Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 16:00:06



















Επισκέπτες Online: 1296


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΥΛΑΚΗΣ
15-08-2015
ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

Χρήστος Φυλάκης, ένας αιωνόβιος έφηβος, Ταξίδι στην αιωνιότητα.

Έφυγε χθες από κοντά μας και κηδεύεται ανήμερα της γιορτής της Παναγιάς από τον Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου του Λαγκαδά, ο Χρήστος Φυλάκης, ο μπαρμπα-Χρήστος της καρδιάς μας, ένας αιωνόβιος έφηβος που στα 98 χρόνια του δίδασκε λεβεντιά, ήθος, ιστορία, παράδοση, πολιτισμό.

Γεννημένος στα 1917 στον Δρυμό, ήρθε στον Λαγκαδά με την οικογένειά του το 1925, όταν οι Δρυμιώτες μετοίκησαν στην πόλη μας και ανέλαβαν να αναπτύξουν πρώτοι αυτοί το επάγγελμα του λαχανοκηπουρού. Ο πατέρας του πέθανε πολύ νέος και άφησε ορφανά έξι παιδιά, με αποτέλεσμα η ζωή να γίνει πολύ δύσκολη για την οικογένεια. Όμως ο δυναμισμός της μάνας και η σύμπνοια και η αγάπη των αδερφών μεταξύ τους βοήθησαν ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να γίνουν μια από τις γνωστότερες οικογένειες λαχανοκηπουρών της πόλης μας. Ο Χρήστος με το που τέλειωσε το δημοτικό, ρίχτηκε στην βιοπάλη της γης και κατάφερε όχι μόνο να διακριθεί ως κηπουρός αλλά και να ιδρύσει τον Σύλλογο Λαχανοκηπουρών Λαγκαδά, και να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθούν νέες καλλιέργειες και νέοι τρόποι ανάπτυξης των εργασιών να μπουν στην καθημερινότητα των συναδέλφων του. Ο ίδιος πήγαινε και παρακολουθούσε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να ενημερωθεί για το επάγγελμά τους.

Ο πόλεμος του 1940 τον βρίσκει να πολεμά πάνω στα Αλβανικά βουνά και να φτάνει ως τη Χειμάρα και το Τεπελένι. Τις αναμνήσεις του αυτές, που σημάδεψαν τη ζωή του, κατέγραψε και εξέδωσε σε ένα βιβλίο με τίτλο «Αναμνήσεις από τον Λαγκαδά». Ο κυρ-Χρήστος είχε το χάρισμα της καταπληκτικά ισχυρής μνήμης και αυτό τον έκανε φανταστικό αφηγητή της ζωής και των αγώνων της. Κάθε χρόνο παραμονές της 28ης Οκτωβρίου θα τον έβλεπες να περνά από τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, μετά από προσκλήσεις των εκπαιδευτικών, και να διηγείται στους μικρούς μαθητές με γλαφυρότατο τρόπο τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις του από το Επος του 1940 και να τους ζωγραφίζει στον πίνακα την πορεία προς το Μέτωπο. Τα τελευταία 20 χρόνια ξεκίνησε να καταγράφει πτυχές από την οικογενειακή του ιστορία, έτσι άφησε στα παιδιά και τα δισέγγονά του το γενεαλογικό τους δέντρο, την ιστορία τους καταγραμμένη. Αυτή η πρώτη συγγραφική του τόλμη συνεχίστηκε και αργότερα με τις «Αναμνήσεις από τον Λαγκαδά» που κυκλοφόρησε σε βιβλίο το 2011, κατόπιν εξέδωσε σε ένα μικρότερο βιβλίο την ιστορία του «Πως ήρθαν οι Δρυμιώτες στον Λαγκαδά», μετά εξέδωσε ένα « Οδοιπορικό στους αγίους Τόπους» όπου τους επισκέφθηκε με μια εκδρομή Λαγκαδιανών φίλων του. Ακόμα κατέγραψε και εξέδωσε την «Ιστορία του Συλλόγου Λαχανοκηπουρών Λαγκαδά» ,όπου με κάθε λεπτομέρεια περιγράφει στιγμές του αγροτικού βίου της πόλης μας. Είναι καταπληκτική η δουλειά που έκανε επίσης με δυο φίλους του, τον Πάνο Καραμπιπέρη και τον Γ.Πέικο, όπου σε ένα τοπογραφικό διάγραμμα κατέγραψαν από μνήμης όλα τα 187 καταστήματα της αγοράς του Λαγκαδά του 1950. Η τελευταία του συγγραφική προσπάθεια τελείωσε πριν από λίγο καιρό και είναι έτοιμη να εκδοθεί και αφορά τα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα στον Λαγκαδά, όπως τα έζησε και τα θυμήθηκε αυτός. Τίτλος του «Ο Λαγκαδάς τον 20ο αιώνα». Παράλληλα κατέγραψε σε ιστορικό αφήγημα την ιστορία του παππού του. Στην τελευταία μας συνάντηση μου έδειξε τα χειρόγραφά του, 198 σελίδες γεμάτες αναμνήσεις και ιστορίες από τα παλιά. Είπε ότι ήθελε να συμπληρώσει κάτι ακόμα και θα το έδινε για δακτυλογράφηση. Δεν πρόλαβε. Είναι σημαντικό πώς ένας σκαπανέας και καλλιεργητής της γης, άνθρωπος του μόχθου και του χωραφιού, γίνεται σκαπανέας και καλλιεργητής των γραμμάτων και καταγραφέας ιστορικών και λαογραφικών στιγμών της πόλης μας. Τα βιβλία του θα αποτελούν για πολλά χρόνια βιβλιογραφικές πηγές για όσους σπουδάζουν ιστορία και λαογραφία της περιοχής μας.

Είναι θαυμαστό πώς ένας 98χρονος παππούς, είχε μέσα στα στήθη του τόσο εφηβική καρδιά. Να πούμε δε ότι δεν παρέλειπε να παρακολουθεί την πολιτιστική ζωή του τόπου μας, ακόμα και την πολιτική και να έχει γνώμη και κρίση κοφτερή. Μπάρμπα-Χρήστο θα μας λείψεις, θα μας λείψουν οι ιστορίες σου, οι διηγήσεις σου, οι γνώσεις σου, οι πληροφορίες σου, τα μασάλια σου, το χιούμορ σου, ο ωραίος σου μπαξές που και φέτος φρόντισες να είναι πλούσιος σε καρπούς και γεμάτος λουλούδια και χρώματα, ένας μικρός παράδεισος σε μια άκρη του Λαγκαδά. Όμως εσύ διάλεξες ξαφνικά τον άλλο παράδεισο, κοντά στην αγαπημένη σου γυναίκα, την κόρη σου, τον γαμπρό σου και όλους τους καλούς φίλους που προέπεμψες από αυτή τη ζωή. Έλεγες πάντα θυμόσοφα, «ευχαριστώ το Θεό για τα χρόνια που μου χάρισε, αλλά στα πολλά χρόνια γνωρίζεις πολλά, πολλές χαρές όμως και πολλές λύπες».

Έφυγε ευχαριστημένος από τη ζωή, χαρούμενος για την οικογένειά του και τυχερός που άφησε τα ίχνη του ανεξίτηλα στην πόλη μας μέσα από το συγγραφικό του έργο. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Τρύφων Τσομπάνης



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium