Η νέα περιπέτεια της λίμνης άρχισε μέσα στο Μάιο. Η Ελλάδα έλαβε δεύτερη προειδοποιητική επιστολή (αιτιολογημένη γνώμη) για την πορεία του master plan (σχεδίου σωτηρίας) και καλείται να δώσει πλέον πειστικές απαντήσεις για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής. Κυρίως καλείται να αποδείξει ότι θα μπορέσει τελικά εντός των ορίων της παράτασης (ακόμη δεν εγκρίθηκε) μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρώσει το σύνολο των έργων.
Υπόλογοι είναι σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να επισπεύσουν τα 21 έργα, την ώρα που αρκετά από αυτά εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας... Οπως και να έχει, αν οι απαντήσεις που θα στείλουμε ως χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πείσουν, τότε θα οδηγηθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και να σκεφτεί κάποιος ότι πέρσι περίπου την αντίστοιχη εποχή οι αρμόδιοι Κοινοτικοί επισκέπτονταν τη Θεσσαλονίκη και την Κορώνεια και είχαν μείνει ικανοποιημένοι που έστω και με την παράταση φαινόταν να γίνεται έργο και να προχωρούν τα πράγματα ικανοποιητικά ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι το τέλος του 2010.

 Νερό στη λίμνη 

Οι έντονες και πολλές φετινές βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με κάποια από τα έργα που κατασκεύασε η νομαρχία Θεσσαλονίκης (εκτροπή χειμάρρων και ενωτική τάφρος), οδήγησαν για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια τη λίμνη να αποκτήσει νερό και βάθος, ενώ εκτός των ποσοτικών στοιχείων της και τα ποιοτικά είναι εμφανώς βελτιωμένα σε σχέση με το παρελθόν, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Κι ας είναι πολλές από τις δράσεις ακόμη στα χαρτιά.
«Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Δύσκολα θα αποδείξουμε στο Κολέγιο των Επιτρόπων πως δεν πρέπει να μας στείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα (ελλοχεύει πρόστιμο 100.000 ευρώ την ημέρα), αλλά πρωτίστως για την ίδια τη λίμνη. Ακόμη δεν έχουν ξεμπλοκάρει τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής (27,5 εκατ. ευρώ), διότι δεν έχουμε την απαιτούμενη πρόοδο. Τα έργα πιθανώς να απεμπλακούν από τις δικαστικές περιπέτειες, πιθανώς να ξεκινήσουν πολύ σύντομα (το τελευταίο μέχρι το Σεπτέμβριο), αλλά σε ορισμένα είναι σχεδόν αδύνατο να προλάβουμε την ολοκλήρωσή τους ώς το τέλος του έτους. Μια παράταση ενός έτους ίσως να έδινε λύση, αλλά είναι δύσκολο να πείσεις πλέον τους Ευρωπαίους για κάτι τέτοιο», έλεγε στέλεχος εμπλεκόμενου υπουργείου.
Τον αγώνα για να μη φτάσουμε σε συνολική ακύρωση και σε κυρώσεις δίνει πλέον η ειδική υπηρεσία του Ταμείου Συνοχής που εδρεύει στην Ελλάδα και απευθύνει συνεχείς προειδοποιήσεις και πιέσεις προς τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να επιταχύνουν τα έργα.

 Ευθύνες στο νομάρχη

Την ίδια ώρα, η έκθεση των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Θεσσαλονίκης, που ερεύνησαν ύστερα από καταγγελίες τις πράξεις και παραλείψεις της νομαρχίας Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά την Κορώνεια τάραξε την προηγούμενη εβδομάδα τα νερά. Η έκθεση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, με βαρύτατες επισημάνσεις αναφορικά με τους πλημμελείς ελέγχους, τις καθυστερήσεις και τις μειώσεις προστίμων στην Κορώνεια. Αποδίδονται ευθύνες στον ίδιο το νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, στους αρμόδιους αντινομάρχες, στους προϊσταμένους τρίων διευθύνσεων της νομαρχίας και σε δημοτική σύμβουλο του Λαγκαδά. 
Οι εισαγγελικές αρχές παρήγγειλαν συνέχιση της προανάκρισης, στο πλαίσιο της οποίας οι υποδεικνυόμενοι στην έκθεση θα καταθέσουν ως ύποπτοι για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην επιβολή προστίμων, για αναίτιες μειώσεις τους και για άλλου είδους καθυστερήσεις και πλημμελή άσκηση καθηκόντων (κλιμάκια ελέγχου κ.λπ.).
Σε προεκλογική περίοδο όμως η έκθεση απέκτησε πολιτικό νόημα, με αποτέλεσμα ο μεν νομάρχης να κάνει λόγο για «προεκλογικά χτυπήματα» η δε αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για «έγκλημα ενάντια στην Κορώνεια». Η δικαιοσύνη καλείται να βρει την άκρη. Ομως, είναι σημαντικό ότι η έκθεση των επιθεωρητών αφορά την περίοδο 2004 - 2008 και έρχεται με δυόμισι χρόνια καθυστέρηση να προστεθεί στον κύκλο των χαμένων ευκαιριών και των πληγών που παραλίγο να κοστίσουν την ύπαρξη της λίμνης. Εχουμε ξαναβρεθεί το 2003 στην ίδια κατάσταση, όταν εκκρεμούσαν πρόστιμα και πάλι ενάντια στη χώρα και πήραμε παράταση... Σήμερα;

Του Τάσου Τασιούλα, απο την εφημερίδα Αγγελιοφόρος, 7/6/2010