Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/4/2024 03:37:15





















Επισκέπτες Online: 654


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Εκπαίδευση και Τοπική Αυτοδιοίκηση
10-05-2014
Εκπαίδευση και Τοπική Αυτοδιοίκηση


Της Κατερίνας Καραποστόλου

Αν επιχειρήσουμε να δώσουμε το κύριο χαρακτηριστικό της Παιδείας, θα λέγαμε ότι στοχεύει στο να διαμορφώνει τον άνθρωπο του μέλλοντος ώστε να αναζητά τον προορισμό της δημιουργίας του κόσμου και του εαυτού του, να κατανοεί το δικό του συμφέρον μέσα στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, μια και το μέλλον του καθενός εξαρτάται από το μέλλον και τη μοίρα του συνόλου.

Ο παραπάνω λόγος είναι αυτός για τον οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η τοπική κοινωνία, γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει άοκνα να αγωνιζόμαστε για την Εκπαίδευση. Δυστυχώς όμως, αρκετές φορές, βλέπουμε μόνο το άμεσο και όχι το μελλοντικό, το προσωπικό συμφέρον και όχι το συλλογικό, το εφήμερο και φευγαλέο και όχι το σταθερό.

Εναντίον του φαινομένου, ένα μόνο μέτρο υπάρχει στις αληθινές δημοκρατίες και την τοπική αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια της μεταπολίτευσης:

H ικανότητα των ανθρώπων, σε μια ευνομούμενη πολιτεία, να είναι σκεπτόμενα όντα και πραγματικά ελεύθερα και όχι δέσμια του εγωιστικού συμφέροντος, των «πελατειακών σχέσεων» και της ακόρεστης απληστίας εις βάρος του συμφέροντος του συνόλου και του τόπου.

Η ικανότητα αυτή του να είναι ο πολίτης-δημότης σκεπτόμενος, έγκειται στο να συλλογάται καλά. Και «συλλογάται καλά, όποιος συλλογάται ελεύθερα». Όποιος ξεπερνά την εγωκεντρική ατομικότητα σκεπτόμενος και τους άλλους, όποιος διαθέτει αυτοδύναμη κρίση και μόρφωση, που ασκεί έλεγχο, που φαίνεται και ελέγχεται παραλλήλως από πολίτες που ενδιαφέρονται και συμμετέχουν, πολίτες που θέτουν υπεράνω των όποιων ατομικών συμφερόντων, το σύνολο.

Συνεπώς, μόνο οι πολίτες με ουσιαστική ψυχική και πνευματική παιδεία, οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι μπορούν να αποτελέσουν ένα σύνολο δημοκρατικής αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση ενός δημοκρατικού συνόλου. Αυτού του είδους την παιδεία έχουν ανάγκη οι σύγχρονες τοπικές κοινωνίες και οι αστικές δημοκρατίες, που διαθέτουν μεν το καλύτερο σύστημα, αρκεί όμως να συμφωνούν όλα τα μέλη στη διαφύλαξή του. Μια αμαθής ή διαβρωτικά «μορφωμένη» μειοψηφία μπορεί να εξαρθρώσει τη δημοκρατία και την τοπική κοινωνία, γιατί έχει την ικανότητα να τηρεί τους τύπους και φαινομενικώς τα νόμιμα, μέχρις ότου πετύχει τους στόχους της. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν συμπαραστάτες και βοηθούς τους αμαθείς που είτε από άγνοια, είτε από εξάρτηση οικονομική, λόγω και των συνθηκών ανάγκης που δημιουργούνται και της ανεργίας, βοηθούν τους λίγους στο έργο τους, γίνονται και αυτόχειρες, του εαυτού τους και της κοινωνίας τους.

Σίγουρα είναι απαραίτητη η ελευθερία σ’ ένα κοινωνικό σύνολο, ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, που αποτελεί το κύτταρο της δημοκρατίας.

Είναι όμως αναγκαία προϋπόθεση η ύπαρξη του σχολείου για να δημιουργεί ολοκληρωμένους ανθρώπους, πρόσωπα με γνώσεις και ανθρωπισμό, όπως τους είχε στοχασθεί η αρχαιοελληνική και αναγεννησιακή Παιδεία, αλλά και οι σύγχρονοι Έλληνες Παιδαγωγοί.

Σήμερα οι νέοι μαθαίνουν πολύ περισσότερα από όσα μάθαιναν οι προηγούμενες γενιές. Μαθαίνουν ή μάλλον πληροφορούνται φευγαλέα, από τα Μ.Μ.Ε και το Internet. Απαραίτητη όμως η γνώση του βάθους και η ποιότητα της γνώσης, που κάνει τον άνθρωπο σκεπτόμενο και κρατά σε συνοχή και όχι σε διάσπαση τον εσωτερικό κόσμο, την ψυχή του νέου ανθρώπου. Κι αυτή τη συνοχή, την εσωτερική συγκρότηση και περισυλλογή μπορεί να δώσει το σχολείο όταν εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του. Γι αυτό θεωρείται σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εξέλιξη της Εκπαίδευσης στην Τοπική κοινωνία. Γιατί παρέχει, ή οφείλει να παρέχει κάθε σχολείο μόρφωση, λέξη που παράγεται από το μορφώνω, δηλαδή δίδω μορφή σε κάτι άμορφο, στο χάος, βάζω τάξη στο χάος που έχω μέσα μου και μαζί στο χάος του περίγυρου, της κοινωνίας. Αυτή τη μόρφωση του ατόμου και του συνόλου που παρέχει το σχολείο για την πρόοδο και την ευτυχία όλων, για την ομορφιά της φύσης και των ανθρώπων, περιμένει και ελπίζει η κοινωνία από τα σχολεία.  Να στηρίζει απρόσκοπτα κάθε προσπάθεια που επιχειρείται στην εκπαιδευτική κοινότητα με τα μέσα που διαθέτει.

Μεγάλο μέρισμα σ’ αυτήν την προσπάθεια έχει και η τοπική κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση, αμφίδρομα, με την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στις ενέργειές της, αλλά και το ενδιαφέρον που πρέπει να έχει όχι μόνο για τα κτήρια, αλλά και για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Είναι ένα δικαίωμα που οφείλει να το διεκδικήσει η αποκεντρωμένη τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με την οικονομική και όποια άλλη αυτοδυναμία της, ώστε εκπαίδευση και τοπική αυτοδιοίκηση, να προσφέρουν ποιοτική μάθηση, καλλιέργεια των ευγενών συναισθημάτων, της αγάπης στους άλλους, της φιλικής διάθεσης και συνεργασίας του κοινωνικού συμφέροντος και της προκοπής, στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, τον δημοκρατικό διάλογο, τη δημιουργία του υπεύθυνου, ελεύθερου και δημοκρατικού πολίτη που θα ’ναι περήφανος για τον τόπο που ζει. Για να πειστεί ο πολίτης – δημότης ότι τελικά αξίζει να ζει σ’ αυτό τον αξιόλογο και τόσο πλούσιο σε ανθρώπους, φυσική ομορφιά και πολιτισμό τόπο. Στο δικό μας ΔΗΜΟ  ΛΑΓΚΑΔΑ.




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium