Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/5/2021 21:34:23
  


 
Επισκέπτες Online: 455


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Κεντρική Μακεδονία: Στερεύει η χρηματοδότηση για εκατοντάδες έργα δήμων
19-03-2021
Κεντρική Μακεδονία: Στερεύει η χρηματοδότηση για εκατοντάδες έργα δήμων
 

Την αγανάκτηση των δημάρχων προκαλεί η δραματική μείωση του προγράμματος “Α. Τρίτσης”, αφού από το 1,5 δισ. ευρώ που προβλέπονταν, διασφαλίζονται μόλις 500 εκατ. ευρώ

«Aνθρακες» κινδυνεύει να αποδειχθεί για δεκάδες δήμους και στην Κεντρική Μακεδονία, ο θησαυρός του αναπτυξιακού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, που αφορά σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς το 1,5 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός του προϋπολογισμός μειώθηκε σε μόλις 500 εκατ. ευρώ για δημοτικές υποδομές σε όλη τη χώρα.

Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες έργα δήμων που εντάχθηκαν στο “Τρίτσης” για να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών θα μείνουν στο σκέλος του σχεδιασμού, αφού τα διαθέσιμα κονδύλια δεν φτάνουν για να προχωρήσουν οι συμβασιοποιήσεις με εργολάβους. Την ίδια ώρα πολλοί μικροί δήμοι ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, που δεν έχουν στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες, είναι πολύ πιθανό να μην εντάξουν κανένα έργα, καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να εκπονήσει τις απαιτούμενες μελέτες.

Η είδηση για τη μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έγινε γνωστή με αφορμή τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕπ) και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, προκαλώντας σοκ στους περισσότερους δημάρχους. Μάλιστα μιλώντας στο makthes.gr πολλοί έκαναν λόγο για εμπαιγμό, καθώς καλλιέργησαν πολλές προσδοκίες για το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά διαπίστωσαν ότι τα χρήματα δεν φτάνουν.

«Εδώ και ένα χρόνο δεν κινείται τίποτα σε επίπεδο έργων, καθώς όλοι οι δήμοι περίμεναν να ξεκολλήσει επιτέλους το Τρίτσης και να συμβασιοποιήσουμε έργα που είχαμε εντάξει. Τώρα όμως με τα διαθέσιμα κονδύλια των 500 εκατ. ευρώ η πίτα μοιράζεται σε ακόμη λιγότερα κομμάτια και όποια έργα γίνουν θα είναι αυτά με ώριμες μελέτες, ενώ ζήτημα είναι να τρέξουν κάποια σε μικρούς δήμους» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, αντιδήμαρχος Έδεσσας, Γιάννης Μουράτογλου.

Φαγώθηκε σε “γέφυρες” 1 δισ. ευρώ

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το σύνολο προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” που με τόση σπουδή είχε αναγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΣ έφτανε το 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το 1 δισ. ευρώ… φαγώθηκε ήδη σε έργα γέφυρες από το προηγούμενο, το “Φιλόδημος”.

“Τα λεφτά αυτά ξοδεύτηκαν για να γίνουν έργα που ήταν δημοπρατημένα από πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα. Ωστόσο με την ανακοίνωση του ‘Τρίτσης’ οι δήμαρχοι αναθάρρησαν, θεωρώντας πως θα έχουν και νέα κονδύλια στα χέρια τους. Αποτέλεσαν ήταν να εντάξουν καινούργια έργα, εκπονώντας μελέτες και περιμένοντας να τα συμβασιοποίησουν. Ωστόσο δεν κινήθηκε τίποτα από το περασμένο καλοκαίρι, ώσπου φτάσαμε σήμερα και βλέπουμε ότι οι πόροι του Τρίτσης είναι τελικά δραματικά μειωμένοι» επισήμανε ο κ. Μουράτογλου.

Τη μεγάλη ανησυχία των δημάρχων όλης της Ελλάδας, εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», παραδέχθηκε μιλώντας στο makthes.gr και ο Β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, λέγοντας πως «βιάζονται και δικαιολογημένα οι δήμαρχοι να εκτελέσουν και να παρουσιάσουν δημόσια τα έργα τους στους πολίτες».

Ωστόσο, είπε, πως οι προθεσμία που δόθηκαν ως τις 31 Μαρτίου 2021 για ένταξη νέων έργων, θεωρείται βέβαιο ότι θα παραταθεί για ακόμη ένα μήνα. Σχολίασε μάλιστα ότι πλέον με τους μειωμένους πόρους οι δήμαρχοι θα κινηθούν στη λογική του… «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε».

Λεφτά… δεν υπήρχαν

Αν και τα έργα του “Φιλόδημου” του προγράμματος που είχε οικοδομηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ήταν σε εξέλιξη, ο τέως υπουργός Π. Θεοδωρικάκος είχε αλλάξει το όνομα σε "Αντώνης Τρίτσης" υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα καινούριο πρόγραμμα με νέες πηγές χρηματοδότησης. Όμως πηγές της αυτοδιοίκησης σημειώνουν, ότι οι χειρισμοί της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ και η προσπάθεια να αποδομηθεί ο Φιλόδημος είχαν ως αποτέλεσμα να «ξεμείνει» από χρηματοδότηση το πρόγραμμα αφού η σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα εξελισσόταν δυναμικά και με βάση τις απορροφήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

www.makthes.gr 
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium