Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/4/2024 00:09:59





















Επισκέπτες Online: 1082


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Η ΑΙΓΛΗ ΤΗΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΑ ΧΡΕΗ
10-07-2011
Η ΑΙΓΛΗ ΤΗΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΑ ΧΡΕΗ

Την αίγλη μεγάλων λουτροπόλεων, όπως αυτή της Αιδηψού, παλεύει να κατακτήσει τα τελευταία χρόνια η λουτρόπολη του Λαγκαδά, ένα από τα ιαματικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα. Και θα μπορούσε να είναι εφάμιλλο γνωστών λουτροπόλεων ανά την Ελλάδα, αν όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν μετρούσε ζημίες που έφτασαν σε ετήσια βάση το μισό εκατ. ευρώ.





Παρά τους 77.000 επισκέπτες που απόλαυσαν την ιαματική υδροθεραπεία το 2010, τα χρέη της Λουτρόπολης ΑΕ που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή Λαγκαδά ανέρχονται σε 363.000 ευρώ, ποσό που η εταιρεία προσβλέπει να καλύψει από τη διαφαινόμενη αύξηση των επισκεπτών την τρέχουσα χρονιά.
Ο δήμος, που είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας, είναι αποφασισμένος να μην πριμοδοτήσει ούτε με ένα ευρώ τη Λουτρόπολη ΑΕ, αναγκάζοντάς την να βρει τρόπο να αυξήσει τα κέρδη της επιχείρησης ακόμη και σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδα. Η διοίκηση της λουτρόπολης πάντως έχει ήδη πατήσει... γκάζι, καθώς με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των λουτρών, του εστιατορίου, του αναψυκτηρίου και του κολυμβητηρίου και τις χαμηλές τιμές που καθιέρωσε από την αρχή του χρόνου διαπιστώνει αύξηση του τζίρου κατά 30% σε μηνιαία βάση σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, πέρυσι οι επισκέπτες ανήλθαν σε 77.000 άτομα, ενώ φέτος μέχρι τα τέλη Ιουνίου έφτασαν τα 40.000, με προοπτική να ξεπεράσουν στο τέλος τους έτους τα 100.000.
Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια τα έσοδα είχαν πάρει την κατηφόρα, ενώ τα έξοδα της λουτρόπολης ήταν αυξημένα. Το 2009 τα έσοδα ανήλθαν σε 1,4 εκατ. ευρώ και τα έξοδα σε 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 τα έσοδα ανήλθαν σε 1,4 εκατ. ευρώ και τα έξοδα σε 1,6 εκατ. ευρώ. Ανάλογη ήταν η εικόνα των εσόδων και των εξόδων και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς από το 2005 ώς το 2010 ο προϋπολογισμός ποτέ δεν ισοσκελίστηκε.
«Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα της οικονομικής κατάστασης της Λουτρόπολης Λαγκαδά και σήμερα δεν έχουμε κανένα περιθώριο να πάρουμε ούτε ένα ευρώ από τον δήμο, αλλά να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, για να επιβιώσει η επιχείρηση», τόνισε κατηγορηματικά στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της λουτρόπολης Γιώργος Κυράνος.
Παραδέχεται ότι για μια εταιρεία με τόσες παθογένειες τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολο να ρίξει τις τιμές σε όλους τους χώρους, ωστόσο η μείωση, όπως είπε, ήταν αναγκαίο κακό για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα. «Η κίνηση αυτή μας ωφέλησε, καθώς με τη μείωση κατά 50% στις τιμές σε όλους του χώρους αυξήσαμε την επισκεψιμότητα, βοηθώντας την εταιρεία να απαγκιστρωθεί από τον δήμο και να καλύπτει μόνη της τα έξοδα», σημείωσε ο κ. Κυράνος.
«Παραλάβαμε χρέη και διαπιστώσαμε κακοδιαχείριση, όπως και την ύπαρξη ενός δανείου ύψους 1,4 εκατ. ευρώ που ελήφθη τον περασμένο Ιούλιο από την προηγούμενη διοίκηση για έργα στη λουτρόπολη. Όμως από αυτά που προγραμματίστηκαν δεν είδαμε τίποτε να έχει γίνει», υπογράμμισε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Αντ’ αυτού βρήκαμε χρέη ύψους 363.000 ευρώ σε επιταγές και τιμολόγια».


 

Η νέα διοίκηση του δήμου Λαγκαδά σκέφτηκε να αναθέσει τη λειτουργία της λουτρόπολης και όλων των παράλληλων δραστηριοτήτων σε ιδιώτη, αλλά τελικά επέλεξε να τα εκμεταλλευτεί η ανώνυμη εταιρεία, προσδοκώντας ότι με χρηστή οικονομική διαχείριση και χαμηλές ανταγωνιστικές τιμές θα κερδίσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων. Εξάλλου τη λουτρόπολη μέχρι και το 1956 την είχε αναλάβει ιδιώτης και στη συνέχεια από το 1957 ο ΕΟΤ, η σημερινή Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), που είναι και η ιδιοκτήτρια, την ανέθεσε στον οικείο δήμο.
 

Πλήγμα η εγκατάλειψη του ξενοδοχείου

Καθένα από τα θερμαλιστικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό διαθέτουν και ξενοδοχειακή μονάδα για τη φιλοξενία των επισκεπτών, σε αντίθεση με τη Λουτρόπολη Λαγκαδά, όπου το υφιστάμενο ξενοδοχείο έχει εγκαταλειφθεί. Είναι εξάλλου η μοναδική απαραίτητη υποδομή, για την οποία όμως ο δήμος δεν έκανε τίποτε τα προηγούμενα χρόνια. «Η πληρότητα είναι μηδαμινή, γιατί προτρέπεις τους επισκέπτες να μείνουν στο ξενοδοχείο, αλλά ντρέπεσαι όταν βλέπεις ποια είναι η κατάσταση στους χώρους», σχολίασε ο πρόεδρος της λουτρόπολης. Για αυτόν τον λόγο η διαμονή στο ξενοδοχείο σε δίκλινο με πρωινό στοιχίζει μόλις 40 ευρώ, ενώ για το καλοκαίρι η διοίκηση της εταιρείας προβαίνει σε έκπτωση, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επισκέπτες. Η δυναμικότητα του ξενοδοχείου είναι 82 κλίνες, ωστόσο η πληρότητά του λόγω της κακής κτιριακής κατάστασης δεν υπερβαίνει το 5%.
Σύμφωνα με τον κ. Κυράνο, η εγκατάλειψη του ξενοδοχείου τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε πλήγμα για τη λουτρόπολη, καθώς αν είχε ανακαινιστεί η πληρότητα θα έφτανε το 60%-70%, που σημαίνει επιπλέον κέρδη για την εταιρεία. Πάντως στα σχέδια της εταιρείας είναι η πλήρης ανακαίνιση του ξενοδοχείου, που έχει ήδη αρχίσει από τους ισόγειους χώρους και θα συνεχιστεί του χρόνου στους ορόφους, με προϋπολογισμό περίπου 500.000 ευρώ.
 

Τα λουτρά αρχαιολογικό μνημείο

Τα λουτρά του Λαγκαδά αποτελούν αρχαιολογικό μνημείο, δεδομένου ότι λειτουργούν δύο βυζαντινοί ομαδικοί λουτήρες με μαρμάρινες βρύσες, γεγονός που αποκαλύπτει ότι και οι πρόγονοί μας απολάμβαναν τα οφέλη του θερμαλισμού.
Στον Λαγκαδά οι επισκέπτες βρίσκουν τον «Ιουστινιανό», ομαδικό βυζαντινό λουτήρα του 900 μ.Χ. με θόλο και μαρμάρινες βρύσες, τη «Μυγδονία», βυζαντινό ομαδικό λουτήρα του 1400 μ.Χ., και την «Κορώνεια», σύγχρονο ομαδικό λουτήρα που προσφέρεται για ιδιωτική χρήση σε παρέες και οικογένειες. Υπάρχουν επίσης 21 ατομικά υδρομασάζ, 20 ατομικοί λουτήρες και ο ομαδικός λουτήρας «Θερμία Άρτεμις», που έχει διαμορφωθεί ειδικά για θεραπεία παθήσεων.

 

Τι θα πληρώσετε στη λουτρόπολη

- Το υδροθεραπευτήριο λειτουργεί από τις 8.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ
- Είσοδος σε όλες τις βυζαντινές δεξαμενές: 6 ευρώ/άτομο
- Δεξαμενή Κορώνεια Prive: 20 ευρώ για δύο άτομα - 5 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο
-  21 ατομικά υδρομασάζ: τιμή 5 ευρώ/κατά άτομο
-  20 ατομικοί λουτήρες: τιμή 5 ευρώ/άτομο
-  Δεξαμενή Θερμία Άρτεμις: 6 ευρώ/άτομο (λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα)
-  Εστιατόριο: μέση τιμή κατ’ άτομο 10-12 ευρώ
-  Κολυμβητήριο - πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων: τιμή εισόδου 2 ευρώ/άτομο. Ώρες λειτουργίας 10.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
-  Αναψυκτήριο: όλα τα είδη σε τιμές μειωμένες κατά 50%
-  Ξενοδοχείο 82 κλινών: 40 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (την περίοδο αυτή γίνεται και έκπτωση)


Το εστιατόριο των Λουτρών προσφέρει ποικιλία γεύσεων σε πολύ χαμηλές τιμές
 

Με θέα τη λίμνη Βόλβη

Στη Νέα Απολλωνία, σε απόσταση 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί η παλιά λουτρόπολη, που θεωρείται από τις καλύτερες στην Ελλάδα, με ιαματικά νερά θερμοκρασίας 50 βαθμών. Προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες χαλάρωσης και ευεξίας, με τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, υπηρεσίες σπα και την καλύτερη θέα στη λίμνη Βόλβη.
Τα ιαματικά νερά της Νέας Απολλωνίας, με τα μεταλλικά στοιχεία που εμπεριέχουν, ενδείκνυνται για παθήσεις, όπως ρευματισμούς, ισχιαλγίες, κινητικές και δερματολογικές παθήσεις, οστεοπόρωση, αυχενικό σύνδρομο και ημικρανίες. Στη λουτρόπολη παρέχεται ευρύ φάσμα υπηρεσιών, που εξασφαλίζουν άνετη και ευχάριστη διαμονή. Στους ιδιαίτερα προσεγμένους χώρους υπάρχουν σύγχρονες υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις με ατομικούς και ομαδικούς λουτήρες, εισπνοθεραπευτήριο, πισίνα, σάουνα, χαμάμ, υδρομασάζ και πλήρως εξοπλισμένο ιατρικό κέντρο. Σε απόσταση 2 χλμ. από τον χώρο των λουτρών σώζεται ένα μεγάλο κτίριο ιαματικού λουτρού του 16ου αιώνα, εντυπωσιακό σε μέγεθος και αρχιτεκτονική.
«Έχουμε μονάδα με 214 κρεβάτια και στον οικισμό των λουτρών υπάρχουν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια. Μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 2.000 άτομα», ανέφερε ο κ. Ματθαίος Γεώργιος, διευθυντής της Λουτρόπολης Νέας Απολλωνίας. Η φουλ σεζόν των λουτρών είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά η λουτρόπολη δέχεται επισκέπτες και τον χειμώνα.

 

Ρημάζουν εγκαταστάσεις 40 εκατ. ευρώ

Σε κοντινή απόσταση από την παλιά λουτρόπολη, ένα έργο σημερινής αξίας άνω των 40 εκατ. ευρώ, ρημάζει εδώ και 14 χρόνια, λόγω κωλυσιεργίας της πολιτείας, εμπλοκής πολλών υπηρεσιών και ζητήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Η νέα λουτρόπολη Νέας Απολλωνίας άρχισε να κατασκευάζεται από την ΕΤΒΑ το 1993 και ολοκληρώθηκε το 1996. Κόστισε τότε 8 δισ. δραχμές (24 εκατ. ευρώ και με αναγωγή σε σημερινές τιμές πάνω από 40 εκατ. ευρώ). Περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα 220 κλινών, λουτροθεραπευτήριο με δύο μεγάλες πισίνες, τέσσερα υδρομασάζ και μία μονάδα αποκατάστασης μετατραυματικών παθήσεων. Το 51% της χρήσης είχε ο πρώην δήμος Απολλωνίας και το 49% η τράπεζα Πειραιώς (η οποία εξαγόρασε την κρατική ΕΤΒΑ).
Από την αρχή της κατασκευής δεν είχε καθοριστεί από την πολιτεία το πλαίσιο λειτουργίας της νέας λουτρόπολης στην οποία εμπλέκονταν, εκτός από τον δήμο, η πρώην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η πρώην νομαρχία. Για χρόνια καταβλήθηκαν προσπάθειες από τις τοπικές αρχές να βρεθεί ο φορέας που θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας τους, ενώ ταυτόχρονα εξελισσόταν αντιδικία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σήμερα βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης η εταιρεία διαχείρισης που είχε συσταθεί από τον πρώην δήμο Απολλωνίας και την Τράπεζα Πειραιώς.
 

Των Φανή Σοβιτσλή, Φώτη Κουτσαμπάρη, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium