Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 01:28:33



















Επισκέπτες Online: 972


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΖΑΦ. ΦΩΤΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
11-05-2014
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΖΑΦ. ΦΩΤΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Ο Δήμος Λαγκαδά διοικείται σήμερα με παλαιοκομματικό τρόπο, με την “ενός ανδρός εξουσία”. Δεν έχει δοθεί καμιά αρμοδιότητα στα Τοπικά Συμβούλια, στην Επιτροπή Διαβούλευσης και στους άλλους θεσμούς που υπάρχουν στον “Καλλικράτη”. Οι Λαϊκές Συνελεύσεις, όπου γίνονται, χρησιμοποιούνται για το θεαθήναι και για προβολή του “έργου” του Δημάρχου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών τα χωριά να μοιάζουν εγκαταλειμμένα και οι κάτοικοι τους να αισθάνονται ξεχασμένοι από τη Δημοτική Αρχή.

Για να διοικηθεί ο Δήμος Λαγκαδά, με την τεράστια έκταση, τους 48 οικισμούς, τις 7 Δημοτικές Ενότητες, τις 6 Δημοτικές και τις 25 Τοπικές Κοινότητες, χρειάζεται ένας άλλος τρόπος διοίκησης. Χρειάζεται ο πολίτης να είναι συμμέτοχος στις αποφάσεις και ενεργός κριτής των πράξεων της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή να εφαρμοστεί η λεγόμενη Συμμετοχική Δημοκρατία.   

 

Η Συμμετοχική Δημοκρατία είναι ένας διαφορετικός τρόπος οργάνωσης, που μπορεί να εφαρμοστεί στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκεί όπου για τις αποφάσεις του Δήμου μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Ο διάλογος και η στενή συνεργασία μεταξύ πολιτών και Δημοτικής Αρχής είναι οι βασικές αρχές, που πρέπει να διέπουν αυτόν τον τρόπο διοίκησης. Οι κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά, μέσα από τις Λαϊκές Συνελεύσεις του κάθε οικισμού, κρίνουν τη Δημοτική Αρχή, συζητούν για τα προβλήματα που υπάρχουν και προτείνουν λύσεις και έργα για τον τόπο τους. Τα Τοπικά Συμβούλια και οι πρόεδροί τους αναλαμβάνουν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο αναλαμβάνοντας να συνδέσουν τους κατοίκους με τη Διοίκηση του Δήμου.

Η διεκπεραίωση των τοπικών υποθέσεων σε άμεσα ζητήματα, η εκτέλεση μικρών τεχνικών έργων, η φροντίδα επίλυσης έκτακτων αναγκών (σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης), η διάνοιξη αγροτικών δρόμων και κοινόχρηστων χώρων, η διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, η φροντίδα σε θέματα κοινωνικής αρωγής και  εξυπηρέτησης του πολίτη, είναι μερικές από τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχουν τα Τοπικά Συμβούλια. Επιπλέον πρέπει  να δοθεί  ως αρμοδιότητα  η φροντίδα για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, που βρίσκεται στα όρια της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας, ο έλεγχος των νέων έργων, η καθαριότητα και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αρμοδιότητες όμως σημαίνει και ταυτόχρονα διαχείριση μέρους του προϋπολογισμού του Δήμου που θα βρίσκεται στα χέρια του Τοπικού Συμβουλίου.

Η εφαρμογή της Συμμετοχικής δημοτικής δημοκρατίας είναι, πάνω απ’ όλα, θέμα οργάνωσης των κατοίκων, που συμμετέχουν ενεργά στην επεξεργασία και στη λήψη αποφάσεων, οργάνωσης των δομών και διαδικασιών. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητο η δημιουργία ξεχωριστής υπηρεσίας του Δήμου, η οποία θα καταγράφει προβλήματα και ανάγκες και θα συνεργάζεται με τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων.

Επιπλέον, για να επιτύχει ο θεσμός αυτός είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας σχεδιασμός συμμετοχής των κατοίκων για τη σχεδίαση των έργων και του προϋπολογισμού βάσει ενός οργανωμένου χρονοδιαγράμματος, το οποίο μπορεί να ξεκινάει από το Μάιο, με Λαϊκές συνελεύσεις σε όλες της Δημοτικής ή Τοπικές Κοινότητες και να ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο με την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού όλου του Δήμου.

Είναι χρήσιμο να επισημάνουμε ότι στην διάρκεια όλων αυτών των διαδικασιών, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών του Δήμου μπορούν και ενδείκνυται να είναι παρόντες για να παρέχουν όποιες διευκρινίσεις χρειάζονται οι συμμετέχοντες.

 

Η χρήση του INTERNET είναι απαραίτητη για την καλύτερη καταγραφή των προβλημάτων και των προτάσεων όλων των πολιτών και ιδίως των νέων.

Το μεγάλο κέρδος από την εφαρμογή του θεσμού είναι ότι οι πολίτες αλλάζουν ιδιότητα και γίνονται από παθητικοί δέκτες, συντελεστές και κύριοι πρωταγωνιστές των αποφάσεων για τα χωριά τους. Γίνονται “νοικοκύρηδες στον τόπο τους”, όπως χαρακτηριστικά μπορούμε να πούμε. Παράλληλα με τη συμμετοχή του πολίτη, αλλάζει και η πόλη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εμπειρίες που υπάρχουν από την εφαρμογή της σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο έδωσαν και δίνουν απτά, θετικά και πολύπλευρα αποτελέσματα που αφορούν, την οικονομική, κοινωνική, οικολογική, πολιτιστική και αισθητική βελτίωση του Δήμου και την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των κατοίκων (υγεία, καθαριότητα, ασφάλεια, παιδικοί σταθμοί, εκπαίδευση κ.λ.π.).

 

Τα εμπόδια για την εφαρμογή του θεσμού είναι περισσότερο συνυφασμένα με την κουλτούρα και τις συνήθειες, με τις ανθρώπινες συμπεριφορές και με τον τρόπο σκέψης, δράσης και οργάνωσης. Αυτά τα εμπόδια δεν διορθώνονται αλλά ξεριζώνονται με διαρκή ρήξη και ριζική αλλαγή συμπεριφοράς και κανόνων παιχνιδιού. Αν δεν εξαλειφθούν αυτά τα εμπόδια, όσο καλοπροαίρετες και να είναι οι προθέσεις, γρήγορα εκφυλίζεται σε φαύλο κύκλο συμμετοχικής αποτυχίας.

 

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι υπόθεση όλων μας, αναπόσπαστα δεμένη με την πράξη ευθύνης μας για την βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου και των θεσμών του και γιατί είναι και το μόνο αντίδοτο στην συστημική κρίση που περνάμε, η οποία εκτός από οικονομική κρίση, είναι μια πολύπλευρη και βαθιά κρίση Αξιών, Αλληλεγγύης και Συντροφικότητας.

 

Ο “ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ” και η ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΤΑΥΡΙΔΟΥ, αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση του Δήμου θα χρησιμοποιήσουμε τη Συμμετοχική Δημοκρατία, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο ΑΥΡΙΟ.

 

Ζαφείρης Φωτιάδης

Υποψ. Δημοτικός Σύμβουλος



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium