Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 19:43:57





















Επισκέπτες Online: 1032


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΠΑΙΔΩΝ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ ΣΤΟ ΛΟΦΙΣΚΟ
30-07-2012
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΠΑΙΔΩΝ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ ΣΤΟ ΛΟΦΙΣΚΟ

Από τον Λαγκαδά, εάν κατευθυνθούμε προς το Σοχό, είτε από τον δρόμο του Κολχικού ή τον δρόμο απο τις Πέντε Βρύσες θα συναντήσουμε εκεί που διασταυρώνονται οι δυο δρόμοι το πανέμορφο Παρεκκλήσι των Επτά παίδων Μακκαβαίων του Λοφίσκου.

31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ.


1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

7.30 ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 
 
Πρόκειται για παρεκκλήσι που έχτισαν οι κάτοικοι του Λοφίσκου εις ανάμνηση του γνωστού και μεγάλου Μοναστηρίου του χωριού Ιντζεκιοϊ της περιοχής των Γανοχώρων της Ανατολικής Θράκης.

Κάθε χρόνο στις 31 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής των Επτά παίδων Μακκαβαίων, εκατοντάδες επισκέπτες (Θρακιώτες και μη) από την ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά, συρρέουν στο Παρεκκλήσι των Επτά παίδων Μακκαβαίων Λοφίσκου για να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα (η ιερά εικόνα σώθηκε από μοναχό της Μονής στις 10 Απρίλιου 1914 όταν το μοναστήρι λεηλατήθηκε από τούρκους άτακτους) που σήμερα βρίσκεται στο Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρυονερίου.

 
Η Ιστορία της ιεράς εικόνας των Επτά Παίδων Μακκαβαίων 
 
Οι κάτοικοι του χωριού Ιντζεκιοϊ της Ανατολικής Θράκης την 12 Οκτωβρίου 1922 εγκατέλειψαν οριστικά τις πατρογονικές τους εστίες και εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και κυρίως στα χωριά που είχαν φιλοξενηθεί από το 1914 έως το 1920. Έτσι 85 οικογένειες εγκαταστάθηκαν στο Κρυονέρι, 65 οικογένειες στο Λοφίσκο 37 οικογένειες στο Μονόλοφο, 15 στην Χρυσαυγή, 10 στο Καλαμωτό, στα Νέα Μάλγαρα και αλλού. Το Γκιρμιτς και το Καρά-Ομερλή αποτέλεσαν Κοινότητα έως το 1932 και οι κάτοικοι των δύο χωριών συνδέονται στενά έως και σήμερα. Οι πρόσφυγες εκ Ιντζεκιοϊ έφεραν μαζί τους, στον πρώτο διωγμό το 1914 (Οι κάτοικοι του Ιντζέκιοϊ την 6η Μαΐου 1914 έντρομοι από τις αλλεπάλληλες επιδρομές ενόπλων Τούρκων, κατέβηκαν στο Αυδήμι, επιβιβάσθηκαν σε καράβια και αναχώρησαν για την Ελλάδα) την ιερή, εικόνα των Επτά Παίδων Μακκαβαίων από την γνωστή Μονή Μακκαβαίων της πατρίδας τους. Ομώνυμο Παρεκκλήσι έχτισαν οι Ιντζεκιώτες κάτοικοι του Λοφίσκου εις ανάμνηση του γνωστού Μοναστηρίου της αλησμόνητης πατρίδας τους η εικόνα όμως βρίσκεται στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρυονερίου.
Με ενέργειες των Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου του Λοφίσκου και του Λαογραφικού του Κρυονεριου αναβίωσε το 2007, -μετα από διακοπή 20 και πλέον χρόνων- η παράδοση που ήθελε την μεταφορά της ιερής εικόνας, 31 Ιουλίου, την παραμονή της εορτής τους, από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρυονερίου, στο ομώνυμο Παρεκκλήσι του Λοφίσκου που κτίστηκε εις ανάμνηση του Μοναστηρίου της αλησμόνητης πατρίδας τους όπου μετά τον Μέγα Εσπερινό γίνονταν αγρυπνία από γυναίκες τον δυο χωριών και την επόμενη μετά την θεια λειτουργία, να επιστρέφει στο Κρυονερι. Από την επόμενη χρονιά το 2008 συμμετείχε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονεριου, στις πολιτιστικές εκδήλωσης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λοφίσκου στις 31 Ιουλίου, παραμονή της εορτής των Επτά παίδων Μακκαβαίων.



Του Αλέξανδρου Θ. Χουβαρδά, από το kryoneri-lagada.blogspot.gr

 


 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium