Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 17:42:46



















Επισκέπτες Online: 1193


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Είναι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση ή όχι και γιατί;
03-06-2014
Είναι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση ή όχι και γιατί;

Του Δικηγόρου Χρήστου Μπούμπουρα


Επανέρχεται στο προσκήνιο το τελευταίο χρονικό διάστημα ως επί το πλείστον από τα δύο πολιτικά κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό σχηματισμό το ζήτημα της αναγκαιότητας συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο την αναμόρφωση και τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας μας.

Θα αναρωτηθούν πολλοί αν είναι αυτή η κατάλληλη χρονική στιγμή για μία τόσο σημαντική αλλαγή καθώς αυτό που προέχει κατά κοινή ομολογία είναι να εξέλθει η χώρα μας από τη βαθιά οικονομική ύφεση με τις οδυνηρές για όλους μας συνέπειες επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο, ο αντίλογος επί της παραπάνω άποψης έγκειται στην άποψη ότι η δημοσιονομική κρίση και η σοβούσα κοινωνική αναταραχή αποκάλυψε με τον πλέον εμφανή τρόπο την αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνταγματικής αναθεώρησης.

Όπως έχει διατυπώσει την άποψή του ο γάλλος φιλόσοφος Montesquieu «το καλύτερο πολίτευμα είναι εκείνο στο οποίο υπάρχουν θεσμικά όρια στην υπερβολική συγκέντρωση της εξουσίας και τα καλύτερα όρια είναι όταν τα πράγματα έχουν έτσι διευθετηθεί ώστε η (μία) εξουσία να αναχαιτίζει την (άλλη) εξουσία». Η προσπάθεια αυτή όμως οφείλει να πετύχει την ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και συναίνεση ώστε να ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη του έλληνα πολίτη στους κρατικούς θεσμούς.

Χαρακτηριστικοί άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηριχτεί αυτή η αναθεωρητική προσπάθεια είναι κατά πρώτο λόγο η εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας, του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 1 του Συντάγματος η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται από τη Βουλή. Η απευθείας εκλογή του Προέδρου από το λαό (άμεση εκλογή) προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 110 παρ. 1 «οι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας». Συνεπώς, η άμεση εκλογή από το λαό θα οδηγούσε σε μετάβαση από Προεδρευόμενη σε Προεδρική Δημοκρατία και θα απαιτούσε Συντακτική και όχι Αναθεωρητική Βουλή. Επομένως, η άμεση εκλογή από το λαό δεν φαίνεται εφικτή αφού όπως υποστηρίζουν συνταγματολόγοι αυτό δεν είναι δυνατό, ενώ υπάρχει και η άποψη ότι θα οδηγούσε σε συνταγματική εκτροπή. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση μπορούμε να πορευτούμε σε συνταγματική αναθεώρηση με κατεύθυνση την ενδυνάμωση των αρμοδιοτήτων όπως αυτές υπήρχαν πριν από την αναθεώρηση του 1985 ώστε να μην αποτελεί ένα απλά τιμητικό αξίωμα με «διακοσμητικό» χαρακτήρα χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης στα δρώμενα της χώρας.

Μία ακόμη πρόταση που ακούγεται δειλά-δειλά το τελευταίο διάστημα παρά τις όποιες σθεναρές αντιδράσεις είναι η μείωση του πολιτικού προσωπικού της Βουλής από 300 σε 250 ή ακόμη και 200 παίρνοντας παράδειγμα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη με τα ίδια πληθυσμιακά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, πρέπει να καταργηθούν όλα τα εκείνα τα προκλητικά βουλευτικά προνόμια που δεν έχουν καμία σχέση με την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων όμως επ’ ουδενί δεν πρέπει να οδηγηθούμε στην υποβάθμιση του σημαντικού ρόλου των βουλευτών, τουναντίον απαιτείται ενίσχυση του ρόλου τους σε νομοθετικό και ελεγκτικό επίπεδο.

Επίσης, ζητήματα τα οποία πρέπει να τεθούν προς συνταγματική αναθεώρηση είναι η αμεσότερη συμμετοχή του εκλογικού σώματος στη λειτουργία του πολιτεύματος μέσω διεξαγωγής δημοψηφισμάτων είτε με λήψη αποφάσεων μεταξύ δύο συγκεκριμένων λύσεων κατά τρόπο ελεύθερο είτε με την επικύρωση ή όχι από το εκλογικό σώμα μίας απόφασης που έχει ληφθεί από τη Βουλή ή άλλο πολιτειακό όργανο με σκοπό την αμεσότερη λαϊκή συμμετοχή.

Ένας ακόμη άξονας στην αναθεωρητική διαδικασία θα πρέπει να αποτελέσει δίχως αμφιβολία η τροποποίηση του άρθρου 90 παρ. 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο μέχρι σήμερα οι προαγωγές στις θέσεις των δικαστών στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας γίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με στόχο λοιπόν την απόλυτη καθιέρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας και την εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης η επιλογή της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας θα πρέπει να γίνεται από τις αντίστοιχες ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων, ως δικλείδα διαφάνειας και αξιοκρατίας.


 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium