Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/5/2021 23:27:24
  


 
Επισκέπτες Online: 461


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΕΙΚΟΝΕΣ: Το «άγνωστο» μουσείο του Δήμου Λαγκαδά με ιστορία εκατομμυρίων ετών!
01-02-2021
ΕΙΚΟΝΕΣ: Το «άγνωστο» μουσείο του Δήμου Λαγκαδά με ιστορία εκατομμυρίων ετών!
Σε απόσταση 50 χιλιομέτρων έξω από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται ένα μουσείο με εξαιρετικά σπάνια και σημαντικά ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται πριν από 1.000.000 έως και 2.000.000 χρόνια.

Φωτογραφίες: Μάριος Δαδούδης


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο χωριό Καλαμωτό ή Νέα Καλίνδοια (λίγο μετά το Ζαγκλιβέρι), στεγάζεται σε ένα δωμάτιο μέσα στη Κοινότητα των Νέων Καλινδοίων. Η παλαιοντολογική του έκθεση περιλαμβάνει απολιθωμένα οστά τα οποία ήρθαν στο φως έπειτα από συστηματικές ανασκαφές του Α.Π.Θ. με επικεφαλής την παλαιοντολόγο αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά.
Η θεσμοθέτηση του ως Μουσείου Φυσικής Ιστορίας έγινε το 2003, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Φ.Ε.Κ. 524/5-5-2003). Οραματιστής και δημιουργός του μουσείου υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια ο Νίκος Κυριαζίδης, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην προβολή και ανάδειξη του μουσείου, εκτελώντας παράλληλα χρέη ξεναγού και φροντιστή. Δυστυχώς πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.
 

Εντυπωσιακός είναι ο χαυλιόδοντας ενός θηλυκού Μαμούθ του Νότου (Mammuthus meridionalis) με μήκος 2,05 μέτρα. Ο χαυλιόδοντας εντοπίστηκε το 2002 από το Γιάννη Γάκη στο ρέμα Βασμούρα και συλλέχθηκε με τη μέθοδο των καλουπιών από τους Γιάννη Γάκη, Βασίλη Μακρίδη και Νίκο Κυριαζίδη. Το 2016 έγινε η αποκατάστασή του από το Νίκο Μπαχαρίδη, με χρηματοδότηση από τον Δήμο Λαγκαδά, επί δημαρχίας Γ. Καραγιάννη.

Στο Μουσείο υπάρχουν επίσης τα οστά από το σαγόνι μιας γιγαντιαίας ύαινας, που έζησε πριν περίπου 2.000.000 χρόνια, η κάτω γνάθος ενός γιγάντιου ελαφιού και οστά από ελέφαντα, ρινόκερο, ιπποπόταμο, μεγαλόκερο, βίσονα, μαχαιρόδοντα, λύκο, άλογο και άλλων προϊστορικών ζώων, τα οποία εντοπίστηκαν στη γύρω περιοχή των Αρχαίων Καλινδοίων και στη θέση “Χιλιόδεντρα”, περιοχή στην οποία εικάζεται, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος γύμναζε το ιππικό του και προετοίμαζε τους άντρες του για μετέπειτα μονομαχίες.

Στον ίδιο χώρο, μπορεί κανείς να θαυμάσει και πετρώματα διαφόρων ειδών και ηλικιών, της περιοχής.

Δυστυχώς, η ηλικία του χώρου στον οποίο φιλοξενείται από το 2001 το ιδιαίτερης σημασίας αυτό Μουσείο, δε μπορεί να κρυφτεί. Ευρήματα εξαιρετικής και εντυπωσιακής σημασίας όπως αυτά, χρειάζονται έναν πιο κατάλληλο χώρο αλλά και μία αντίστοιχα κατάλληλη προβολή.

Η Κοινότητα Νέων Καλλινδοίων, σε καμία περίπτωση δεν έχει τους πόρους να υποστηρίξει κάτι τέτοιο και για ακόμη μία φορά η αδιαφορία του Κράτους είναι παρούσα.


 

www.parallaximag.gr
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium