Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 09:07:27



















Επισκέπτες Online: 1225


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΑΡΕΤΗ ΣΤΟ ΚΟΛΧΙΚΟ
26-11-2014
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΑΡΕΤΗ ΣΤΟ ΚΟΛΧΙΚΟ

Ο δήμος Λαγκαδά, ο σύλλογος Σαμίων Θεσσαλονίκης «Ο Πυθαγόρας» και ο λαογραφικός όμιλος Κολχικού «Η Βαλάχτσια» με αφορμή τον εορτασμό για τα 102 χρόνια από την ενσωμάτωση της Σάμου με την Ελλάδα διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για τον ήρωα και Μακεδονομάχο Σταύρο Μπαρέτη την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014.

Το πρόγραμμα:

Ώρα 8:00: Εκκλησιασμός και Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής της Τ.Κ. Κολχικού, ιερουργούντων των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και Σάμου Ικαρίας & Κορσέων κ.κ. Ευσεβίου. Επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β’, με την συμπλήρωση δεκαετίας από της κοιμήσεως του.

Ώρα 11:00: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ήρωα - Μακεδονομάχου Σταύρου Μπαρέτη στην πλατεία της Τ.Κ. Κολχικού.


Ώρα 12:00: Ομιλία από την πρόεδρο του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης «Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» κ. Σταματία Γρηγορίου, παρουσίαση του προγράμματος

Η ιστορία του Σταύρου Μπαρέτη

Ένας ήρωας από το Κολχικό στον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας

Το 1885 γεννιέται στο χωριό Μπαλάφτσα (σημερινό Κολχικό) ο άνδρας που έμελλε να αφήσει το ανεξίτηλο στίγμα της τόλμης και της ανδρείας του στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας.

Ο Σταύρος Καζαντζής, ο θρυλικός καπετάν Μπαρέτης, μυημένος από τα 21 του χρόνια στον μακεδονικό αγώνα, αγωνίστηκε κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων και μαζί με τον συνεργάτη του Αθανάσιο Σταυρούδη από την Μπάλτζα, έγινε ο φόβος και ο τρόμος του εχθρού.

Όταν η βουλγαρική προπαγάνδα εισχωρεί και στο χωριό Μπαλάφτσα, ο Σταύρος Καζαντζής, σκοτώνει μαζί με τον συγχωριανό του Χαρίτο Σκάρα και τον Λαγκαδιανό Χρήστο Δρεμλή τον βουλγαρόφιλο της Μπαλάφτσας Δημήτρη Χατζή. Το 1909, μετά από 2 χρόνια και έναν ακόμη φόνο αυτό του γιου, επίσης υποστηρικτή των Βουλγάρων Βασίλειο Χατζή, η τουρκική κυβέρνηση επικηρύσσει τον Μπαρέτη και ξεκινά η καταδίωξή του. Το ελληνικό προξενείο της Θεσσαλονίκης όπου κατέφυγε, τον φυγαδεύει στην Αθήνα.

Όταν η κεντρική επιτροπή του ελληνικού κομιτάτου της Αθήνας αποφασίζει να εξοντώσει τον τουρκόφιλο διοικητή της Σάμου Ανδρέα Κοπάση, ο πρώτος που δηλώνει παρών για την εκτέλεση του εγχειρήματος, είναι ο ριψοκίνδυνος μακεδονομάχος από το Κολχικό.

Ο Μπαρέτης μεταβαίνει στην Σάμο με ψευδώνυμο ως έμπορος καπνού και σε συνεργασία με τον Αθανάσιο Σταυρούδη, τον Σάμιο δικηγόρο Μανιάτη και άλλους πατριώτες του νησιού, εκτελεί στις 9 Μαρτίου του 1912 στον Λιμένα Βαθέος, τον λαομίσητο ηγεμόνα Κοπάση.

Αμέσως μετά την εκτέλεση τρέπεται σε φυγή και παρά τον τραυματισμό του από τον σωματοφύλακα του ηγεμόνα, καταφέρνει να διαφύγει στη Μονή της Αγίας Ζώνης, όπου τον περιθάλπουν για 24 ώρες.

Τα ίχνη του αίματός του όμως μαζί με πληροφορίες οδηγούν την τουρκική φρουρά στο καταφύγιό του, συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Σάμου. Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, μαθαίνει ότι οι σφαίρες του είχαν τελικά λήξει την τετραετή τυραννία του Κοπάση.

Ο μεγάλος μακεδονομάχος είχε πληρώσει με την ζωή του την επιτυχία της αποστολής, η οποία τελικά οδήγησε στην ελευθερία και τη ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.

Η κηδεία του έγινε μέσα σε κλίμα βαθειάς οδύνης και πένθους του Σαμιακού λαού που έκτοτε τον τιμά ως ήρωα και μάρτυρα της ελευθερίας του.

Το 1966 με έξοδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού ανεγέρθη στην πλατεία του Κολχικού η προτομή του Σταύρου Μπαρέτη και δόθηκε το όνομά του σε στρατόπεδο της πόλης του Λαγκαδά.

Σε λίγες ημέρες ο Λαογραφικός όμιλος Κολχικού «Βαλάχτσια» σε συνεργασία με τον σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης «Πυθαγόρας» και την Δημοτική Κοινότητα Κολχικού, θα τιμήσουν όπως κάθε χρόνο την μνήμη του ήρωα της πατρίδας μας, στην γενέτειρά του το Κολχικό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Νοεμβρίου.

Η γνώση της ιστορίας και η απόδοση τιμών στους ήρωες της είναι η βαθειά υποχρέωση όλων μας στις ανδρείες πράξεις τους.

Ας αποτελέσει και αυτή η εκδήλωση τιμής την αφορμή για ακόμη μια ευχαριστία για την θυσία του ηρωικού παλικαριού και δέσμευση ότι η μνήμη των αγώνων τους θα συνεχίζει να κρατά το πάθος και την αγάπη για την πατρίδα και τον τόπο μας ζωντανά.



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium