα ποσά ξεκινούν από 1.600 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, αν και ο ίδιος ενημέρωσε τα αρμόδια όργανα των δήμων, οι διεκδικήσεις θα γίνουν ιδιωτικά και όχι μέσα από τα συνδικαλιστικά όργανα των αιρετών. «Το θέμα το ανακάλυψα τυχαία. Πήγα για άλλο ζήτημα που με απασχολούσε και το πληροφορήθηκα» λέει ο κ. Δημόπουλος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης δηλώνει πως γνωρίζει το ζήτημα, ωστόσο, εάν κάποιος θελήσει να κινηθεί νομικά, θα πρέπει να το πράξει ιδιωτικά. «Ο καθένας κατά μόνας μπορεί να πράξει ό,τι θέλει. Πρακτικά ως ΚΕΔΕ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι» τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου.

Υπέρ της διεκδίκησης των παρακρατηθέντων χρημάτων, που κρατήθηκαν παράνομα, όπως υποστηρίζει τάσσεται ο πρώην δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος μάλιστα θα κινηθεί από κοινού με τους πρώην αντιδημάρχους της διοίκησής του. «Αν δεν τα διεκδικήσουμε από το δήμο αλλά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τότε θα το προχωρήσω από κοινού με την ομάδα μου» αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας.

Αρνητικός εμφανίζεται ο πρώην δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Πέτρος Σούλας, που θεωρεί πως μια τέτοια ενέργεια σε εποχές κρίσης είναι προκλητική. «Όχι» στην επιστροφή των παρακρατηθέντων της αντιμισθίας του λέει και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης.

Του Βαγγέλη Στολάκη από τη Μακεδονία της Κυριακής



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium