Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 12:27:14





















Επισκέπτες Online: 1028


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΣΟΚ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ 100.000 Ε ΤΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
28-01-2011
ΣΟΚ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ 100.000 Ε ΤΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η χώρα μας για την «παράλειψή» της να προστατεύσει τη λίμνη Κορώνεια. Η απόφαση της παραπομπής ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από σύσταση του αρμόδιου επιτρόπου για το Περιβάλλον, Janez Potocnik. Παράλληλα, τίθεται σε αμφισβήτηση η συγχρηματοδότηση και η χώρα θα πληρώσει πολύ ακριβά το... μάρμαρο. Αρκεί να υπολογίσει κάποιος το επαπειλούμενο πρόστιμο των 100.000 ευρώ ημερησίως!

«Η λίμνη έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση λόγω ρύπανσης και παράνομης άντλησης, με σοβαρές συνέπειες για την τοπική πανίδα και χλωρίδα. Αν και υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της λίμνης, με πολλές δράσεις εν μέρει χρηματοδοτούμενες από πόρους της ΕΕ, η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν βραδεία», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η λίμνη Κορώνεια αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000, ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών φυσικού κάλλους. Εν προκειμένω η Ελλάδα παρέλειψε να εκπληρώσει υποχρεώσεις της όσον αφορά τη λίμνη, οι οποίες απορρέουν από διάφορες βασικές οδηγίες (όπως τις οδηγίες για τα ενδιαιτήματα και τα πτηνά, την οδηγία για την επεξεργασία αστικών λυμάτων και τις απορρίψεις επικίνδυνων ουσιών στο νερό).

Αιτιολογώντας την απόφαση της παραπομπής, η Επιτροπή επισημαίνει πως οι έρευνες που πραγματοποίησε το 2002 για τη ρύπανση και υποβάθμιση της λίμνης κατέληξαν σε συμφωνία της Ελλάδας να θέσει σε ενέργεια ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων στην περιοχή. Το 2004 τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αποκατάστασης της Κορώνειας (master plan) και το κύριο μέρος των δράσεων συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους της ΕΕ.

«Στις δράσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται η βελτίωση των φυσικών χαρακτηριστικών της λίμνης (όπως η στάθμη και το βάθος του νερού), τα δίκτυα άρδευσης και η κατασκευή συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων και άλλων υγρών αποβλήτων για τις γειτονικές αστικές περιοχές. Προϋπόθεση για τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ ήταν η ανάληψη συγκεκριμένης δράσης για τη σφράγιση παράνομων γεωτρήσεων και τον έλεγχο απορρίψεων λυμάτων στη λίμνη. Αλλά η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι πολλά από τα μέτρα εξακολουθούν να μην έχουν τεθεί σε εφαρμογή, ενώ οι περισσότεροι από τους όρους που τέθηκαν για τη χρηματοδότηση δεν έχουν τηρηθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προειδοποίησαν

Το μεγαλύτερο μέρος άλλωστε των συγκεκριμένων έργων και παρεμβάσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και σήμερα... Τον προηγούμενο Μάιο διαβιβάστηκε προειδοποιητική επιστολή προς τη χώρα και ακολούθησε η αιτιολογημένη γνώμη (τελικό στάδιο πριν από την παραπομπή). Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος όμως να «κουκουλώσει» ή να «μπαλώσει» τις αδυναμίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και όλων των άλλων εμπλεκόμενων φορέων (δασικές υπηρεσίες, περιφέρεια, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δήμος Λαγκαδά κ.λπ.) η απάντησή του (βάσει στοιχείων) δεν έπεισε τους Ευρωπαίους.

Ούτε ευρώ;

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι για όσα έργα έγιναν και για όσα υπάρχει πρόβλεψη να γίνουν από το master plan είναι αμφίβολο εάν θα έρθουν ευρώ από το Ταμείο Συνοχής. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο είναι στον... αέρα και θα πρέπει να επωμιστεί το σύνολο του κόστους ο κρατικός προϋπολογισμός. Αλλιώς δε θα γίνει κανένα άλλο έργο και η Κορώνεια θα χάσει και την τελευταία ευκαιρία σωτηρίας της... «Η Επιτροπή δε θα ανανεώσει την απόφαση συγχρηματοδότησης και θα αποφασίσει κατά πόσο θα συνεχιστεί η συγχρηματοδότηση από την ΕΕ», αναφέρεται ρητώς στην ανακοίνωση.

Δίνεται έτσι και μια απάντηση σχετικά με το αίτημα παράτασης των έργων για την Κορώνεια, ενώ επισημαίνεται πως μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για το έργο, καθώς δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι που είχε θέσει. Οσα χρήματα ξοδεύτηκαν προέρχονται από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 26.910.000 ευρώ, από τα οποία τα 20.182.500 ευρώ επρόκειτο να συνεισφέρει το Ταμείο Συνοχής.

Οι πληγές της λίμνης

Στο ιστορικό που παραθέτει η Επιτροπή επισημαίνονται ως πληγές:

- Η εκτεταμένη παράνομη απόληψη υδάτων για άρδευση, η οποία μείωσε δραστικά τη στάθμη νερού της λίμνης.

- Είναι σημαντική η ρύπανση των υδάτων από απορρίψεις λυμάτων της γύρω περιοχής, που συντελούν στην υπερβολική ανάπτυξη αλγών, που εκτοπίζουν κάθε άλλο είδος ζωής, με τη διαδικασία που είναι γνωστή ως ευτροφισμός.

- Η λίμνη φιλοξενεί πολυάριθμα απειλούμενα, ενδημικά και σπάνια ενδιαιτήματα, καθώς και πτηνά που αναπαράγονται, διαχειμάζουν ή διαβιούν (π.χ. ο κρυπτοτσικνιάς Ardeola ralloides, ο θαλασσαετός Heliaetus albicilla και η λαγγόνα Phalacrocorax pygmeus) και αποτελεί περιοχή Natura 2000. Επίσης περιλαμβάνεται στη σύμβαση Ramsar.

Το πρόστιμο με το οποίο απειλείται η χώρα σε ενδεχόμενη καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι 100.000 ευρώ την ημέρα!

Την ίδια ώρα εκκρεμεί η υπόθεση και στην ελληνική Δικαιοσύνη, έπειτα από το σχετικό πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (κατηγορίες για αναίτια καθυστέρηση καταλογισμού προστίμων και μείωση των επιβληθέντων προστίμων).


Του Τάσου Τασιούλα, από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium