Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 15:50:18



















Επισκέπτες Online: 1266


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






«ΒΡΑΖΕΙ» ΟΛΗ Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ
24-10-2010
«ΒΡΑΖΕΙ» ΟΛΗ Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ

Από τα τέλη του Οκτώβρη έως τα μέσα του Δεκέμβρη σε όλη την επαρχία Λαγκαδά «βράζει» ο τόπος. Παραδοσιακά καζάνια ετοιμάζουν το «αγιονέρι» και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στα περισσότερα χωριά της επαρχίας Λαγκαδά ξεκίνησαν να λειτουργούν τα παραδοσιακά αποστακτήρια για την παρασκευή τσίπουρου. Η γλυκιά μυρωδιά του τσίπουρου σε συνδυασμό με το καμένο ξύλο πλημμυρίζει αυτές τις μέρες τα χωριά της επαρχίας Λαγκαδά. Τι καλύτερο υπάρχει για χαλάρωση, από ένα τραπέζι με τσίπουρο, μεζέδες και μια καλή παρέα για κουβέντα. Ίσως τίποτα…

To Lagadas.net καλέστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου από τη Χριστίνα Γκούντα (ιδιοκτήτρια του Κτήματος Γκούντα) και τον Τάσο Χαριτωνίδη στο Εξαμίλι, για να παρακολουθήσει από κοντά την απόσταξη τσίπουρου. Μαζί τους ήταν και μία παρέα φίλων και συγγενών που γιόρταζαν τη νέα σοδιά τσίπουρου με ψητά κρέατα και μεζέδες.








Το καζάνι στο οποίο βρεθήκαμε ανήκει στον κ. Μαγγείρη Ηρακλή από το Εξαμίλι, που το λειτουργεί από το 2001. Το μεράκι του κ. Ηρακλή ακολουθεί και η κόρη του Τριανταφυλλιά που σπούδασε οινοποιός και στόχος της είναι να αξιοποιήσει τις γνώσεις της σε συνδυασμό με την εμπειρία του πατέρα της.


Οσοι αναγνώστες του lagadas.net θέλετε να επισκεφθείτε το αποστακτήριο του κ. Μαγγείρη, θα το βρείτε ανοιχτό μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ καθημερινά. Ο κ. Ηρακλής θα χαρεί να σας ξεναγήσει στο χώρο και να σας μυήσει στα μυστικά του τσίπουρου. Το αποστακτήριο βρίσκεται στην είσοδο του Εξαμιλίου, μπαίνοντας στα πρώτα σπίτια του χωριού. Μην ανησυχήσετε αν δεν το βρείτε, θα σας οδηγήσει η μυρωδιά του τσίπουρου.
Σήμερα, τσίπουρο παράγεται και σε πολλά ακόμη χωριά της επαρχίας Λαγκαδά, όπως στη Χρυσαυγή, στο Δρυμό, στο Λαγκαδά, Οσσα, Σοχό, Ευαγγελισμό, Προφήτη, Κριθιά, Κολχικό κ.α.
Λίγα λόγια για το τσίπουρο
Η παραγωγή του τσίπουρου βασίζεται στην απόσταξη των στέμφυλων δηλαδή των υπολειμμάτων του σταφυλιού μετά την παραγωγή του κρασιού. Αρχικά τα στέμφυλα πρέπει να υποστούν ζύμωση για την μετατροπή των σακχάρων σε αλκοόλες, μια διαδικασία που κρατάει περίπου 30 μέρες. Στη διάρκεια της απόσταξης μπορούν να τοποθετηθούν αρωματικές ύλες που πάλι διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Στην Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα δεν τοποθετείται σχεδόν τίποτα, ενώ στην Κεντρική συνήθως χρησιμοποιείτε το γλυκάνισο, αλλά κατά τόπους διάφοροι παραγωγοί βάζουν μάραθο, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, μαστίχα κ.α.

Το τσίπουρο έχει την δυνατότητα να συνοδεύσει τόσο θαλασσινά όσο και γήινα προϊόντα. Γενικός κανόνας δεν υπάρχει αλλά σε κάθε περιοχή το ιδανικό είναι να το συνοδεύσεις με ότι το προτιμούν οι ντόπιοι.
Κατά την πόση, το τσίπουρο ανοίγει τους γευστικούς σου αδένες δίνοντας την δυνατότητα να απολαύσεις τις υπόλοιπες γεύσεις, ενώ ταυτόχρονα ο δυνατός του χαρακτήρας του επιτρέπει να περνάει πάνω από τις υπόλοιπες γεύσεις χωρίς να χάνεται. Η κύρια όμως λειτουργία του είναι η επίδραση του αλκοόλ. Η παραγωγή του τσίπουρου όταν γίνεται σωστά, χωρίς βιομηχανικά μέσα, προσμίξεις κτλ δίνει ένα απόσταγμα όπου επιτρέπει στο αλκοόλ να περάσει στο σώμα σου δίνοντας σου σχεδόν ακαριαία θα έλεγα μια απίστευτη αίσθηση χαλάρωσης. Η δυνατότητα αυτή βέβαια είναι δυνατή πάντα σε συνδυασμό με φαγητό και χωρίς κατάχρηση καθώς ο αλκοολικός του βαθμός είναι πολύ υψηλός. Με απλά λόγια σε σωστή χρήση είναι πράγματι φάρμακο σε λάθος είναι καταστροφή.
Η σωστή θερμοκρασία κατανάλωσης είναι όταν το τσίπουρο είναι δροσερό. Ζεστό είναι πολύ έντονο για τους περισσότερους ενώ παγωμένο χάνει στην γεύση και επίσης σε κάνει να πιεις παραπάνω.
Μια πολύ καλή συνοδεία πάντως είναι παστά, χορταρικά εποχής, καυτερά, λαχανικά, και κάποιο πιάτο με έντονη γεύση είτε με θαλασσινά είτε με κρεατικά.
Η κακή ποιότητα τσίπουρου μπορεί να γίνει αντιληπτή είτε με την μυρωδιά είτε εάν δεν είστε αρκετά έμπειρος από τα αποτελέσματα. Το κακό τσίπουρο μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ή ενοχλήσεις από τα πρώτα ποτηράκια. Εάν πάλι δεν το καταλάβετε αμέσως να είστε σίγουροι πως θα το καταλάβετε την επόμενη μέρα οπότε μην την επόμενη φορά μην πάρετε το ίδιο. Πάντα με ρέγουλα όμως. Ακόμα και το καλύτερο τσίπουρο μπορεί να σας χαλάσει εάν το παρακάνετε. (Όχι μπορεί, θα σας χαλάσει σίγουρα.)

Οι φωτογραφίες είναι του Σήφη Βουρδουλάκη



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium