Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 17:14:34





















Επισκέπτες Online: 1052


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Αρθρο του γενικού χειρουργού Αλ. Καραμανλίδη για τη σκωληκοειδίτιδα
21-11-2015
Αρθρο του γενικού χειρουργού Αλ. Καραμανλίδη για τη σκωληκοειδίτιδα


Σκωληκοειδίτιδα

Πότε ο πόνος στην κοιλιά είναι επικίνδυνος.

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι μια μικρή προσεκβολή του εντέρου σε σχήμα δακτύλου στο κατώτερο δεξί μέρος της κοιλιάς. Λειτουργικά δε φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογία του οργανισμού, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μέρος ενός συστήματος οργάνων σημαντικών για την άμυνα του οργανισμού, όπως η αμυγδαλές και ο σπλήνας.

Η φλεγμονή της προκαλεί τη γνωστή σε όλους πάθηση της σκωληκοειδίτιδας. Η σκωληκοειδίτιδα είναι συχνότερη στις ηλικίες μεταξύ 10 και 30 ετών , αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Το αίτιο της φλεγμονής είναι πάντα η απόφραξή του αυλού της από διάφορες αιτίες (κοπρόλιθος, υπερπλασία ιστού κ.α). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων που υπάρχουν φυσιολογικά με συνέπεια την φλεγμονή και το οίδημα. Η σκωληκοειδής απόφυση διογκώνεται και γεμίζει πύο. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να υποστεί ρήξη και τότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς, καθώς τα μικρόβια σκορπίζουν σ΄ όλη την περιτοναϊκή κοιλότητα (περιτονίτιδα).

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματά της σκωληκοειδίτιδας ποικίλουν. Πιο συχνό είναι έντονος, οξύς πόνος στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς, ο οποίος αρκετές φορές ξεκινά ως ξαφνικός περιομφαλικός πόνος και σε 6 με 8 ώρες μετατοπίζεται και εντοπίζεται στη δεξιά κάτω πλάγια κοιλιακή χώρα. Χαρακτηριστικά του πόνου είναι η επιδείνωσή του με το βήχα ή τις απότομες κινήσεις (αναπήδηση, τρέξιμο). Το ακριβές σημείο του πόνου διαφέρει και μπορεί να βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από τη γνωστή θέση, ιδίως στις εγκύους στις οποίες η διογκωμένη μήτρα απωθεί τα σπλάχνα προς τα άνω.

Αλλα συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου είναι ναυτία ή και έμετος και απώλεια της όρεξης. Ο πυρετός είναι συνήθως ήπιος αρχικά, σταδιακά όμως επιδεινώνεται καθώς η νόσος εξελίσσεται.

Θεραπεία:

Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας είναι χειρουργική. Οι μέθοδοι είναι δύο :

v       Ανοικτά, στην οποία η σκωληκοειδεκτομή διενεργείται από μικρή 5-10 εκ τομή στην κοιλιά

v       Λαπαροσκοπική, στην οποία η σκωληκοειδίτιδα διενεργείται μέσα από τρεις τομές <1 εκ η κάθε μια.

Σαφώς η λαπαροσκοπική μέθοδος υπερτερεί, καθώς έχει λιγότερο πόνο και ο ασθενής επιστρέφει στη ρουτίνα της καθημερινής του ζωής σε μικρότερο  χρόνο (σε 4-5 ημέρες αντί 10-12 στην ανοικτή). Δεν είναι όμως για όλους. Αν η σκωληκοειδής απόφυση έχει υποστεί ρήξη ή αν έχει δημιουργηθεί απόστημα τότε (κατά την κρίση του χειρουργού) είναι προτιμότερη η ανοικτή μέθοδος για καλύτερη έκπλυση της περιτοναϊκής κοιλότητας.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε πόνος στην κοιλιά φυσικά και δεν είναι σκωληκοειδίτιδα, αλλά καλό είναι να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή όταν ο πόνος προκαλεί έντονη αδιαθεσία και ατονία και κυρίως όταν δεν υφίεται με απλά παυσίπονα.

Γνωρίστε τον γιατρό Αλέξανδρο Καραμανλίδη πατώντας εδώ



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium