Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 04:03:42





















Επισκέπτες Online: 911


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΟΤΑΝ Η ΚΡΙΣΗ ΓΕΝΝΑ... ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ
23-05-2012
ΟΤΑΝ Η ΚΡΙΣΗ ΓΕΝΝΑ... ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ

Στην αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού οδηγείται όλο και μεγαλύτερος αριθμός σύγχρονων χρυσοθήρων, οι οποίοι ελπίζουν να επιλύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα με τον εντοπισμό χρυσών λιρών ή αρχαιοτήτων.


Η χρυσοθηρία αποκτά συνεχώς νέους φίλους, όπως μαρτυρούν άτομα που ασχολούνται με αυτήν τη δραστηριότητα, που προσπαθούν να βρουν χρυσές αγγλικές λίρες που έκρυψαν οι αντάρτες ή οι Γερμανοί την περίοδο της κατοχής, τουρκικά χρυσά πεντόλιρα, που έκρυβαν οι τούρκοι διοικητές πριν να αποχωρήσουν από τις περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες απελευθερωνόταν καθώς και αρχαία κτερίσματα σε τάφους. Η αναζήτηση, στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνεται χωρίς άδεια από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, αλλά είναι λίγες οι φορές που εντοπίζονται οι «κυνηγοί». Χθες, ωστόσο, συνελήφθησαν σε δασική περιοχή της Ραχιάς Ημαθίας τέσσερα άτομα, ηλικίας 39 έως 61 ετών, τα οποία είχαν προβεί σε διάνοιξη τριών ορυγμάτων, μεγίστου βάθους τριών μέτρων σε ακτίνα δέκα μέτρων, με τη χρήση διάφορων σκαπτικών εργαλείων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση νομοθεσίας «περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Βέροιας.

Τα σημάδια

Τα σημάδια που δείχνουν το δρόμο στους χρυσοθήρες είναι πηγές νερού, κάποιο μεγάλο αιωνόβιο δέντρο, ένα μικρό ξωκλήσι, σπηλιές, γεφύρια και μικροί λόφοι. Αυτά τα σημάδια είχαν όσοι έκρυβαν λίρες για να αναγνωρίζουν τα σημεία όταν επέστρεφαν να τις πάρουν. Κάποιοι ζητούν πληροφορίες από ηλικιωμένους που ίσως άκουσαν ιστορίες από τους γονείς τους. Βοηθοί στην αναζήτηση γίνονται σε κάποιες περιπτώσεις παλιοί στρατιωτικοί χάρτες περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, που αποτυπώνουν τα τοπογραφικά της Κα Γκε Μπε. Σε αυτούς σημειώνονται οι κρυψώνες όπλων, πυρομαχικών και χρυσών λιρών που άφησε ο Δημοκρατικός Στρατός κατά την αποχώρηση του. Οι χάρτες είναι σπάνιοι και η τιμή τους μπορεί να φθάσει και τα 15.000 ευρώ.
Οι μέθοδοι εντοπισμού λιρών έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνται σύγχρονοι ανιχνευτές μετάλλων, που κοστίζουν από 600 μέχρι 4.500 ευρώ. Οι κλασικοί ανιχνευτές μετάλλων λειτουργούν με υπέρηχους, οι οποίοι αντανακλώνται από τα μέταλλα του υπεδάφους και επιστρέφουν. Οι σύγχρονοι ανιχνευτές διαθέτουν οθόνη με ενδείξεις και χαρακτηριστική, όπως διαχωρισμό μετάλλων, ένδειξη ποσότητας και βάθους. Άλλη κατηγορία είναι τα μαγνητικά, που έχουν τη μορφή τετράγωνου κουτιού με κεραίες ή με οθόνη και καλύπτουν μια περιοχή σε μεγάλη απόσταση. Είναι τα πιο σύγχρονα και ακριβά μηχανήματα. Ελάχιστοι «ερασιτέχνες» χρησιμοποιούν ακόμη τη μέθοδο της ραβδοσκόπησης, την παλαιότερη από τις μεθόδους. Ο ραβδοσκόπος χρησιμοποιεί μια ξύλινη διχάλα ή ένα μεταλλικό σύρμα, για να εντοπίσει μέταλλα.

Έρευνες στη Μακεδονία

Στην Πιερία, μεγάλο τμήμα του Ολύμπου έχει σκαφτεί στην αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού. Στο Λιτόχωρο, στην Άνω και Κάτω Βροντού εμφανίζονται συχνά ανιχνευτές τις νύχτες, όπως και στους Παλαιούς Πόρους και στην περιοχή Κατής Ολύμπου. Στο νομό Κοζάνης έρευνες γίνονται στους πρόποδες του Βερμίου στην Εορδαία, στα Σέρβια, το Βόιο, το Μεσοβούνι και τους Πύργους. Στην Καστοριά και τη Φλώρινα, τον Γράμμο και το Βίτσι, η δραστηριότητα των χρυσοθήρων ξεκίνησε αμέσως μετά τον εμφύλιο, καθώς στις περιοχές αυτές έγιναν οι περισσότερες πολεμικές επιχειρήσεις, και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στις Σέρρες οργιάζουν οι φήμες για ύπαρξη λιρών που άφησαν οι Βούλγαροι κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, με αποτέλεσμα να σκάβονται όλοι οι λόφοι. Στην Καβάλα οι χρυσοθήρες δραστηριοποιούνται γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στο Παγγαίο και στην Εμπορία Θάσου. Στην Ημαθία περιοχές ερευνών είναι στο Βέρμιο, στα σύνορα Ημαθίας - Πέλλας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Που πηγαίνουν οι «επισκέπτες»

Στη Θεσσαλονίκη, κέντρο αναζήτησης των χρυσοθήρων είναι τα υψώματα του Δερβενίου, όπου έδρευαν ομάδες ανταρτών, καθώς και τα υψώματα της επαρχίας Λαγκαδά, της Όσσας και του Βερτίσκου, του Σοχού, του Σκεπαστού στην Αρέθουσα. Το ρέμα του Καζάν Τεπέ μεταξύ Νυμφόπετρας και Προφήτη, και τα υψώματα της Νεοχωρούδας και του Πεντάλοφου προσελκύουν το ενδιαφέρον των χρυσοθήρων. Η περιοχή του Γεντί Κουλέ δέχεται συχνά «επισκέπτες» τις μεταμεσονύχτιες ώρες, διότι θεωρείται ότι γύρω από τις φυλακές-μνημείο υπάρχουν κρυμμένες τουρκικές λίρες. Έρευνες γίνονται και στο λόφο της Ασπροβάλτας, πίσω από το μοναστηριακό εκκλησάκι και στη Νέα Απολλωνία και αφορούν ως επί το πλείστον αρχαία αντικείμενα.


Του Φωτη Κουτσαμπάρη από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium