Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 19:05:02





















Επισκέπτες Online: 1126


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ Η ΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΗΡΑΚΛΗ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
12-12-2011
ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ Η ΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΗΡΑΚΛΗ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

Μια σπουδαία πρωτοβουλία πραγματοποίησαν τα μέλη του συνδέσμου φίλων Ηρακλή επαρχίας Λαγκάδα (ΣΦΗΕΛ). Με προσωπική εργασία καθάρισαν το χώρο γύρω από ένα εγκαταλελειμμένο μνημείο (πίσω από το σούπερ μάρκετ DISCOUNT MARKT) και χθες Κυριακή πραγματοποίησαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων παρουσία του Μητροπολίτη κ.κ. Ιωάννη, του δημάρχου Λαγκαδά Ι. Αναστασιάδη, αντιπροσωπείας της πολεμικής αεροπορίας κ.α.

Το μνημείο έγινε προς τιμή του Κωνσταντίνου Μάνου και του Εμμανουήλ Αργυρόπουλου. Ο Μάνος ήταν οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα και αργότερα στα κρητικά απελευθερωτικά κινήματα. Είχε σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στη Λειψία και στη Χαϊδελβέργη και αργότερα στην Οξφόρδη. Αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους οργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896. Ελαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα με το ψευδώνυμο Μιχαηλίδης.  Το 1913 με τον έφεδρο Ανθυπολοχαγό, Εμμανουήλ Αργυρόπουλο, σε μια αποστολή ανίχνευσης των περιοχών που κατείχε ο βουλγαρικός στρατός σκοτώθηκαν μετά από πτώση του αεροπλάνου που πιλοτάριζε ο Αργυρόπουλος, έξω από τον Λαγκαδά, στις 4 Απριλίου. Ο χειριστής, Εμμανουήλ Αργυρόπουλος είχε γεννηθεί το 1889 και ήταν γιος του Ελληνα Πρεσβευτή στην Πετρούπολη, Γεωργίου Αργυρόπουλου. Σπούδασε Μηχανική και Ηλεκτρολογία στη Γερμανία και απέκτησε δίπλωμα αεροπόρου στη σχολή Μπλεριώ της Γαλλίας. Μεταξύ άλλων, στις 8 Φεβρουαρίου του 1912, ήταν ο πρώτος Ελληνας αεροπόρος που με ελληνικό αεροπλάνο πέταξε στον ουρανό της πατρίδας μας. Το αεροπλάνο είχε συναρμολογηθεί, στο Ρουφ, με τη βοήθεια των στρατιωτών της μονάδας. Η πτήση του κράτησε 16 λεπτά και ήταν απόλυτα πετυχημένη. Το συγκεντρωμένο πλήθος πανηγύριζε. Μεταξύ των θεατών ήταν και ο Πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και ο Βασιλεύς, Γεώργιος. Ο Βενιζέλος μάλιστα ανέβηκε στη δεύτερη πτήση που έκανε ο Αργυρόπουλος, αμέσως μετά, διάρκειας, περίπου τεσσεράμιση λεπτών. Στις 4 Απριλίου 1913 η Ελλάδα θρήνησε τα πρώτα θύματα της Στρατιωτικής Αεροπορίας.

Σκοπός της πράξης τους αυτής ήταν να δείξουν σε όλους πως ο Ηρακλής τιμά την ελληνική ιστορία και τους ήρωες της, παρότι κατηγορήθηκε ως υπαίτιος για τη διακοπή της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.






 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium