Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 18:37:33



















Επισκέπτες Online: 1223


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






"Καρκίνος του μαστού: η πρώτη διαγνωστική προσέγγιση" της γυναικολόγου Νίκης Κουγιουμτσίδου
18-12-2015
"Καρκίνος του μαστού: η πρώτη διαγνωστική προσέγγιση" της γυναικολόγου Νίκης Κουγιουμτσίδου


Διαγνωστική προσέγγιση ασθενούς με ψηλαφητό εύρημα ή έκκριση από τη θηλή του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και η συχνότερη αιτία θανάτου λόγω κακοήθους πάθησης σε αυτές. Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να εντοπιστεί είτε προσυμπτωματικά, σε περίπτωση ύπαρξης παθολογικών ευρημάτων σε μεθόδους πληθυσμιακού ελέγχου, όπως είναι η μαστογραφία, είτε με την εκδήλωση συμπτωμάτων, τα οποία σχετίζονται με τη νόσο. 

Ένα ψηλαφητό μόρφωμα στον μαστό είναι από τα συχνότερα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Αυτό το μόρφωμα μπορεί να γίνει αντιληπτό είτε κατά την αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια τη γυναίκα είτε από τον θεράποντα ιατρό κατά την κλινική εξέταση.

Η αρχική προσέγγιση της ασθενούς με ψηλαφητό μόρφωμα του μαστού γίνεται με την λήψη λεπτομερούς ατομικού ιστορικού (λήψη φαρμάκων, δίαιτα, επεμβάσεις στο μαστό ή σε άλλα όργανα) και οικογενειακό ιστορικό. Επίσης, διερευνάται με λεπτομέρεια το γυναικολογικό και μαιευτικό ιστορικό της ασθενούς, και φυσικά η παρούσα νόσος, δηλαδή όλα τα χαρακτηριστικά της ψηλαφητής μάζας του μαστού, όπως εάν παρουσιάζει  αλλαγές στο μέγεθος της, εάν αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με την έμμηνο ρύση ή όχι, εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ερυθρότητα, οίδημα, έκκριση από την θηλή.

Μία γυναίκα στην οποία διαπιστώνεται ψηλαφητή μάζα στον μαστό θα πρέπει να υποβληθεί σε μαστογραφία και πιθανά επιπρόσθετα σε υπερηχογραφία μαστών, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Εάν η γυναίκα είναι μικρότερη των 40 ετών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το υπερηχογράφημα των μαστών.

 

Η παθολογική έκκριση από την θηλή αναφέρεται ως σύμπτωμα στο 10-15% των περιπτώσεων καρκίνου μαστού. Συνεπώς δεν είναι ιδιαίτερα συχνή η αναφορά της σε περίπτωση καρκίνου του μαστού, ωστόσο αυτή η σοβαρή πάθηση πρέπει να αποκλείεται, όταν μία γυναίκα αναφέρει έκκριση από την θηλή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η παθολογική έκκριση από την θηλή οφείλεται σε καλοήθεις καταστάσεις (ενδοπορικό θήλωμα, πορεκτασία, υποθυρεοειδισμός, τραυματισμός,  πλασμοκυτταρική μαστίτιδα, αδένωμα υπόφυσης, σακχαρώδης διαβήτης).

Η έκκριση καλοήθους τύπου συνήθως αφορά και τους δύο μαστούς, κατά κανόνα δεν είναι αυτόματη αλλά εμφανίζεται μετά από χειρισμό στη θηλή. Αυτό του τύπου η έκκριση μπορεί να εμφανιστεί στα δύο τρίτα των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας μετά από χειρισμούς της θηλής και αναρρόφησης, φυσικά εκτός εγκυμοσύνης, λοχείας και γαλουχίας.

Η παθολογική έκκριση από τη θηλή του μαστού κατά κανόνα παράγεται στον ένα μαστό και αυτόματα, δηλαδή δεν χρειάζεται χειρισμός της θηλής προκειμένου να εμφανιστεί. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της έκκρισης  από τη θηλή είναι η υφή του εκκρίματος(ορώδες, οροαιματηρό, λευκό, γκριζωπό ή κυανοπράσινο).

Συνεπώς, ο καρκίνος του μαστού είναι μία εξαιρετικά σημαντική πάθηση, πράγμα που καθιστά επιτακτική την εγρήγορση εκ μέρους του γυναικολόγου, ώστε να επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση και ικανοποιητική αντιμετώπιση.

Γνωρίστε το γυναικολογικό ιατρείο του Λαγκαδά
πατήστε στην εικόνα



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium