Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/4/2024 11:10:19





















Επισκέπτες Online: 846


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ
25-03-2010
ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ

Η Ιαματική Πηγή της Νέας Απολλωνίας βρίσκεται στον οικισμό Λουτρά Απολλωνίας του Δήμου Νέας Απολλωνίας. Η λουτρόπολη βρίσκεται στις Νότιες ακτές της λίμνης Βόλβης περί τα 3 χιλιόμετρα Δυτικά του προσχωματικού δέλτα του χειμάρρου Απολλωνίας που βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της Νότιας ακτογραμμής της λίμνης. Τα λουτρά της Νέας Απολλωνίας, ένας μικρός οικισμός λίγα χιλιόμετρα έξω από το μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχοντας την ομορφιά της λίμνης από τη μία, τις θεραπευτικές ιδιότητες των θερμών πηγών από την άλλη, το βουνό και την καθαρή ατμόσφαιρα της εξοχής, προσφέρουν στους επισκέπτες και στους λουόμενους, τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ξεκούρασης και απόλαυσης.

Ιστορικά στοιχεία

Όπως αναφέρει ο Στράβωνας, τα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας οικίστηκαν από τον Βασιλιά της Μακεδονίας, Φίλιππο τον Α΄, τον 5ο π.χ. αιώνα. Η ύπαρξη του λουτρού που μας απασχολεί, σηματοδοτεί την ιαματική χρήση των θερμών πηγών ήδη από τον 16ον αιώνα. Απόδειξη ότι στην νότια όχθη της Βόλβης σώζεται ένα μεγάλο κτίριο ιαματικού λουτρού, του οποίου τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά το ανάγουν στον 16ο αιώνα. Πρόκειται για κτίσμα του μεγάλου Βεζίρη Sokolli Muhammad Pasha, ο οποίος ίδρυσε το χάνι, το τζαμί και το λουτρό στην γειτονική Παζαρία (σήμερα Απολλωνία), κάπου μεταξύ των ετών 1566-1574. Τα τελευταία χρόνια μετά δηλαδή τη μεταβίβαση της διαχείρισης της επιχείρησης των Ιαματικών Λουτρών, στον Δήμο Νέας Απολλωνίας, τα Λουτρά αναβαθμίζονται συνεχώς με αποτέλεσμα να κυριαρχούν σήμερα στο χώρο των Ιαματικών Λουτρών της Χώρας. Η μακραίωνη παράδοση της ξενοδοχειακής-λουτρικής μονάδας, κατάλληλα προβαλλόμενη προσθέτει κύρος στην όλη επιχείρηση.

Φυσικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλύσεων του ΕΟΤ και του ΑΠΘ, που χορηγήθηκαν το 1987 από την ΕΤΒΑ στους μελετητές, η παροχή των πηγών υπολογίζεται σε 100 μ3/ώρα, η θερμοκρασία τους είναι 51oC και από τη χημική τους σύσταση χαρακτηρίζονται η μεν μια πηγή (πηγή Λουτρών) σαν αλκαλική θειοπηγή με ραδιενέργεια 2,55 Mache, η δε άλλη (πηγή Βυζαντινού Λουτήρος) σαν αλκαλική θερμοπηγή με ραδιενέργεια 4,35 Mache. Η ολοκληρωμένη ανάλυση του ιαματικού νερού της πηγής "Λουτρών" Ν. Απολλωνίας Θεσσαλονίκης έγινε το 1991 από το Γερμανικό Ινστιτούτο FRESENIUS, Taunusstein - Neuhof σύμφωνα με την οποία: το νερό πρέπει να χαρακτηριστεί ως "θειονατριούχο - υδροανθρακικό - θερμό νερό, περιέχον φθόριο".

Θεραπευτικές ενδείξεις

Το νερό της πηγής Νέας Απολλωνίας λόγω της υψηλής του θερμοκρασίας και της υψηλής περιεκτικότητας σε ελεύθερο υδρόθειο έχει πολλές δυνατότητες θεραπευτικών εφαρμογών, (κυρίως ρευματικών και αρθριτικών παθήσεων, δερματικών παθήσεων κλπ.) καθώς και εφαρμογής θεραπείας με πόσιμο ιαματικό νερό για την αντιμετώπιση παθήσεων στομάχου, εντέρων και ήπατος.

Οι ενδείξεις θεραπείας αναφέρονται κυρίως στις φλεγμονές και στις χρόνιες παθήσεις της κίνησης των αρθρώσεων συμπεριλαμβανομένου και των βλαβών της σπονδυλικής στήλης, ενώ άλλες περιπτώσεις είναι οι συγγενείς ενοχλήσεις του κυκλοφοριακού συστήματος όπως ορισμένες υπερκερατώσεις από δερματικές παθήσεις.  Στις εγκαταστάσεις των λουτρών του Δήμου Απολλωνίας επίσης λειτουργεί και ένα υπερσύγχρονο εισπνοθεραπευτήριο. Υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού, οι εισπνοές είναι η πλέον κατάλληλη θεραπεία για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως: ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες, επικονδυλίτιδες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αλλεργικό άσθμα & περιοριστικές πνευμονοπάθειες.

Υποδομές των Λουτρών Απολλωνίας
 
Τα  Λουτρά Απολλωνίας διαθέτουν εγκαταστάσεις με ξενώνες, υδροθεραπευτήριο (ομαδικούς και ατομικούς λουτήρες), εισπνοθεραπευτήριο, δύο χώρους εστίασης (ο ένας εκ’ των οποίων ανακαινίστηκε με την Κ.Π. Leader II) και περιβάλλον χώρο ο οποίος πρόκειται να αναπλαστεί στο πλαίσιο της Κ.Π. Leader+.  Οι εγκαταστάσεις ξενώνων των Λουτρών πιο αναλυτικά είναι:
1. Ξενοδοχείο "Αριστοτέλης", κατηγορίας 3 αστέρων, με 45 δωμάτια και 100 κρεβάτια, το οποίο λειτουργεί σε ετήσια βάση. 2. Ξενοδοχείο "Μέγας Αλέξανδρος" γνωστό και ως "Αστικά", το οποίο λειτουργεί σε ετήσια βάση. 3. Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, B’ κατηγορίας τα οποία είναι τρία ομοιόμορφα κτίρια, γνωστά ως "Λαϊκά", με επιμέρους ονομασίες: 3.1) Ξενοδοχείο "Φίλιππος", με 24 δωμάτια και 72 κρεβάτια, 3.2) Ξενοδοχείο "Καρατάσος Α΄" με 24 δωμάτια και 72 κρεβάτια & 3.3) Ξενοδοχείο "Καρατάσος Β΄" με 24 δωμάτια και 72 κρεβάτια.
Το Κέντρο Υδροθεραπείας διαθέτει ιδιωτικούς λουτήρες, παραδοσιακή πισίνα χαμάμ, πισίνες spa form με υδρομασάζ και αερομασάζ, μπανιέρες με υδρομασάζ, σάουνα, δεξαμενή κινησιοθεραπείας, δεξαμενές στροβιλισμού, ιατρική διαγνωστική μονάδα και χώρο πληροφόρησης επισκεπτών.

Παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στα Λουτρά Νέας Απολλωνίας είναι: χρήση του χαμάμ, χρήση των πισινών, χρήση των μπανιερών υδροθεραπευτηρίου, χρήση της σάουνας, χρήση του υδρομασάζ, χρήση της δεξαμενής κινησιοθεραπείας, χρήση των δεξαμενών στροβιλισμού, χρήση του εισπνοθεραπευτηρίου, καθώς και ιατρική παρακολούθηση.

Περίοδος & ωράριο λειτουργίας. Οι εγκαταστάσεις των λουτρών λειτουργούν όλο το χρόνο ενώ από τους ξενώνες τα ξενοδοχεία "Αριστοτέλης" και "Μέγας Αλέξανδρος" λειτουργούν την χειμερινή και την καλοκαιρινή περίοδο.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Τα Λουτρά Απολλωνίας βρίσκονται σε απόσταση 55 χιλιομέτρων Βορειοανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης  δίπλα ακριβώς από την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας στις νότιες όχθες της λίμνης Βόλβης. Ο οικισμός χαρακτηρισμένος ως λουτρόπολη διέπεται από ειδικό καθεστώς ΖΟΕ, εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές των συνθηκών Ramsar & Natura 2000 και διοικητικά ανήκει στο Τοπικό Διαμέρισμα Απολλωνίας του Δήμου Νέας Απολλωνίας.
Το ανάγλυφο στην περιοχή του οικισμού είναι ομαλό, παρουσιάζοντας την τυπική μορφή των παραλίμνιων πεδινών εκτάσεων με τα υψόμετρα να κυμαίνονται από τα 36 έως τα 50 μέτρα. Η τοποθεσία έχει μια ελαφρά Βόρεια έκθεση προς την πλευρά της λίμνης γεγονός που εξασφαλίζει καλή θέαση της επιφάνειας της λίμνης από σχεδόν όλα τα σημεία του.
Ο συνδυασμός της υδάτινης επιφάνειας με την σχεδόν πάντοτε καταπράσινη περιβάλλουσα παραλίμνια ζώνη δίνει ένα εκπληκτικής αξίας & ομορφιάς φυσικό τοπίο ιδανικό συμπλήρωμα της θεραπευτικής ιδιότητας της Ιαματικής Πηγής.

Πηγή: www.agro-tour.net



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium