Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/5/2020 07:05:42
  


 
Επισκέπτες Online: 234


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Χωραφίσιες βιολογικές φράουλες made in... Βερτίσκος
31-03-2020
Χωραφίσιες βιολογικές φράουλες made in... Βερτίσκος


Φράουλες που καλλιεργούνται στο χωράφι, χωρίς φυτοφάρμακα, και με γεύση που σου φέρνουν στο νου παιδικές αναμνήσεις

Ο 31χρονος Γιώργος Τσέλιος μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ασχολήθηκε με τα οικοδομικά, όμως τελικά τον κέρδισε η επαρχία και η ενασχόληση με τη γη. Έτσι, αγόρασε ένα χωράφι στο Βερτίσκο και ξεκίνησε να πειραματίζεται με την καλλιέργεια κηπευτικών και αρωματικών φυτών. Η περιήγηση του στο βουνό του έδωσε την ιδέα να καλλιεργήσει φράουλες, ένα φρούτο που καταναλώνεται εύκολα απ’ όλους και αγαπά το υψόμετρο. Αλλωστε, στις βόλτες του στο βουνό συναντούσε συχνά περιοχές με άγριες φράουλες, γεγονός που τον έπεισε για την επιτυχία αυτής της καλλιέργειας.

 

Ως ανήσυχο πνεύμα όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό και η μεγάλη αγάπη του για την φύση τον οδήγησε στην καλλιέργεια μόνο βιολογικής φράουλας. Στο χωράφι του δεν έχουν θέση χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα. «Προσπαθώ να σέβομαι τη φύση και όχι να κάνω κάτι για να την καταστρέψω ή να πάω ενάντια στους νόμους της» τονίζει ο Γιώργος στο Lagadas.net και αναφέρει τα… μυστικά του για μια πετυχημένη παραγωγή. Για τον εμπλουτισμό του εδάφους πρόσθεσε μυκόρριζες, ενεργούς μικροοργανισμούς, ζεόλιθο για την καλύτερη υγεία των φυτών του, οργανικό κομπόστ γαιοσκωλήκων και καθαρή κοπριά αλόγου. Βοήθησαν όμως και τα εδάφη του Βερτίσκου για την καλλιέργεια αυτή, όπως και όλων των κόκκινων φρούτων, καθώς είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο, το ιχνοστοιχείο δηλαδή που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της φράουλας. Παράλληλα, πιστός στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, έχει δημιουργήσει αναβαθμίδες για να συγκρατεί το βρόχινο νερό και να κρατάει την υγρασία στα εδάφη, ενώ προσπαθεί να καλλιεργήσει ακόμη και βρύα που θα χρησιμεύουν ως «μαξιλάρι» κάτω από τα φυτά για να μην χτυπάνε οι φράουλες στο χώμα!

 

Καθημερινά ο Γιώργος βρίσκεται στο χωράφι και επιβλέπει τα πάντα, φροντίζοντας τα φυτά του με τα χέρια, αφού η καλλιέργεια της φράουλας απαιτεί «ψιλοδουλειά» και υπομονή. «Η φράουλα είναι μια καλλιέργεια που έχει απαιτήσεις, όπως μόνιμη υγρασία στο χώμα, όμως οι πολλές διαφορετικές ποικιλές προσαρμόζονται σε διάφορα περιβάλλοντα» αναφέρει στο Lagadas.net. Από τον Μάιο μέχρι τα τέλη Νοέμβρη συλλέγει φράουλες που μέσα σε ελάχιστες ώρες από το μάζεμα φτάνουν στα σπίτια των πελατών του, αλλά και σε σταθερά στέκια. Κατά βάση πουλά τις φράουλες ως φρούτο, όμως όταν η παραγωγή είναι μεγάλη φτιάχνει βιολογικές μαρμελάδες με φράουλα και ελάχιστη καστανή ζάχαρη, γλυκό του κουταλιού, πικάντικο γλυκόξινο τσάτνεϊ φράουλας, μαρμελάδα φράουλα - κράνο, συμπυκνωμένο χυμό κράνο και τουρσί πράσινης φράουλας με βιολογικό ξύδι.

Προς το παρόν, τα προϊόντα του διατίθενται μέσα από γιορτές οικολογικής γεωργίας αλλά και από τον συνεταιρισμό παραγωγών «Το Κουκούλι», ενώ όσοι γνωρίζουν γι’ αυτά μέσα από το Facebook Φράουλα Βερτίσκου γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές σε νέους πελάτες. Στα άμεσα σχέδια του Γιώργου είναι η δημιουργία οικοτεχνίας, ώστε τα προϊόντα του να διατίθενται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και delicatessen. Μάλιστα, πολλά γκουρμέ εστιατόρια με τα οποία ήρθε σε επαφή ο Γιώργος εντυπωσιάστηκαν από τη γεύση και το άρωμα της φράουλας Βερτίσκου και μόλις επανέλθουν, θα συμπεριλάβουν τη βιολογική φράουλα Βερτίσκου στα νέα τους μενού.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium