Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/5/2021 11:42:26


  


 
Επισκέπτες Online: 370


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΝΔ: Ονόματα και σενάρια για τις λίστες της Θεσσαλονίκης
26-03-2021
ΝΔ: Ονόματα και σενάρια για τις λίστες της Θεσσαλονίκης
 

Όλοι οι σημερινοί βουλευτές θα είναι ξανά υποψήφιοι ενώ στόχος της ΝΔ είναι τα ψηφοδέλτια να ενισχυθούν και να ανανεωθούν

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα» να έκοψε τις συζητήσεις περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όμως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού «πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Έτσι η συζήτηση αλλά και η αναζήτηση για τα πρόσωπα που θα συμπεριληφθούν στις επόμενες βουλευτικές λίστες της Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει ήδη.

Στόχος είναι η ενίσχυση αλλά και η ανανέωση των ψηφοδελτίων, από τα οποία στις εκλογές του 2019 αναδείχτηκαν 10 βουλευτές, 7 στην Α’ και 3 στη Β’ Θεσσαλονίκης. Με βάση το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και έχοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Ιουλίου του 2019, η ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης (είχε λάβει 35,5%) αναμένεται να εκλέξει 5 ή 6 βουλευτές, ενώ στη Β’ (όπου είχε συγκεντρώσει 43%), να κερδίσει 3 ίσως και 4 έδρες. Όλα αυτά μπορεί να ανατραπούν και τα νούμερα της ΝΔ να βελτιωθούν, αν επακολουθήσουν και δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με άλλο εκλογικό σύστημα που ευνοεί το πρώτο κόμμα. Τότε η ΝΔ θα ενισχύσει τις έδρες της στην Α’ Θεσσαλονίκης και είναι πιθανό να κλειδώσει και την 4η έδρα στη Β’.


Όπως είναι προφανές η πανδημία έχει φρενάρει τις δημόσιες εκδηλώσεις και έχει περιορίσει τον άτυπο ανταγωνισμό που γίνεται ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις μεταξύ των βουλευτών και των μνηστήρων της λίστας. Πολλοί λένε ότι πανδημία ευνοεί τους εν ενεργεία βουλευτές. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία, καινούρια ονόματα αλλά ακόμη πολλά ερωτηματικά.

Στην πρώτη εκλογική περιφέρεια και με βάση τα σημερινά δεδομένα στη λίστα πλην του Κώστα Καραμανλή, όπου η απόφαση για νέα κάθοδο θα ληφθεί στο μέλλον, και οι 6 ενεργεία βουλευτές θα διεκδικήσουν επανεκλογή. Δηλαδή ο Κώστας Γκιουλέκας (είχε λάβει 36.596 σταυρούς και ήταν δεύτερος πίσω από τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό), η Έλενα Ράπτη (32.398), ο Σταύρος Καλαφάτης (31.664), ο Στράτος Σιμόπουλος (16.061), η Aννα Ευθυμίου (14.928) και ο Δημήτρης Κού-βελας (14.464).

Όσον αφορά στους πολιτευτές του 2019 υπάρχουν διαφοροποιήσεις, καθώς μερικοί από αυτούς έχουν αναλάβει πόστα που δημιουργούν βουλευτικά κωλύματα. Ο Νίκος Ταχιάος (πρώτος επιλαχών με 13.439 σταυρούς) είναι πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, ο Δημήτρης Σταμάτης (11.538) ανέλαβε πρόεδρος στο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Βίκυ Νάκου (6.303) πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Ελλάδος. Αν επιθυμούν να είναι ξανά υποψήφιοι θα πρέπει να παραιτηθούν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 2022.

Από τους υπόλοιπους πολιτευτές του 2019 κινούνται δραστήρια ο καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης (είχε λάβει 11.805 σταυρούς), ο κτηνίατρος Δημήτρης Γαλαμάτης (10.074), ο δικηγόρος Νίκος Καραγιαννακίδης (8.696) και η δικηγόρος Αφροδίτη Λατινοπούλου (5.297), ενώ πάντα στο παιχνίδι παραμένουν και οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Βενιέρης (13.077) και Σύνθια Σάπικα (9.435), καθώς και η πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσα-λονίκης Καλυψώ Γούλα, που ήταν υποψήφια στην ευρωλίστα της ΝΔ και είχε οριστεί πρόεδρος στο Καυτατζόγλειο.

Ποιοι άλλοι ακούγονται για τη γαλάζια λίστα της Α’; Κατ΄ αρχήν η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, που είχε σχεδόν ανακοινωθεί το 2019 αλλά τελικά κατέβηκε για την ευρωβουλή, ο πρώην γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Παπαγεωργίου, που το 2019 κόπηκε στο παρά πέντε, ενώ για τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δρόσο Τσαβλή ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει στην παρούσα φάση μάλλον να αποκλεισθεί. Ακόμη υπάρχουν σενάρια για τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάνου που πάντως προσανατολίζεται να διεκδικήσει μια νέα θητεία στην πρυτανεία του ΑΠΘ και για τον πρόεδρο του πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Θανάση Εξαδάκτυλο, καθώς και από τον χώρο της αυτοδιοίκησης του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Ασλανίδη και του αντιδημάρχου Σωκράτη Δημητριάδη.

Η μάχη της Β’

Στη Β’ Θεσσαλονίκης όλα τα σενάρια συγκλίνουν στο ότι και οι τέσσερις πρώτοι σε σταυρούς της λίστας του 2019 θα είναι εκ νέου εντός. Δηλαδή οι τρεις βουλευτές Θόδωρος Καράογλου (το 2019 έλαβε 31.638 σταυρούς), Σάββας Αναστασιάδης (26.377) και Δημήτρης Βαρτζό-πουλος (23.479), καθώς και ο πολιτευτής του 2019 Φάνης Παπάς, που είχε λάβει 21.685 σταυρούς, αλλά η παραίτηση του από τη θέση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ μάλλον τον γρατσούνισε. Για τον πρώην δήμαρχο Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη που το 2019 είχε συγκεντρώσει 14.487 σταυρούς και ο οποίος από τότε που ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα της ΚΕΔΕ έχει μετακομίσει στην Αθήνα όλα είναι ανοικτά, όπως πιθανό είναι και το ενδεχόμενο να ενδιαφερθεί για τη γαλάζια λίστα της Β’ και ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας που θεωρείται ισχυρός στα δυτικά του νομού.


www.makthes.gr
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium