Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/6/2018 14:54:24  


 
Επισκέπτες Online: 313


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΧΡ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑ

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΧΡ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑ

 

| ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑΣ |

| ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ |

ΓΡΑΦΕΙΟ: Θ. ΚΑΡΑΓΙΟΒΑΝΝΗ 9, ΛΑΓΚΑΔΑΣ

ΤΗΛ. 6939 176 730

 
ΑΡΘΡΑ του δικηγόρου Μπούμπουρα Α. Χρήστου:


ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΑΠΟΦΑΣΗ - ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ

ΠΕΡΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1/1/2015;


ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Αρθρο του δικηγόρου Μπούμπουρα Α. Χρήστου

Με αφορμή τη επικείμενη και συνάμα πολύ χρήσιμη εκδήλωση από το Δήμο Λαγκαδά και την Ένωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (άλλως δίκαιο αστικής αφερεγγυότητας) που απασχολεί ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, δράττομαι της ευκαιρίας με αυτό το άρθρο να κάνω μία μικρή εισαγωγή σταχυολογώντας κάποια βασικά σημεία που σκόπιμο είναι να αναφερθούν:

 

Πώς διαμορφώθηκε το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο της αστικής αφερεγγυότητας (υπερχρεωμένα νοικοκυριά);

 

Στο ελληνικό δίκαιο το δίκαιο αστικής αφερεγγυότητας απέκτησε χαρακτηριστικά εξειδικευμένης ρυθμίσεως με την εισαγωγή του Ν. 3869/2010, με προορισμό να λειτουργήσει ως παραπληρωματική του Πτωχευτικού Κώδικα και να συμπεριλάβει τις περιπτώσεις υπερχρέωσης που δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του τελευταίου. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα με το Ν. 4161/2013 επιχειρήθηκε μία ήπια αναμόρφωση του αρχικού σε μία προσπάθεια απλούστευσης των διαδικασιών ώστε να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες.

 

Ποιες κατηγορίες προσώπων υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου;

 

Στη διαδικασία υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή όσοι είναι έμποροι και συνεπώς μετέρχονται εμπορικές πράξεις και έχουν κύριο επάγγελμα την εμπορία. Εξ’ αντιδιαστολής, τίθενται εκτός του θεσμικού πλαισίου όλα τα νομικά πρόσωπα άρα σωματεία, προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ), κεφαλαιουχικές εταιρίες (ΑΕ, ΕΠΕ), η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία και κάθε είδους συνεταιρισμοί.

 

Ποια στοιχεία πρέπει να συγκεντρώνει η αδυναμία πληρωμής του οφειλέτη για να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου;

 

Ο οφειλέτης για να υπαχθεί στη διαδικασία πρέπει να βρίσκεται σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής των χρηματικών απαιτήσεών του με αφορμή κάποια ή κάποιες ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, χωρίς να έχει περιέλθει στην κατάσταση αυτή δολίως (από δική του υπαιτιότητα).

 

Ποιες απαιτήσεις περιλαμβάνονται στη διαδικασία του νόμου;

Ο νομοθέτης δεν ορίζει τις υπαγόμενες, αλλά τις εξαιρούμενες περιπτώσεις απαιτήσεων. Επομένως, εξαιρούνται οι απαιτήσεις που αναλήφθηκαν το τελευταίο έτος πριν την κατάθεση της αίτησης, όσες προέκυψαν από αδικοπραξία με δόλο και αυτές που αφορούν συγκεκριμένα χρέη του οφειλέτη προς το δημόσιο τομέα.  Κρίνεται όμως ότι στη διαδικασία του νόμου υπάγεται κάθε απαίτηση χρηματική, γεννημένη καθώς και δικαστικά επιδιώξιμη. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ελάχιστο ή μέγιστο όριο απαιτήσεων προκειμένου ο οφειλέτης να θέσει σε κίνηση τη διαδικασία.   

 

Ποιο πρέπει να είναι το υποχρεωτικό περιεχόμενο της αίτησης;

Απαραίτητα στοιχεία της αίτησης αποτελούν η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, η οποία διακρίνεται αφ’ ενός στο ενεργητικό της περιουσίας και περιλαμβάνει κάθε περιουσιακό στοιχείο και πηγή εισοδήματος του οφειλέτη και κάθε πηγή εισοδήματος του/της συζύγου και αφ’ ετέρου το παθητικό, όπου περιλαμβάνεται το σύνολο των απαιτήσεων των πιστωτών με κρίσιμο χρόνο αυτόν της κατάθεσης της αίτησης, καθώς και το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών, δηλαδή η πρόταση του οφειλέτη προς τους δανειστές του σταθμίζοντας με εύλογο τρόπο την περιουσιακή και οικογενειακή του κατάσταση και τα συμφέροντα των πιστωτών. 

 

Μπούμπουρας Χρήστος

Δικηγόρος (ΑΜ 10476)
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium