Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/4/2024 23:56:21





















Επισκέπτες Online: 748


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΛΒΗ
20-10-2010
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΛΒΗ


Ανησυχία και για την κατάσταση της λίμνης Βόλβης εκφράζουν οι επιστήμονες, μετά τα προβλήματα της Κορώνειας. Η κατάσταση της λίμνης σήμερα χαρακτηρίζεται μέτρια, πλην όμως εμφανίζονται στοιχεία υποβάθμισης, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για το μέλλον του οικοσυστήματος. Αγροτοκαλλιέργειες και κλείσιμο του Ρήχιου ποταμού από φερτές ύλες, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση φυτοπλαγκτόν και άλλων επιβαρυντικών στοιχείων είναι οι κυριότερες αιτίες που εντοπίζονται από τους ειδικούς.

Η στάθμη της λίμνης έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα κατά περίπου ένα μέτρο, ενώ παρατηρήθηκαν και φαινόμενα ψόφιων ψαριών και οστρακοειδών.

Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι δε φαίνεται σήμερα πιθανό η χώρα μας να πληροί τα κριτήρια της ευρωπαϊκής οδηγίας για πιο καθαρά επιφανειακά νερά έως το 2015. Σε εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη σημερινή ημερίδα του ΑΠΘ για την «Οικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής (ειδικές περιπτώσεις μελέτης)», το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η λίμνη Βόλβη. Ενδεικτικό και της ανησυχίας των επιστημόνων.

Η ποιότητα του νερού

Ο Γιάννης Ζαμπούρ στην εισήγησή του αναφέρει ότι «από τη χημική ανάλυση των δειγμάτων υπόγειου νερού προέκυψαν υψηλές περιεκτικότητες σε ασβέστιο και όξυνα ανθρακικά. Στο δήμο Εγνατίας, κοντά στη Νυμφόπετρα, τα χλωριούχα εμφάνισαν υψηλές περιεκτικότητες. Η έντονη γεωργική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα υψηλές περιεκτικότητες θειικών σε όλη την πεδινή έκταση, με το βόρειο κομμάτι της Εγνατίας να επιβαρύνεται και από νιτρικά. Λόγω της υψηλής σκληρότητας, το νερό δεν είναι κατάλληλο για χρήση, είναι γλυκό και με μικρές εξαιρέσεις η πλειονότητα ανήκει στα ασβεστούχα - ανθρακικά. Η κατάσταση των υπόγειων υδάτων χαρακτηρίζεται επιβαρυμένη και χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ορθής γεωργικής πρακτικής, συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας».

Η Ευαγγελία Χαραλάμπους, που εκτίμησε την οικολογική ποιότητα του νερού της Βόλβης με βάση το φυτοπλαγκτόν, κατέληξε πως είναι μέτρια. Μάλιστα, παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί κυανοβακτηρίων (όπως παλαιότερα στην Κορώνεια, με θανάτους ψαριών), ενώ για πρώτη φορά έγινε καταγραφή λιμναίου χιονιού στη λίμνη Βόλβη τον Αύγουστο (συνδέεται με διαταραχή στην κυκλοφορία του νερού).

Ο Γιώργος Εμφιετζής παρατηρεί ότι σημαντικό ρόλο παίζει στον καθαρισμό της λίμνης και στη διατήρηση των ψαριών ο Ρήχιος ποταμός.

Η Δήμητρα Λαζαρίδου, στην αποτίμηση της αξίας του αγροτικού νερού στην περιοχή, σημειώνει ότι «η ετήσια αξία χρήσης του αρδευτικού νερού υπολογίστηκε ότι κυμαίνεται από 14 έως 19 ευρώ ανά στρέμμα. Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των αγροτών αναγνωρίζει πως η κατασπατάληση του νερού που γίνεται στον τομέα της γεωργίας επιδεινώνει το πρόβλημα της ποσοτικής υποβάθμισης των υδάτων».

Από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium