Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 23:49:37



















Επισκέπτες Online: 1099


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Απριλιάτικες σκέψεις μακριά από ιούς!!!
02-04-2020
Απριλιάτικες σκέψεις μακριά από ιούς!!!

2 του Απρίλη σήμερα και τέρμα τα ψέματα! Όσα είπαμε είπαμε. Πρωταπριλιά είναι βέβαια η επίσημη γιορτή των πολιτικών, αλλά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού δεν κατέστη δυνατόν να τους γιορτάσουμε!

Χθες πρωταπριλιάτικα έκανα μια ανάρτηση στο fb που αναφερόταν στην δήθεν αναστήλωση της οικίας Δόγκα, και βέβαια ήταν μια ανάρτηση που κρύβει ένα όνειρο, μια ελπίδα για ομορφιά, για αναστήλωση της παράδοσης που μας άφησαν κληρονομιά. Πέντε σπίτια έμειναν στο Λαγκαδά, τόσοι Δήμαρχοι πέρασαν, δεν μπόρεσαν να ενδιαφερθούν για μια αρχιτεκτονική κληρονομιά που καταρρέει. Διαβάζω στην εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ» του αείμνηστου Νίκου Μουλά όπου το 1963 η Νομαρχία και το Υπουργείο Πολιτισμού πρότειναν να διατηρηθούν ακόμα και τα κτήρια της πλατείας Λαγκαδά, γιατί αποτελούσαν δείγματα πολιτισμού και αρχιτεκτονικής, με τη λογική ότι αυτό θα αποτελέσει μια ευκαιρία στην πόλη μας να καταστεί παραδοσιακός τόπος με ιδιαίτερο αισθητικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Αυτοί το είπαν αυτοί το άκουσαν! Ο Λαγκαδάς τον χαβά του. Δεν συντηρεί τίποτα, δεν αναγνωρίζει τίποτα, δεν σέβεται τελικά τίποτα. Οι φωτογραφίες που ανήρτησα από την οικία Δόγκα, είναι η εργασία ενός παλαιότερου μαθητού του Γυμνασίου Λαγκαδά, του Βαγγέλη Δόνιου, την οποία έκανε στα πλαίσια ενός μαθήματός του. Μακάρι την ευαισθησία ενός παιδιού τότε 14 χρόνων να την είχαν και κάποιοι άλλοι! Είναι μια καταπληκτική καταγραφή και αποτύπωση της οικίας Δόγκα, έτοιμη να την πάρει ο εργολάβος και να αναστηλώσει το σπίτι στην προτέρα μορφή του, που σήμερα είναι σε μια τραγική κατάσταση. Ποιος να νοιαστεί;;; Αυτοί  που νοιάστηκαν για τον Μύλο Γεωργιάδη; του Ζλατάνου; Του Βενιώτη; Του Κούζου; Δεν βαριέστε! Αυτοί είμαστε, αυτούς εκλέγουμε, αυτά έχουμε!




Το εξοργιστικό είναι ότι  η Ευρώπη και το Πράσινο Ταμείο διαθέτουν εκατομμύρια για αυτά τα έργα και τους αρμοδίους δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν ούτε  μια πρόταση.

Εμείς πάντως οι λίγοι θα συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε έναν διαφορετικό Λαγκαδά, έναν Λαγκαδά που να αξίζει στους κατοίκους του και να κοιτάζει στο μέλλον. Όσοι  νοήμονες και οραματιστές προσέλθετε. Η επόμενη κίνησή μας είναι να γίνουν μακέτες για όλα τα διατηρητέα του Λαγκαδά ώστε όταν κάποτε βρεθούν οι  «κατάλληλοι» στην εξουσία να έχουν μια σαφή εικόνα του τι χάνουμε!!! Και τι κληρονομήσαμε!

Ως τότε ας παραμένουμε στα ερείπια ενός πολιτισμού.

Τώρα θα πει κάποιος εδώ ο κόσμος καίγεται κι ο δάσκαλος τον χαβά του! Ναι γιατί αυτό είναι ο ρόλος του κάθε δάσκαλου, να αγωνιά για το μέλλον των παιδιών και το μέλλον του πολιτισμού μας!

Προ ημερών ανήρτησα μια νεκρολογία για τον Δάσκαλο, ιστορικό και Λαογράφο του Λαγκαδά Νίκο Κοσμά. Ο αείμνηστος λοιπόν Νίκος Κοσμάς άφησε τη δική του κληρονομιά στον τόπο μας, μελέτες για την ιστορία μας και το γλωσσικό μας ιδίωμα. Χάρισε στο Λαογραφικό μας Μουσείο όχι μόνο την γραπτή ιστορία μας, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, αλλά και το αρχείο των εφημερίδων του Νίκου Μουλά Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ, ένα πραγματικό θησαυρό για όσους αγαπούν τον τόπο, την ιστορία, την λαογραφία μας, ένα αρχείο πολύτιμο και χρήσιμο για επιστήμονες ιστορικούς και λαογράφους. Όσα νέα παιδιά σπουδάζουν λαογραφία, ιστορία, γλωσσολογία, θα μπορούν να βρουν ένα καλό βοήθημα και μια πηγή πληροφοριών για τον τόπο μας. Το αρχείο θα είναι στη διάθεσή τους.

 

Τρύφων Τσομπάνης

Αναπληρωτής  Καθηγητής ΑΠΘ




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium