Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 02:00:23





















Επισκέπτες Online: 852


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ
16-01-2014
Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ

 

 Tου Βαγγέλη Στολάκη

Έτοιμος να ανακηρυχτεί… ο «καλύτερος αγρότης» όλης της Ευρώπης δηλώνει ο 26χρονος Χρήστος Παναγιωτίδης από τον οικισμό «Πλατεία» του δήμου Βόλβης, πενήντα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος πριν λίγες ημέρες έλαβε τον τίτλο του καλύτερου νέου αγρότη για το 2013. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Παναναγιωτίδης υποστηρίζει πως το στοιχείο που τον διαφοροποίησε από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και του Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και του έδωσε το πρώτο βραβείο είναι ο συνδυασμός παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και η απευθείας διάθεσή τους στην αγορά χωρίς μεσάζοντες.

Λίγες ημέρες πριν το διαγωνισμό του «Καλύτερου Νέου Αγρότη» (29 Ιανουαρίου 2014) που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Παναγιωτίδης βελτιώνει την παρουσίασή του. Και όπως υποστηρίζει… θα επιστρέψει στο οικογενειακό του αγρόκτημα αφού μπει στην πρώτη τριάδα των καλύτερων αγροτών της γηραιάς ηπείρου. «Πιστεύω πως θα είμαι στην τριάδα. Θα τα καταφέρουμε. Το αγρόκτημά μου συνδυάζει την παραγωγή και την κατανάλωση. Είμαστε οι μόνοι που τα συνδυάζουμε όλα αυτά» λέει.

Μια «απλή» μέρα

Ο Χρήστος Παναγιωτίδης άρχισε να ασχολείται με τη γεωργία σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα δεκαεννιά του και αφού πρώτα ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία φοίτησε στο Γαλακτοκομικό Τεχνικό Λύκειο και στη συνέχεια στο Τμήμα Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων του ΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Από τα παιδικά του χρόνια κατέληξε πως επαγγελματικά ήθελε να ασχοληθεί με τη γη και τα ζώα. Ξεκίνησε βοηθώντας τους γονείς του και στη συνέχεια έλαβε επιδότηση ύψους 400.000 ευρώ προκειμένου να δημιουργήσει τη δική του φάρμα. Σήμερα, σε ηλικία μόλις 26 ετών έχει δημιουργήσει μια πρότυπη γεωργική και κτηνοτροφική μονάδα στο 800 στρεμμάτων οικογενειακό αγρόκτημα. Όπως λέει ο νεαρός αγρότης μια «απλή» ημέρα ξεκινά στις έξι το πρωί με άρμεγμα. Από τις εννέα εώς τις τέσσερις το μεσημέρι βρίσκεται στο τυροκομείο και εν συνεχεία μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες ασχολείται ξανά με το άρμεγμα των 500 προβάτων και 100 κατσικιών που έχει στη φάρμα του. Τα ζώα εκτρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στο χωράφι, ενώ τα προϊόντα του τα διαθέτει ο ίδιος στην αγορά. «Ξεπουλάμε όλη μας την παραγωγή σε βιολογικές λαϊκές της Θεσσαλονίκης» σχολιάζει για τις πωλήσεις του.

Καμία υποστήριξη

Αναφερόμενος στη στήριξη  από πλευράς Πολιτείας της νεανικής επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της ενασχόλησης νέων ανθρώπων με τη γεωργία απαντά: «Δεν υπάρχει καμία στήριξη από το κράτος. Με τα χρόνια μας παίρνουν πίσω τα λεφτά που μας δίνουν. Κάθε χρόνο λαμβάνω 1200 ευρώ οικονομική ενίσχυση και από αυτά το κράτος μου ζητά μέσω του ΕΛΓΑ να του επιστρέψω τα εξακόσια. Με αυτά που μένουν μπορώ να συντηρήσω το χωράφι μου για μόλις… δυο ημέρες» λέει. «Στο παρελθόν γινόταν πάρτι με τις επιδοτήσεις. Δυστυχώς και σήμερα κάποιοι εξακολουθούν να λαμβάνουν μεγάλα ποσά, και εμείς που είμαστε νέοι αγρότες δεν έχουμε καμία στήριξη. Άνθρωποι έχουν πλουτίσει από τις επιδοτήσεις με κανένα έργο» συμπληρώνει. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χρήστος Παναγιωτίδης βραβεύεται. Του βραβείου του Money Show 2013 είχε προηγηθεί η δεύτερη θέση στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από τριακόσια τυροκομεία μεταξύ αυτών και μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες.

Προϊόντα με ελληνική ετικέτα

Καριέρα στο εξωτερικό κάνουν πλέον όλο και περισσότερο ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης, άγνωστα μέχρι πρότινος στις ξένες αγορές, όπως το κασέρι, η γραβιέρα Νάξου, το Κρητικό Παξιμάδι, τα μήλα Ζαγοράς, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, και τα φασόλια Πρεσπών. Πρόκειται για μερικά από τα 101 ελληνικά προϊόντα, που έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, παρουσία των Κοινοτικών Επιτρόπων Γεωργίας, Ντάσιαν Τσιόλος και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη. Έχοντας κατοχυρώσει 101 προϊόντα με τα σχετικά σήματα, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 5η θέση της Ε. Ε. από την 7η πέρυσι, πίσω μόνο από Ιταλία (261), Γαλλία (208), Ισπανία (173) και Πορτογαλία (123). Το νήμα μάλιστα έκοψαν ταυτόχρονα το ελαιόλαδο Μεσσαράς (100ο), και το τοματάκι Σαντορίνης (101ο), ενώ εκκρεμούν στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες αιτήματα για τέσσερα ακόμη προϊόντα: τη σταφίδα σουλτανίνας Κρήτης, το ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, το επίσης ελαιόλαδο Σητεία Κρήτης, και τα φασόλια γίγαντες – ελέφαντες Καστοριάς.


KARFITSA

 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium