Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 07:20:00



















Επισκέπτες Online: 1026


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ  ΝΙΚΟ ΜΟΥΛΑ
17-11-2014
ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΝΙΚΟ ΜΟΥΛΑ

 

Ιστορικό, λαογράφο, δημοσιογράφο και εκδότη του Λαγκαδά

Γέμισε το σπίτι του Πολιτιστικού Οργανισμού Μυγδονία την Κυριακή το βράδυ, (16-11-14) με την ευκαιρία της εκδήλωσης αφιερωμένης στη μνήμη του Νίκου Μουλά, του ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην αναζήτηση και προβολή της ιστορίας του Λαγκαδά. Ο Μουλάς γεννημένος στο Λαγκαδά περί το 1912 από φτωχή ντόπια οικογένεια, έμεινε ορφανός από πατέρα αρκετά μικρός και κατάφερε να επιβιώσει σε καιρούς αρκετά δίσεχτους και σκληρούς, επιβίωσε τριών πολέμων και στάθηκε στα πόδια του μόνος του αποδεικνύοντας ότι και μόνο η θέληση φτάνει για να ζήσει κανείς.

Η εγνωσμένη αγάπη του για τα γράμματα, τον έκανε να τον ξεχωρίσουν ανάμεσα σε άλλα παιδιά και να τον δεχτούν στο τότε γυμνάσιο Λαγκαδά, μα επειδή δεν υπήρχαν τα απαραίτητα δίδακτρα, τον δέχτηκαν στο σχολείο ως επιστάτη - καθαριστή και μαθητή συγχρόνως. Έτσι κατάφερε και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Λαγκαδά, σκουπίζοντας τις τάξεις, ανάβοντας τις σόμπες και κάνοντας όλες τις αγγαρείες και μη έχοντας δυνατότητα άλλων σπουδών έμεινε στο Λαγκαδά κάνοντας διάφορες δουλειές, όπως συντάσσοντας αιτήσεις, έγγραφα και κάνοντας διάφορες εξυπηρετήσεις σε ανθρώπους που δεν διέθεταν την μόρφωση για να αυτοεξυπηρετηθούν.

Τότε γνωρίστηκε με τον Ιωάννη Χριστογιαννόπουλο, ο οποίος υπηρετούσε ως διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Λαγκαδά και μετά την αποστρατεία του ασχολήθηκε με την έκδοση της τοπικής εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ», προβάλλοντας έτσι την υποψηφιότητά του ως βουλευτού. Από τότε άρχισε να ασχολείται με την δημοσιογραφία και να αρθρογραφεί αλλά και να γνωρίζεται με τους κύκλους της Θεσσαλονίκης και της πολιτικής. Αυτό τον βοήθησε ώστε για κάποιο διάστημα να διοριστεί στην UNRA στη διανομή του ρουχισμού που ερχόταν από την Αμερική και να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει γνωριμίες και φιλίες με γνωστά πρόσωπα της εποχής. Μετά την αποτυχία του Χριστογιαννόπουλου να εκλεγεί βουλευτής, ο Μουλάς αναλαμβάνει πλέον εκδότης και συντάκτης της εφημερίδας και αποκτώντας μια συντροφιά νέων της εποχής ως συνεργάτες, όπως ο Ευθύμιος Κούζος, ο Στέλιος Βασιλείου, ο Φ.Νάκος, φοιτητής φιλολογίας και άλλοι, επεκτείνει την εφημερίδα του από μηνιαία σε εβδομαδιαία και αλλάζει τον τίτλο σε «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ». Έτσι μπαίνει πλέον στα σπίτια όλης της επαρχίας και ασχολείται με θέματα κοινωνικά, ιστορικά, λαογραφικά, αθλητικά, κάνει ρεπορτάζ, γράφει ειδήσεις, σχολιάζει την επικαιρότητα, και κυρίως μέσα από την στήλη του «η Λένκω και η Ρίνκου», όπου γράφεται στο ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα των Λαγκαδιανών, καταγράφει την ντοπιολαλιά και συμβάλλει στην έρευνα της τοπικής διαλέκτου. Αργότερα όταν ο ιστορικός και λαογράφος Νίκος Κοσμάς θα γράψει μια γλωσσολογική μελέτη για το «Γλωσσικό ιδίωμα του Λαγκαδά», το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, θα ομολογήσει ότι το πλουσιότερο υλικό το βρήκε αποθησαυρισμένο στην εφημερίδα του Νίκου Μουλά, στην οποία και ο ίδιος αρθρογραφούσε. Αυτό που είναι απορίας άξιο είναι πώς ο Μουλάς που δεν είχε κάνει ιστορικές ή λαογραφικές σπουδές, κατάφερε να αποτελεί για τους ιστορικούς και τους Λαογράφους της περιοχής μας τη βασική βιβλιογραφική πηγή. Έχοντας γνωριμίες με αγιορείτες μοναχούς κατάφερε να εισδύσει σε Αγιορειτικές βιβλιοθήκες και να μελετήσει χειρόγραφα και κώδικες, που έδιναν ιστορικές μαρτυρίες για τον Λαγκαδά από τον 9ο και 10ο αιώνα.

Βεβαίως για τους ντόπιους ο Μουλάς ήταν μια αμφισβητούμενη προσωπικότητα, γιατί είχε τη δύναμη του λόγου και τη γνώση πραγμάτων που εν πολλοίς, αγνοούσαν οι συμπατριώτες του και γιατί επιβεβαίωνε για ακόμη μία φορά ότι «ουδείς προφήτης εν τη πατρίδι αυτού». Ήταν πάντα ντυμένος στην τρίχα, με την μπριγιαντίνη να κρατά τα μαλλιά του, το μακρύ του παλτό και το καβουράκι της εποχής, μια παρουσία που εν ολίγοις σκανδάλιζε τους Λαγκαδιανούς για το πώς ο Μουλάς τα κατάφερνε πάντα. Πρωτοστατούσε σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα, οργάνωνε εκδηλώσεις και διαλέξεις, πρόβαλε τους νέους ανθρώπους και τις πρώτες συγγραφικές ανησυχίες των συμπατριωτών του δημοσιεύοντας κείμενά τους, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Λαογραφικού συλλόγου των Θρακιωτών και υπήρξε ο πρώτος διοργανωτής των αναστεναρίων, φέροντας στον Λαγκαδά τον μελετητή και γνωστό ερευνητή -καθηγητή της ψυχιατρικής Άγγελο Τανάγρα, ο οποίος ήρθε στην πόλη μας στις 21 Μαΐου το 1951 και μίλησε στην αίθουσα του Β΄ Δημοτικού για το Διονυσιακό έθιμο των αναστεναρίων και το φαινόμενο της ακαϊας.

Με τον καιρό η κυκλοφορία των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης έπνιξε τη δική του εκδοτική δραστηριότητα και είναι αλήθεια ότι οι συνδρομητές δεν ήταν και πολύ συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Έτσι η εφημερίδα έγινε δεκαπενθήμερη, αργότερα μηνιαία, και με τον καιρό διέκοψε την έκδοσή της, προς λύπη των λίγων φανατικών συνδρομητών του που περίμεναν πώς και πώς να διαβάσουν τα κοινωνικά σχόλια ή την Λένκω και τη Ρίκνω, που ομολογουμένως άφησε εποχή. Εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη ως διορθωτής κειμένων σε κάποιους εκδοτικούς οίκους και εφημερίδες και αργότερα σχεδόν κόβει κάθε επαφή με τον Λαγκαδά, τον οποίον επισκεπτόταν όσο ζούσε η μάνα του. Έμεινε στη Θεσσαλονίκη παρέα με τους δικούς του κύκλους και έφυγε από τη ζωή χωρίς κανένας Λαγκαδιανός να του ανάψει ένα κερί.

Αυτόν λοιπόν τον Νίκο Μουλά τίμησε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Μυγδονία σε μια καταπληκτική εκδήλωση που επιμελήθηκαν ο Τρύφων Τσομπάνης και ο Στέλιος Καραγιοβάννης, διαβάστηκαν κείμενά του και αρθρογραφία της εφημερίδας του, ενώ ανάμεσα στα κείμενα ο Νικηφόρος Ατζέμης παρενέβαινε μουσικά με παραδοσιακά τραγούδια. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον πίνοντας σαλέπι, τσάι ή κρασί και συσφίγγοντας τις μεταξύ τους σχέσεις.

Ήταν μια ευκαιρία να ανασύρουμε από την λήθη τον Νίκο Μουλά, να τον ευχαριστήσουμε για την προσφορά του στην επιστήμη και στον τόπο μας  και να προτείνουμε στον Δήμο Λαγκαδά, να του αφιερώσει μια πάροδο ή στενό δρομάκι με το όνομά του, γιατί νομίζουμε ότι του αξίζει μια τέτοια τιμή.

Τρύφων Τσομπάνης

Επίκ. Καθηγητής ΑΠΘ

Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδά




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium