Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/5/2021 11:06:40


  


 
Επισκέπτες Online: 307


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Τα καλοδιατηρημένα κάρα του Θωμά Βλατή μας ταξιδεύουν στον Λαγκαδά του '60 (φωτο)
06-04-2021
Τα καλοδιατηρημένα κάρα του Θωμά Βλατή μας ταξιδεύουν στον Λαγκαδά του '60 (φωτο)


Δύο κάρα - αντίκες φιλοξενεί η οικογένεια του Θωμά Βλατή από το Λαγκαδά, ως οικογενειακά κειμήλια μιας τέχνης που σήμερα τη συναντάμε μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς.

Παλιότερα όμως το καρό αποτελούσε το κυριότερο μέσο μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων και η τέχνη του καροποιού ήταν από τις σημαντικότερες της εποχής.
Με σκοπό να γνωρίσουν και οι νεότερες γενιές το αρχαίο αυτό μέσο μεταφοράς, το lagadas.net σας παρουσιάζει ένα από τα δύο κάρα - αντίκες που διατηρεί στην κατοχή της η οικογένεια Βλατή στο Λαγκαδά. Κατασκευασμένο το 1964, από το καροποιείο των συνεταίρων Θ. Βλαχούδη και Δ. Κισαπαναγιώτη στο Λαγκαδά, το κάρο αυτό σχεδιάστηκε για να μεταφέρει οπωροκηπευτικά, εξ ου και τα διπλά πλαϊνά καπάκια προκειμένου να μεταφέρει δύο σειρές κιβωτίων με κηπευτικά. Ο κ. Βλατής το απέκτησε σε ηλικία 14 ετών, πληρώνοντας ένα μεγάλο ποσό για την εποχή, αφού η κατασκευή ενός κάρου απαιτούσε πολλές μέρες εργασίας, ξύλα αρίστης ποιότητας και φυσικά την τέχνη και το μεράκι του καροποιού που θα έκανε το κάρο να αντέχει σε αντίξοες συνθήκες και στους χωμάτινους, γεμάτους λακκούβες, δρόμους του Λαγκαδά.

Ο Θωμάς Βλατής σε μικρή ηλικία με το κάρο του στο Λαγκαδά

Σήμερα, ένας από τους τελευταίους μαστόρους της σπάνιας αυτής τέχνης, βρίσκεται στην Ασσηρο και το όνομα του είναι γνωστό στο πανελλήνιο. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Κόπελη, που, αν και 85 ετών, είναι μάχιμος και συνεχίζει να επισκευάζει κάρα για τουριστικούς και λαογραφικούς σκοπούς, προκαλώντας συγκίνηση και νοσταλγία σε όσους έζησαν τη χρήση του κάρου ως βασικού μέσου μεταφοράς. Όπως και το κάρο του κ. Θωμά Βλάτη, που βλέποντας το, σου έρχονται στο νου γλυκές αναμνήσεις μιας άλλης, μακρινής εποχής.


 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium