Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/9/2020 03:54:41


  


 
Επισκέπτες Online: 222


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Συνέντευξη με την λογοθεραπεύτρια Σοφία Παναγιωτίδου
28-02-2020
Συνέντευξη με την λογοθεραπεύτρια Σοφία Παναγιωτίδου
 

Ο  τρόπος εκφοράς του λόγου ανέκαθεν θεωρείται από τα βασικότερα στοιχεία της προσωπικότητας του ανθρώπου.
Η λογοθεραπεύτρια Σοφία Παναγιωτίδου μας εξηγεί πως η κατάλληλη θεραπευτική τακτική μπορεί να αντιμετωπίσει από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα προβλήματα λόγου παιδιών και ενηλίκων.

Κα. Παναγιωτίδου, πότε ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία και από ποια ηλικία και έπειτα μπορεί να ξεκινήσει;

Τα τελευταία χρόνια τόσο οι γονείς όσο και οι παιδαγωγοί είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού. Ευτυχώς, οι αντιλήψεις του τύπου «παιδί είναι θα μιλήσει μόνο του», που είχαν σαν αποτέλεσμα πολλά παιδιά να φτάνουν στην ηλικία των 3 ετών και να μην μπορούν να επικοινωνήσουν, έχουν σχεδόν εκλείψει στις μέρες μας.
Η ανάπτυξη της γλώσσας είναι πολύ σημαντική για να επικοινωνήσει το παιδί τις σκέψεις και τις ανάγκες του και η καθυστέρηση της κατάκτησης των γλωσσικών οροσήμων επιφέρει σημαντικές δυσκολίες στη ζωή του παιδιού. Κάθε παιδί φυσικά έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι βασικοί σταθμοί της γλωσσικής εξέλιξης που θα πρέπει να κατακτηθούν σε ορισμένες ηλικίες. Συχνά οι γονείς έρχονται θορυβημένοι και αρκετά αγχωμένοι είτε έχοντας διαβάσει κάτι στο διαδίκτυο, είτε επειδή συγκρίνουν το παιδί τους με τα αδελφάκια του ή τα άλλα παιδιά στο σχολείο. Καλό θα ήταν οι γονείς να μην μπαίνουν σε μια διαδικασία σύγκρισης η οποία τους προσθέτει άγχος που μεταφέρεται στο παιδί. Συνήθως ο παιδίατρος, ο οποίος γνωρίζει την φυσιολογική πορεία της γλωσσικής ανάπτυξης, εφιστά την προσοχή στους γονείς όταν κάτι αποκλίνει του φυσιολογικού και παραπέμπει στον λογοθεραπευτή για περαιτέρω αξιολόγηση.

Τι υπηρεσίες παρέχετε στο χώρο σας εκτός από τη λογοθεραπεία και πως συνδυάζονται μεταξύ τους;

Το Κέντρο Λογοθεραπείας και Ειδικών Θεραπειών είναι ένα σύγχρονο κέντρο πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης παίδων, εφήβων και  ενηλίκων. Στελεχώνεται από καταρτισμένους ειδικούς στο χώρο της λογοθεραπείας, της εργοθεραπείας, της ψυχολογίας, καθώς και της ειδικής θεραπευτικής αγωγής. Στόχος του κέντρου είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και η δημιουργία αυστηρώς εξειδικευμένου και εξατομικευμένου προγράμματος  που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών και των ενηλίκων με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ιδιαιτερότητές τους.


Πολλά παιδιά  παρουσιάζουν δυσκολίες στη μάθηση  και τη συγκέντρωση. Πόσο βοηθά η λογοθεραπεία;

Ως δυσκολίες μάθησης ορίζονται τα προβλήματα με την κατάλληλη ως προς την ηλικία ικανότητα στην ανάγνωση (δυσλεξία), στον γραπτό λόγο (δυσγραφία), στα μαθηματικά (δυσαριθμησία), στον κινητικό προγραμματισμό (δυσπραξία). Η διαταραχή δε σχετίζεται με το πόσο έξυπνος είναι κάποιος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που φέρουν την διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών έχουν ανώτερο του μέσου όρου δείκτη νοημοσύνης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και παιδιά των οποίων οι μαθησιακές δυσκολίες είναι λόγω κάποιας άλλης κατάστασης. Το άγχος, η κατάθλιψη, το συναισθηματικό τραύμα και άλλες καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν την συγκέντρωση, κάνουν τη μάθηση μια πολύ δύσκολη πρόκληση. Επιπλέον, οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές / αυτισμός και η διάσπαση ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) πολλές φορές συνυπάρχουν με τις μαθησιακές δυσκολίες.

Ο λογοθεραπευτής αποτελεί μέρος της διεπιστημονικής ομάδας η οποία αποτελείται από τους γονείς / φροντιστές, ειδικούς δασκάλους και ψυχολόγους. Ο λογοθεραπευτής αξιολογεί τον προφορικό λόγο (ομιλία και ακουστικές ικανότητες), τον γραπτό λόγο (ανάγνωση και γραφή) των παιδιών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από τους δασκάλους και/ ή τους γονείς τους ως «ύποπτα».

Οι μαθησιακές δυσκολίες πρέπει να ανιχνεύονται όσο το δυνατόν νωρίτερα. Πολλά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες τα οποία λαμβάνουν λογοθεραπευτική παρέμβαση αργότερα, όταν οι γλωσσικές απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, αντιμετωπίζουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση εξαιτίας των προηγούμενών τους ακαδημαϊκών φόβων και αποτυχιών. Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες τα οποία δεν επιδέχονται λογοθεραπευτική παρέμβαση, μπορούν να οδηγηθούν σε σημαντικά μειωμένη αυτοπεποίθηση, σχολική φοβία (π.χ. να μη θέλει να πάει στο σχολείο, να μη θέλει να κάνει τα καθήκοντά του) και κατάθλιψη.Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη παρέμβαση;

Η έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη είναι πολύ σημαντική για την εύκολη και γρήγορη εξάλειψη των δυσκολιών. Για παράδειγμα, ένα παιδί με καθυστέρηση λόγου έχει μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξει αργότερα μαθησιακές δυσκολίες. Γι’ αυτό οι γονείς καλό θα ήταν να δίνουν την απαραίτητη σημασία και προσοχή. Η φράση που πολλές φορές ακούμε από τους γονείς ότι το «παιδί είναι μικρό και θα το ξεπεράσει», είναι τόσο λανθασμένη που δυστυχώς μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει το λάθος και τις μετέπειτα διαταραχές που θα διογκώνονται συνεχώς και που δυσκολότερα το παιδί θα μπορέσει να ξεπεράσει.

Η Σοφία Παναγιωτίδου διατηρεί κέντρο λογοθεραπείας και ειδικών θεραπειών στην κεντρική πλατεία Λαγκαδά (πλ. Μακεδονίας 1), τηλ. 2394 301 931. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε εδώ

 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium