Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 18:00:15



















Επισκέπτες Online: 1317


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ
26-09-2014
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ
 
Από τον Δρ. Νικόλαο Κεχαγιά

Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός

Ομάδες ιών επηρεάζουν το δέρμα και τους βλεννογόνους στο ανθρώπινο σώμα. Mία από τις πιο συνηθισμένες είναι αυτή των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων. Πάνω από 120 διαφορετικοί τύποι του ιού έχουν αναγνωρισθεί και δρουν σε διαφορετικά μέρη του σώματος.

Οι πιο γνωστές βλάβες αυτού του ιού είναι οι ακροχορδονώδεις μυρμηγκίες στα χέρια, τους βραχίονες, τα πόδια και σ’ άλλες περιοχές τους δέρματος. Οι περισσότεροι ιοί αυτής της ομάδος είναι συνήθως, ακίνδυνοι, μη καρκινογόνοι και θεραπεύονται εύκολα.

Οι μυρμηγκίες των γεννητικών οργάνων είναι γνωστές ως κονδυλώματα. Η μετάδοση του ιού είναι απλή και γίνεται με την επαφή. Υπάρχουν μως κάποιες καρκινογόνες μορφές του ιού, οι οποίες είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες και αποτελούν σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Οι πιο κοινοί τύποι είναι ο HPV-16, ο HPV-18, ο HPV-31 και ο HPV-45. Αυτοί προκαλούν βλάβες, που συνήθως εμφανίζονται ως επίπεδες και σχεδόν αόρατες αλλοιώσεις σε αντίθεση με τις μυρμηγκίες που προκαλούνται από τους HPV-6 και HPV-11.

Οι πιο επικίνδυνοι HPV ιοί είναι ο 16 και ο 18, που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλούν τα κονδυλώματα και τις δυσπλασίες.

Τα κονδυλώματα μοιάζουν με μυρμηγκίες, είναι ανώδυνα αλλά μπορούν να προκαλέσουν κνησμό, κάψιμο και ενόχληση. Μοιάζουν με μικρές εξογκώσεις στο δέρμα σαν κουνουπίδι. Θεραπεύονται όταν είναι σε έξαρση και δεν είναι κακοήθη.

Οι δυσπλασίες αποτελούν παρουσία ανώμαλων κυττάρων στην επιφάνεια του δέρματος. Δεν είναι καρκίνος αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε αυτόν στο μέλλον. Ένα παράδειγμα τέτοιας κατάστασης αποτελούν οι δυσπλασίες στον τράχηλο της γυναίκας, που ανιχνεύονται με το τεστ Παπανικολάου ή μπορεί να είναι ορατές.

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ (HPV)

Οι τύποι HPV που προσβάλλουν το γεννητικό σύστημα και συγκεκριμένα ο HPV-16 και HPV-18, είναι αυτοί που προκαλούν την πλειοψηφία των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και εμφανίζονται να έχουν σχέση και με τον καρκίνο του στόματος. Ο ιός αυτός μολύνει τα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος και του βλεννογόνου.

Οι επιθηλιακές επιφάνειες περιλαμβάνουν όλες τις περιοχές που καλύπτονται από δέρμα ή/και βλεννογόνο όπως το στόμα, ο λαιμός, η γλώσσα, οι αμυγδαλές, ο κόλπος, το πέος και ο πρωκτός. Η μετάδοση του ιού συμβαίνει όταν οι περιοχές αυτές έρθουν σ’ επαφή με τον ιό επιτρέποντάς του να εισέλθει ανάμεσα στα επιθηλιακά κύτταρα. Έτσι μεταδίδεται με οποιαδήποτε τρόπο σεξουαλικής επαφής (π.χ. στοματικός έρωτας) και μπορεί να κολλήσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος  έρθει σε επαφή με το μολυσμένο σημείο του συντρόφου. Παρ’ όλα αυτά η γνώση μας γι’ άλλους τρόπους μετάδοσης είναι ακόμα ελλιπής.

Αυτοί οι καρκινογόνοι τύποι του HPV είναι υπεύθυνοι και για άλλες μορφές καρκίνου και συγκεκριμένα αυτόν του πρωκτού και του πέους. Είναι πλέον καθιερωμένο ότι η παθογένεια του στοματικού καρκίνου έχει τουλάχιστον δύο ξεχωριστές αιτίες, η μία αφορά το αλκοόλ και το κάπνισμα και η άλλη τον ιό HPV.

Οι ανατομικές περιοχές εκδήλωσης καρκίνου δείχνουν να είναι ξεχωριστές για κάθε αίτιο. Ο καρκίνος εξαιτίας του HPV εμφανίζεται στις αμυγδαλικές περιοχές, στη βάση της γλώσσας και τον οροφάρυγγα, ενώ στους μη θετικούς σε HPV καρκίνους εμπλέκονται το έδαφος του στόματος, η πρόσθια περιοχή της γλώσσας, ο βλεννογόνος που καλύπτει τις παρειές και τις περιοχές των γνάθων που φέρουν τα δόντια. Γενικότερα οι όγκοι που είναι θετικοί στον ιό είναι πιο συχνοί σε νέα άτομα από τους όγκους που σχετίζονται με το αλκοόλ-καπνό όπου εμφανίζεται συχνότερα την 5η με 7η δεκαετία της ζωής.


Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των καπνιστών τα τελευταία δέκα χρόνια αλλά και τη σταθερή αυξητική συχνότητα του στοματικού καρκίνου και ειδικά αυτού στο πίσω μέρος του στόματος, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο HPV παίζει ένα σημαντικότατο παράγοντα στην παθογένεια αυτής της μορφής καρκίνου.

Η ομάδα ασθενών θετικοί σε HPV είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κομμάτι του πληθυσμού που πάσχει από στοματικό καρκίνο. Ερευνητές εξετάσανε 271 δείγματα καρκίνου που συνέλεξαν σε διάστημα 20ετίας και διαπίστωσαν ότι το οι περιπτώσεις που οφείλονταν στο ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV) εκτινασσόνταν στο 72%. Η πλειονότητα των στοματικών καρκίνων προέρχεται από επιθηλιακά κύτταρα κυρίως πλακώδη όπως και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Μελέτες έδειξαν πως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ βοηθούν τη λοίμωξη από HPV. Αυτές επίσης δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ αλκοόλης, καπνού και HPV είναι αθροιστική και όχι συνεργική. Αυτό σημαίνει πως ένας παράγοντας από μόνος του είναι αρκετός για να ξεκινήσει τη σειρά των γεγονότων που οδηγούν σε καρκινογένεση.

Μία μελέτη του J. Hopkins Institute από 253 ασθενείς διεγνωσμένους με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, το 25% ήταν θετικό σε λοίμωξη με HPV και ο τύπος HPV-16 ήταν παρών στο 90%. Έτσι βλέπουμε την ισχυρή σχέση μεταξύ του ιού και του στοματικού καρκίνου.

ΤΥΧΑΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ HPV-16

Οι παραδοσιακοί ορισμοί για πρόληψη και αιτιοπαθογένεση του καρκίνου δεν είναι πλέον έγκυροι και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου ή μη. Έτσι χρήσιμο είναι να έχουμε υπόψιν μας ότι: ΟΠΟΙΟΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ. Έτσι ίσως μπορέσουμε να διαγνώσουμε εγκαίρως τον καρκίνο, να το θεραπεύσουμε με επιτυχία και να μειώσουμε τη θνητότητά του.

Θα πρέπει να καθιερωθεί συστηματικός έλεγχος ασθενών από ειδικούς στοματικούς και γναθοπροσωπικούς χειρουργούς, ή οδοντιάτρους, ή και οποιαδήποτε άλλη συναφή ειδικότητα.

Μεγάλη σημασία έχει η ψηλάφηση του λαιμού καθώς εκεί παρουσιάζονται συχνά οι πρώτες εκδηλώσεις της νόσου.

Ένας σκληρός διογκωμένος, ανώδυνος λεμφαδένας στον τράχηλο, που παραμένει πάνω από 21 μέρες, θα πρέπει να ελεγχθεί. Το ανώδυνο είναι η λέξη κλειδί.

Ένα ακόμη σημείο ανησυχίας αποτελεί η έλλειψη συμμετρίας και πρήξιμο ενδοστοματικά στη μια πλευρά, το οποίο είναι ταυτόχρονα και ανώδυνο στη ψηλάφηση. Συχνά συνδέεται με παρουσία λεμφαδένων στο λαιμό (τράχηλο) της ίδιας πλευράς.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ και ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι μισοί σχεδόν άνδρες στο γενικό πληθυσμό είναι μολυσμένοι με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, όπως υποστηρίζει ομάδα ερευνητών των Ην. Πολιτειών και ο ρυθμός μόλυνσης τους είναι αντίστοιχος με των γυναικών.

Τα αποτελέσματα αυτά καθιστούν τους άνδρες ένα ιικό ρεζερβουάρ, γι αυτό και συνιστάται ο μαζικός εμβολιασμός τους ώστε, αφενός να προλαμβάνεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στις συντρόφους τους και αφετέρου ο καρκίνος του στόματος στους ιδίους.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει υιοθετήσει την σύσταση της Ευρωπαικής επιτροπής και το εμβόλιο χορηγείται σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες ηλικίας 10-25 ετών.

Ένας πιθανός παράγοντας για την αύξηση αυτή είναι η αλλαγή στην σεξουαλική ζωή-πρακτική των ανθρώπων κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο πιο καθοριστικός παράγοντας της μετάδοσης του ιού είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων κατά την διάρκεια της ζωής του ασθενούς και κυρίως ο αριθμός με τον οποίο συνευρέθηκαν στοματικά. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός αυτός, τόσο υψηλότερες οι πιθανότητες για μια στοματική λοίμωξη από τον ιό.

Εως σήμερα οι μελέτες αφορούσαν τις περιοχές του τραχήλου της μήτρας και των γεννητικών κονδυλωμάτων, για αυτό και η ανάγκη για μελέτη της στοματικής περιοχής καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Bέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την μεγάλη συνεισφορά της σεξουαλικής παιδείας, μόρφωσης και ενημέρωσης στις νεαρές ηλικίες, καθς οι οικονομολόγοι της υγείας μπορεί να ισχυριστούν ότι το προφυλακτικό αποτελεί ένα φθηνότερο μέσο πρόληψης της νόσου και των όποιων άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Καθώς τα θεραπευτικά μέσα στον στοματικό καρκίνο ανεξαρτήτου αιτιολογίας παραμένουν σταθερά (χειρουργική, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία), πιστεύουμε πως η αλλαγή στην αιτιοπαθογένεια θα αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας ως πλεονέκτημα επιβίωσης που παρουσιάζουν οι θετικοί σε HPV στοματικοί καρκίνοι.

Τέλος έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα μελετών για θεραπευτικά εμβόλια που μπορεί να καταστείλουν το ιικό φορτίο και θα μπορούν να αποτρέψουν υποτροπές σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος θετικούς σε HPV. Τα αποτελέσματα αυτών αναμένονται με αγωνία από την ιατρική κοινότητα στο μέλλον.  







 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium