Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/5/2019 00:04:48


  


 
Επισκέπτες Online: 256


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΟΙ ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ
06-01-2011
ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΟΙ ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Έθιμα από την εποχή της Τουρκοκρατίας αναβιώνουν ανήμερα των Θεοφανίων στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Οι επινοήσεις των Ελλήνων που σκαρφίζονταν για να ξεγελάσουν τους Τούρκους κατακτητές έγιναν στη συνέχεια λαϊκά δρώμενα και ανήμερα τα Φώτα αναβιώνουν σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Οι κουδουνοφόροι αράπηδες του Προφήτη, άγριοι και επιβλητικοί, κουβαλούν μνήμες από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Τουρκοκρατίας.
Ο Προφήτης ένα παλιό παραδοσιακό χωριό κοντά στο Λαγκαδά, βρίσκεται σε μια τοποθεσία με μοναδικές φυσικές ομορφιές, ανάμεσα στις δύο λίμνες της Θεσσαλονίκης, την Κορώνεια και τη Βόλβη. Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής οι πανέμορφες και ειδυλλιακές τοποθεσίες που την περιβάλλουν, οι οποίες σε συνδυασμό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών δημιουργούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα. Το 1918 θεωρήθηκε από το κράτος κοινότητα. Τότε λεγόταν Κλήσαλι από την εκκλησία του Αϊ-Λια. Το 1926 μετονομάστηκε σε Προφήτης από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Οι κάτοικοι του Προφήτη έχουν πολλά έθιμα που ακόμα μέχρι και σήμερα τα διατηρούν. Ένα από αυτά είναι οι Αράπηδες.
Σήμερα ο Προφήτης ανήκει διοικητικά στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Βόλβης με έδρα το Σταυρό.
Το έθιμο των Αράπηδων είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που οι ρίζες του χάνονται αιώνες πίσω με διαφορετικές εξιστορήσεις για την προέλευσή του.


Μία εκδοχή και η πιο επικρατέστερη είναι πως στα χρόνια της τουρκοκρατίας το έθιμο αυτό έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην απώθηση των ληστών ή και των Τούρκων, οι οποίοι με τις επιδρομές τους προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα τόσο στις περιουσίες, όσο και στην ίδια την ζωή των κατοίκων. Ήταν ένας τρόπος άμυνας στην εποχή εκείνη, γιατί προφύλασσαν τα σπίτια τους, τις περιούσιες τους, ακόμα και την ζωή τους. Όταν πίστευαν ότι θα έμπαιναν οι Τούρκοι στο χωριό ντύνονταν οι κάτοικοι έτσι τρομακτικά από δέρματα ζώων και με μεγάλα κουδούνια στη μέση τους για να τους φοβίζουν οι οποίοι τρόμαζαν και το έβαζαν στα πόδια.
Μια άλλη παραλλαγή που τοποθετείται την ίδια περίοδο είναι «η αρπαγή της νύφης». Κατά τις επιδρομές τους οι Τούρκοι κατακτητές αρπάζανε νεαρές κοπέλες του χωριού. Οι κάτοικοι ντύνονταν Αράπηδες αφενός για να τρομοκρατήσουν τους άρπαγες και αφετέρου να μην αναγνωρίζονται στην προσπάθειά τους να τις προφυλάξουν. Στις μέρες μας η «αρπαγή» αυτή αναβιώνει χιουμοριστικά. Μια ομάδα μασκαρεύεται και διοργανώνει γάμο στην πλατεία του χωριού. Και ενώ όλοι οι παραβρισκόμενοι πίνουν κρασί και ευθυμούν κάποιοι κλέβουν τη νύφη, Οι Αράπηδες, τσολιάδες και οι νέοι του χωριού ντυμένοι παραδοσιακά σπεύδουν να την φέρουν πίσω στον εμβρόντητο γαμπρό.
Μια άλλη εκδοχή του εθίμου την οποία μας περιέγραψε ο κ. Αθανάσιος Μόσχος κάτοικος του χωριού, παραπέμπει σε Διονυσιακά στοιχεία και σε έθιμα της ευρύτερης περιοχής. Οι κάτοικοι του χωριού ντύνονταν Αράπηδες από τα μέσα του Δεκέμβρη και περιφερόταν στα σοκάκια του χωριού ώστε να τρομάζουν και να διώχνουν τους καλικάτζαρους. Ταυτόχρονα ξορκίζανε το κακό, διώχναμε τα κακά πνεύματα. Όσο πλησιάζανε οι μέρες των εορτών και πλήθαιναν οι «εμφανίσεις» των καλικάτζαρων τόσο πλήθαιναν και οι απογευματινές και βραδινές περιπλανήσεις των Αράπηδων, με αποκορύφωνα την παραμονή των Φώτων που περιδιάβαιναν το χωριό όλη την ημέρα και τη νύχτα. Λέγεται ότι ανήμερα των Φώτων που οι Αράπηδες τελούσαν τις επινίκιες παρελάσεις του στο χωριό σκαρώνανε και διάφορα παιχνίδια.
Το έθιμο των Αράπηδων διοργάνωσε και αναβίωσε για μια ακόμη φορά, σήμερα ανήμερα των Φώτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Προφήτη. Οι συντελεστές του Lagadas.net παραβρεθήκανε στον Προφήτη , και κατέγραψαν όλα τα δρώμενα.Τα παιδιά αλλά και μεγαλύτεροι κάτοικοι του χωριού γυρίζουν μετά το τέλος της εκκλησίας κάθε σπίτι του χωριού και κάνουν χρόνια πολλά με το νοικοκύρη για να διώξουν τους καλικάντζαρους. Ομάδες κοδουνοφόρων με τις παραδοσιακές βαριές στολές ζωσμένοι με μεγάλες κουδούνες και περίτεχνες ζωγραφισμένες κουκούλες, τα λεγόμενα «καλπάκια» περιέρχονται στους δρόμους, τα σοκάκια και τα σπίτια του χωριού, προκαλώντας πανδαιμόνιο με τους ήχους των κουδουνιών τους. Οι νοικοκυρές υποδέχονται τους Αράπηδες δίνοντας τους τα καθιερωμένα φιλοδωρήματα.

Οι γυναίκες του χωριού προετοιμάζουν από την προηγούμενη ημέρα εδέσματα, φαγητά και γλυκά και τα τοποθετούν σε μεγάλα τραπέζια στην πλατεία στο κέντρο του γλεντιού. Το κρασί και το τσίπουρο ρέει άφθονο, χορηγία των κατοίκων του χωριού από τις προσωπικές εσοδείες τους. Οικοδεσπότης και τροφοδότης των εδεσμάτων και του κρασιού ήταν ο κ. Νέστωρας Μπαντής κάτοικος του χωριού και μέλος του πολιτιστικού συλλόγου.


Με τα από την περιδιάβαση στους δρόμους του χωριού, όλοι μαζί οι Αράπηδες συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο του χωριού και παρέλασαν προς την πλατεία συνοδεύοντας το «νυφικό ζευγάρι», ώστε να αναβιώσει η «αρπαγή της νύφης».

Εκεί στην πλατεία του χωριού όπου εορτάζονται τα επινίκια με το μεγάλο γλέντι υπό τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, η «νύφη» την οποία με μεγάλη επιτυχία υποδυόταν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Θανάσης Σαρβανάς, χόρεψε με όλη την ομήγυρη.


 


Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση, παρά το τσουχτερό κρύο, μέχρι αργά το απόγευμα.
Εκλεγμένοι Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι, τέως αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικοί φορείς παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Κουκουλεκίδης, ο οποίος δοκίμασε τον τοπικό οίνο και συνομίλησε με τους τοπικούς φορείς και με κατοίκους του χωριού.


Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Διονύσης Ψωμιάδης.
Ο Δημοτικός σύμβουλος του νέου Καλλικρατικού δήμου Βόλβης, και τέως δήμαρχος δήμου Εγνατίας κ. Γιώργος Αθανασιάδης, ο δημοτικός σύμβουλοι κ. Στέλιος Ουζούνης, και ο Τοπικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Καραγούλιας.

Επίσης παραβρέθηκαν ο τέως Δήμαρχος Δήμου Εγνατίας κ. Ρετζέπης Στέλιος και ο κ. Νικόλαος Παντελίδης, Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Λαγκαδά.

Ο νέος Δήμαρχος Βόλβης, κ. Δημήτριος Γαλαμάτης δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium