Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 23:37:33





















Επισκέπτες Online: 1090


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ
20-01-2011
ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ


«Θολό τοπίο» και σύγχυση επικρατεί στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων, των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιστημόνων αναφορικά με την τύχη των εν εξελίξει και σχεδιαζόμενων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και των επεκτάσεων περιοχών που έχουν συσχέτιση με τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Μόνο στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής είναι στον αέρα... τα ΓΠΣ τουλάχιστον 14 δήμων (προ «Καλλικράτη») που δεν έχουν θεσμοθετηθεί και αφορούν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια, αφού δεν υπάρχει αναλυτική ενημέρωση, με ποιον τρόπο θα επηρεάσει τα συγκεκριμένα σχέδια η τυχόν ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτό που όλοι οι τοπικοί φορείς, πλην των περιβαλλοντικών οργανώσεων, επισημαίνουν είναι ότι απαιτούνται κατά περίπτωση εξειδικευμένες μελέτες, προκειμένου να ισχύσουν δίκαια μέτρα για την εντός και εκτός σχεδίου δόμηση, που θα βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κάθε τόπου και στην ουσιαστική προστασία των περιβαλλοντικά αξιόλογων περιοχών.

Προστατευόμενες περιοχές

Οι κυριότερες περιοχές που επηρεάζονται με βάση και τον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική είναι σε πέντε μεγάλες ενότητες: δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Δέλτα Αξιού, ανατολικά του νομού, στην περιοχή της Επανομής και της Μηχανιώνας, όλη η επαρχία Λαγκαδά, η Κασσάνδρα και η Σιθωνία στο σύνολό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Σιθωνία στις περιοχές Natura εμπίπτουν περίπου 46.000 στρ. και στις περιοχές γύρω από τις λίμνες Κορώνειας, Βόλβης και τα Στενά Ρεντίνας περιλαμβάνονται 161.631,33 εκτάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «ΓΑΙΑ ΑΕ Μελετών», Δημήτρης Μαμουνής, επιχειρώντας να ξεδιαλύνει το τοπίο, επισήμανε στον «Α» ότι «τα υπάρχοντα ΓΠΣ δεν επηρεάζονται. Δεν επιτρέπεται πλέον η κατάτμηση ακινήτων κάτω των δέκα στρεμμάτων. Πάντως, ισχύει η αρτιότητα των τεσσάρων στρεμμάτων μέχρι την ψήφιση του νόμου, οπότε όσοι έχουν σήμερα τέτοιες εκτάσεις δεν έχουν πρόβλημα. Οπου υπάρχει σε εξέλιξη ΓΠΣ δεν πρόκειται να πάει η αρτιότητα στα δέκα στρέμματα. Στα νέα ΓΠΣ, όμως, θα μπαίνει ο περιορισμός των δέκα στρεμμάτων. Ετσι κι αλλιώς, εν όψει ΓΠΣ όσοι είχαν ιδιοκτησίες πήγαιναν κι έκαναν κατατμήσεις, ώστε να κατοχυρώσουν δικαιώματα. Με δεδομένο ότι στην περιοχή μας τα περισσότερα αγροτεμάχια προέρχονται από διανομές του υπουργείου Γεωργίας, οι κατατμήσεις απαγορεύονταν έτσι κι αλλιώς. Οσοι έχουν τέσσερα στρέμματα δεν πρέπει να ανησυχούν. Απλώς, ορισμένοι πρέπει να... τρέξουν για να προλάβουν την ψήφιση του νόμου...». 

Αλλοθι για νέα γενια αυθαιρέτων

«Κόκκινο» στην ανάπτυξη μεγάλων δήμων της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής βάζει το νέο αυστηρότερο πλαίσιο αδειοδότησης για έργα εντός των προστατευόμενων περιοχών Natura. Ειδικά για την εκτός σχεδίου δόμηση και κατοικία το πρόβλημα εμφανίζεται τεράστιο στους δυο νομούς, όπου οι ιδιοκτησίες τεσσάρων στρεμμάτων (που είναι το σημερινό όριο αρτιότητας) είναι χιλιάδες και η προοπτική κοινή: η ανοικοδόμηση.

Το... θολό τοπίο που επικρατεί, καθώς την ώρα που προωθείται το σχετικό νομοσχέδιο προχωρούν παράλληλα και Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) περιοχών που είναι εντός του δικτύου Natura, προβληματίζει τους δημάρχους, οι οποίοι έγιναν αποδέκτες έντονων παρατηρήσεων των πολιτών.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης, δήλωσε ότι «αυτό το σχέδιο προστατεύει τα ζώα και εξαφανίζει τους ανθρώπους. Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγόρασαν τέσσερα στρέμματα με την προοπτική να χτίσουν κατοικία. Τους απαγορεύει τη δόμηση και απαξιώνει τις περιουσίες τους. Η ανάπτυξη του τόπου σταματά. Η εγκεκριμένη επέκταση του Λαγκαδά θα συνεχιστεί. Εκτός σχεδίου όμως η κατάσταση είναι δραματική. Το κόστος απόκτησης γης για ανέγερση κατοικίας πολλαπλασιάζεται και δεν υπάρχουν τα χρήματα για να αγοράσει κάποιος πάνω από δέκα στρέμματα. Θα στείλουμε επιστολή διαμαρτυρίας».

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η περιοχή της Επανομής. Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, επισήμανε ότι «οι δημότες έχουν τονίσει το πρόβλημα που ανακύπτει. Περιμένουμε να ενημερωθούμε αναλυτικά. Στην Επανομή υπάρχει μεγάλο τμήμα για το οποίο το ΓΠΣ έχει υπογραφεί και δεν έχει ακόμη μελετητή. Θέλουμε να δούμε αν θα συνεχιστεί γι' αυτό το τμήμα η διαδικασία ή αν θα ανασταλεί. Υπάρχουν πολλοί κάτοικοι που κατέχουν αγροτεμάχια και υφίσταται θέμα αξιοποίησης. Στην περιοχή του ΓΠΣ υπάρχει κατοχύρωση θέλω να πιστεύω».

Προς υποβάθμιση

Στη Σιθωνία ο δήμαρχος, Γιάννης Τζίτζιος, υπογραμμίζει ότι «σχεδόν όλο το ''πόδι'' εντάσσεται στην πρόβλεψη. Ολες οι εκτός σχεδίου περιοχές όμως είναι ιδιοκτησίες τεσσάρων και πέντε στρεμμάτων. Θα καταστούν αδρανείς. Αποτέλεσμα θα είναι, αντί να προστατευτεί το περιβάλλον, να ανθήσει η αυθαίρετη δόμηση ξανά και να υποβαθμιστεί το περιβάλλον. Εχουμε ΓΠΣ και για τη Σιθωνία και για την Τορώνη. Δεν υπάρχει λόγος αύξησης των ορίων. Εμείς μελετήσαμε τη δυναμικότητα της περιοχής, τις δυνατότητες, τις προοπτικές της. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που ζει από την οικοδομή, τις κατασκευές, τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές μονάδες. Με έναν τέτοιο νόμο καταστρέφεται όλος αυτός ο κόσμος. Τι θέλουν, επιτέλους; Να φύγει ο κόσμος από τη Σιθωνία; Η περιβαλλοντική προστασία γίνεται με μελέτες κι όχι... κουτουρού. Με ποια λογική αρτιότητα στα δέκα στρέμματα κι όχι στα είκοσι; Είναι γελοιότητες, που το μόνο που θα καταφέρουν είναι να οργιάσει η αυθαίρετη δόμηση».

Ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Παπαγιάννης, σημείωσε ότι «οι περιοχές που καλύπτονται είναι παραθαλάσσιες και ζητούμε προηγουμένως να υπάρξουν περιβαλλοντικές μελέτες ώστε να είναι εξειδικευμένες για την περιοχή και να δικαιολογούν κάτι τέτοιο με ακρίβεια κι όχι με γενικότητες. Πρέπει να υπάρξουν μελέτες προσαρμοσμένες στα τοπικά χαρακτηριστικά, με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και στις ανάγκες του τόπου και στις περιουσίες των πολιτών».

Καταδίκη για το μέλλον

Ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «καταδικαστικό για το μέλλον του τόπου». Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα, αν και πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου ελκυστικό σε θέματα περιβάλλοντος, ωστόσο είναι καταδικαστικό για το μέλλον του τόπου μας, καθότι οι απαγορευτικές προτάσεις του σχεδίου νόμου και κυρίως αυτές που περιλαμβάνονται στο άρθρο 9 (ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των γηπέδων σε 10.000 τ.μ., μη εφαρμογή κανενός είδους παρεκκλίσεων κ.λπ.) πλήττουν ανεπανόρθωτα τις εκτάσεις της εδαφικής περιφέρειας του δήμου μας».

ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ, από την εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium