Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/4/2024 00:44:38





















Επισκέπτες Online: 711


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΑΛΙΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΝΕΡΟ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
28-03-2016
ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΑΛΙΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΝΕΡΟ ΚΟΡΩΝΕΙΑ


Από το 2002, οπότε και σημειώθηκε η πλήρης αποξήρανση της λίμνης Κορώνειας, πέρασαν 14 χρόνια ώστε οι αρμόδιοι φορείς αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής να διαπιστώσουν για πρώτη φορά τη συγκράτηση ποσοτήτων νερού και την άνοδο της στάθμης του να κυμαίνεται, πλέον, από 1 έως 2,80 μέτρα.

Μπορεί η κατάσταση να βελτιώνεται, ωστόσο από τον περασμένο Σεπτέμβριο το τμήμα Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων Λαγκαδά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ενημερωθεί για τη παράνομη δράση επιτήδειων που ψαρεύουν παρά την ισχύουσα απαγόρευση. Πλέον εκφράζονται φόβοι ότι η παράνομη αλιεία θα δώσει το τελειωτικό κτύπημα στη δοκιμαζομένη, εδώ και αρκετά χρόνια, λίμνη.

«Για την πλήρη αποκατάσταση του περιβαλλοντικού οικοσυστήματος χρειάζεται να σταματήσει η λαθραία αλιεία. Κάποιοι φαίνεται πως άρχισαν να κερδίζουν μεγάλα ποσά. Οι επιτήδειοι ψαρεύουν νυχτερινές ώρες για να εμπορευτούν τη ψαριά τους», επισήμανε στη Greenagenda.gr η Χαρίκλεια Ψαλτοπούλου, προϊσταμένη  Τμήματος Αλιείας  Εσωτερικών Υδάτων Λαγκαδά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


η Κορώνεια τον Ιούλιο του 2008

Το τμήμα Αλιείας με ανακοινώσεις του υπενθυμίζει στους κατοίκους την απαγόρευση της αλιείας στη λίμνη Κορώνεια. «Μπορεί τα έργα αποκατάστασης και οι βροχές των τελευταίων δυο ετών να έφεραν καλά αποτελέσματα ωστόσο υπάρχουν αναφορές κατοίκων ότι κάποιοι μπαίνουν μέσα στη λίμνη και ψαρεύουν παρά την απόφαση απαγόρευσης της αλιείας από το 2003.


η Κορώνεια τον Ιανουάριο του 2016

«Για αυτό που συμβαίνει έχουμε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Λαγκαδά. Κάναμε αυτοψία, αλλά δεν έχουμε βρει βάρκες. Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να επανακάμψει η λίμνη άρα πρέπει να αφήσουμε ανέγγιχτους τους πληθυσμούς των ψαριών και να γίνει εμπλουτισμός της λίμνης. Υπάρχει περισσότερο νερό, υπάρχουν ψάρια, για αυτό και πρέπει να σταματήσουν οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις», σημείωσε η κα. Ψαλτοπούλου.

Η προϊσταμένη του τμήματος αλιείας δεν παραλείπει να αναφερθεί στον περιορισμένο αριθμό ελέγχων με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να έχουν αρκετό χρόνο για τη παράνομη δράση τους. «Από 120 ημέρες το χρονικό διάστημα των ελέγχων περιορίστηκε στις 60 ημέρες. Λόγω των μνημονίων έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τους ελεγκτικούς  μηχανισμούς», τόνισε η ίδια.

Σημαντική είναι η προσπάθεια των  υπαλλήλων του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης. «Έχω πολλά χρόνια να δω γεμάτη με νερό την λίμνη. Πέρσι καταγράψαμε σε κάποια σημεία το ύψος της στάθμης του νερού στα 2 μέτρα και 80 εκατοστά. Θα δούμε μέχρι το καλοκαίρι την εξέλιξη της κατάστασης καθώς αυτή επηρεάζεται από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις αλλά και τις καιρικές συνθήκες», υπογράμμισε η Λίλα Κάρτα, μέλος της ομάδας παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης.

Η λίμνη Κορώνεια ήταν η πιο παραγωγική στη χώρα, καθώς τις δεκαετίες '50 και '60 από το ψάρεμα ζούσαν 600 οικογένειες. Σταδιακά από τη δεκαετία του '80 περιορίστηκε ο αριθμός τους σε 100 οικογένειες. Από τις αρχές του 1990 με την καταστροφή της λίμνης και την πλήρη αποξήρανσή της, η ευρύτερη περιοχή δέχθηκε σοβαρό οικονομικό πλήγμα.

Σύμφωνα  με το  ημερολόγιο  ετήσιας καταγραφής από το Τμήμα Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων Λαγκαδά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

- Στις 17 Αυγούστου του 2002 καταγράφηκε  η  πλήρης αποξήρανση.

- Το 2003  συγκεντρώθηκε ένας μικρός όγκος νερού από βροχοπτώσεις.

- Το 2004 βρέθηκαν 30.000 νεκρά πουλιά λόγω τοξικού φυτοπλαγκτόν.

- Το 2005 καταγράφηκε η εμφάνιση βιοτοξινών.

- Από το 2007 έως τις αρχές του 2008 παρατηρήθηκε επανεμφάνιση περιορισμένου αριθμού πτηνών.

- Μετά το καλοκαίρι του 2008 έως το χειμώνα του 2009 η λίμνη ήταν σε ξήρανση.

- Το 2010 μέχρι το 2011 η λειτουργία της ενωτικής τάφρου δημιούργησε συνθήκες να αποκτήσει η λίμνη νερό  ωστόσο δεν έφθασε μέχρι τις όχθες.

- Από τις αρχές Αυγούστου του 2013 έως το  Σεπτέμβριο του 2014 ήταν σε ξήρανση.

- Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα παρατηρείται η συγκράτηση σημαντικού όγκου νερού στη λίμνη.

του Νίκου Αβουκάτου

www.greenagenda.gr



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium