Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 21:02:47



















Επισκέπτες Online: 1187


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - Τι λέει ο δήμαρχος Λαγκαδά
09-08-2016
ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - Τι λέει ο δήμαρχος Λαγκαδά

Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται στην παρούσα φάση η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για την προσωρινή λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και για τον επιμερισμό τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε ολόκληρη τη χώρα, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε περιοχής. Στην Κεντρική Μακεδονία, όπου λειτουργούν συνολικά 20 δομές, με τους πρόσφυγες να ξεπερνούν τις 20.000, οι δήμαρχοι των κατά τόπους περιοχών είναι στα ... κάγκελα, καθώς βρισκόμαστε στον Αύγουστο και μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί πόσα κέντρα θα κλείσουν, σε ποιες περιοχές και με βάση ποια κριτήρια θα διατηρηθούν ορισμένα ως μόνιμοι χώροι.

Οι αιρετοί εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι της αυτοδιοίκησης, γεγονός που τους αναγκάζει να βρίσκονται σε ετοιμότητα από το φθινόπωρο, λαμβάνοντας αποφάσεις για δυναμικές ενέργειες. Η πίεση που ασκούν σχεδόν καθημερινά στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι μεγάλη, ωστόσο ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η κατάσταση μετά το Σεπτέμβριο. Γεγονός είναι πάντως ότι οι δήμαρχοι, κυρίως των περιοχών που δέχονται μεγάλο βάρος από τη λειτουργία προσφυγικών δομών, συσπειρώνονται και ετοιμάζονται να αντιδράσουν, υποστηρίζοντας ότι είναι καιρός η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Οι αιρετοί φοβούνται ότι οι προσωρινές δομές, τις οποίες δεσμεύτηκε να κλείσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα παραμείνουν μόνιμες, τουλάχιστον οι περισσότερες από τις 20, την ώρα που δεν έχουν διασφαλιστεί καν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά. «Έκλεισε η Ειδομένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια δεύτερη στη Θεσσαλονίκη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, η περιοχή του οποίου είναι η πλέον επιβαρημένη.

Περιφερειάρχης και δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας υποστήριξαν εξαρχής ότι είναι στρατηγικό σφάλμα της κυβέρνησης η επιλογή να δημιουργήσει τόσα πολλά κέντρα μετεγκατάστασης στην περιφέρεια, σημειώνοντας ότι μπορεί και πρέπει να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί. Όπως λένε, η Κεντρική Μακεδονία αντιπροσωπεύει το 20% του πληθυσμού της χώρας και πρέπει να σηκώσει ανάλογο βάρος, δηλαδή έως 10.000 πρόσφυγες.

Εικόνες ντροπής στα κέντρα προσφύγων
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι συνθήκες στους περισσότερους χώρους φιλοξενίας είναι τραγικές, ενώ επιδεινώνεται και η ασφάλεια που θα παρεχόταν στους φιλοξενούμενους αλλά και στους εργαζόμενους στις δομές.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα εντείνονται και οι διαμαρτυρίες των προσφύγων που φιλοξενούνται στα κέντρα για τις συνθήκες διαβίωσής τους, όπως στο πρώην εργοστάσιο της Softex στα όρια του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου και στο κέντρο της Νέας Καβάλας στο Πολύκαστρο Κιλκίς, όπου ενήλικες και παιδιά βγήκαν στο δρόμο, με μοναδικό αίτημα να βελτιωθούν οι συνθήκες καθαριότητας και σίτισης.

Τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα επιβεβαιώνουν και δήμαρχοι, κάνοντας λόγο για εικόνες ντροπής. Δραματική περιγράφει την κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο κέντρο είναι τόσο άθλιες οι συνθήκες, που οι πρόσφυγες μόλις φτάσουν φεύγουν για άλλους προορισμούς.

«Οι σκηνές στις οποίες καλούνται να μείνουν οι πρόσφυγες είναι μικρές. Είναι εκτεθειμένες στον ήλιο, αφού δεν υπάρχουν σκίαστρα και στέγαστρα. Οι άνθρωποι δεν έχουν καν στρώματα και κρεβάτια και οι περισσότεροι αναγκάζονται να κοιμούνται στο χώμα. Είναι ντροπή. Τους φέρνουν, τους ξεφορτώνουν και μέσα σε λίγες μέρες, αν όχι άμεσα, φεύγουν για άλλα κέντρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάμας.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε για την αγορά μικρών καθημερινών αγαθών, καθώς πρέπει να μεταβούν στα τέσσερα χιλιόμετρα, στη Νυμφόπετρα, για να αγοράσουν κάτι από ένα παντοπωλείο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά άσχημες για τη διαβίωση αυτών των ανθρώπων, ειδικά στους μισθωμένους χώρους, όπως οι αποθήκες στη Σίνδο, που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μετατρέπονται σε φούρνους. «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Εκεί μέσα δεν θα έβαζε κανείς ούτε το χειρότερο εχθρό του», σχολίασε ο κ. Φωτόπουλος.

Στήνουν οικίσκους
Στο μεταξύ σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι πέριξ του κέντρου φιλοξενίας στα Βασιλικά του δήμου Θέρμης. Τις προηγούμενες μέρες περίοικοι διαπίστωσαν ότι ο χώρος έξω από τις αποθήκες Κορδογιάννη, όπου στεγάζεται η δομή, θυμίζει μικρό εργοτάξιο, αφού μηχανήματα διαμόρφωναν τον χώρο μεταφέροντας προκάτ οικίσκους. Οι κάτοικοι ερμήνευσαν την κίνηση αυτή ως απόφαση να αποτελέσει το εν λόγω κέντρο μία από τις μόνιμες δομές για τους πρόσφυγες. Ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας δεσμεύτηκε απέναντι στον οικείο δήμο, πριν από λίγους μήνες, ότι ο χώρος θα λειτουργήσει προσωρινά.
Στο κέντρο όμως τα προβλήματα είναι πολλά, καθώς, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, υπάρχουν βαρέλια με καμένα λάδια, τα οποία κανείς δεν μετέφερε και δεν φρόντισε να διαχειριστεί και στα οποία έχουν πρόσβαση ακόμη και τα παιδιά. Για την κατάσταση ενημερώθηκε και ο συντονιστής για το προσφυγικό στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Χάρης Αηδονόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε εξωδίκως και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στο μεταξύ οι κλοπές και οι λεηλασίες σε κήπους και μποστάνια της περιοχής είναι καθημερινό φαινόμενο, καθώς πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι η σίτισή τους δεν είναι ικανοποιητική και δεν περιλαμβάνει καν λαχανικά.

Ανάλογη όμως είναι η εικόνα και στο κέντρο προσφύγων που στεγάζεται στο πρώην βυρσοδεψείο Καραμανλή στη Σίνδο, όπου καταγγέλλεται επίσης πως υπάρχουν βαρέλια με υγρά επεξεργασίας δερμάτων, άκρως τοξικά και ως εκ τούτου επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.


Τι λένε περιφέρεια και δήμοι

Να πιεστεί και η Ευρώπη

Απόστολος Τζιτζικώστας
Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ήταν από τους πρώτους που προέβαλε δυναμικά το αίτημα για αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων σε όλη τη χώρα με βάση τον πληθυσμό κάθε περιοχής. Ο κ. Τζιτζικώστας επαναλαμβάνει τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα, ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει ο αναλογικός επιμερισμός του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα, διότι μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει, στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενείται η πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα. «Πληροφορούμαι ότι δημιουργούνται τέτοια κέντρα στην ηπειρωτική χώρα, ώστε να γίνει ο αναλογικός επιμερισμός. Επίσης θα πρέπει η κυβέρνηση άμεσα -κάτι που δεν κάνει- να επιμείνει και να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη λογική ότι αυτός ο αναλογικός επιμερισμός θα πρέπει να γίνει και σε επίπεδο Ευρώπης. «Οι Ευρωπαίοι μπορεί να έχουν κάθε λόγο να μην προχωρούν σε αναλογικό επιμερισμό, κι εμείς όμως έχουμε κάθε λόγο να επαναφέρουμε διαρκώς την ανάγκη να γίνει αυτός ο επιμερισμός αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε ευρωπαϊκής χώρας», τόνισε ο περιφερειάρχης.


Δεν αντέχει η Κ. Μακεδονία

Λάζαρος Κυρίζογλου
Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ)

Την ανησυχία του για την αυξητική τάση των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα μας εκφράζει ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, δεδομένου ότι τα σύνορα με τα Σκόπια έχουν κλείσει, άρα, όπως λέει, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα θα μείνουν. Παράλληλα δηλώνει επιφυλακτικός ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας να τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ σχετικά με την επανεισδοχή των προσφύγων.

Για τον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ στόχος είναι να τηρήσει η κυβέρνηση τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι των δημάρχων, ότι από τον Σεπτέμβριο θα προσχωρήσει ο αναλογικός επιμερισμός των προσφύγων, καθώς η Κεντρική Μακεδονία δεν μπορεί, όπως λέει, να σηκώσει άλλο το βάρος τόσων χιλιάδων προσφύγων. «Θα στοιχηθούμε όλοι οι δήμαρχοι πίσω από την απόφαση που πήραμε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό στη Σάμο τον περασμένο Ιούνιο και με την οποία συμφώνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Γ. Μουζάλας και Π. Κουρουμπλής. Η απόφαση αυτή αφορούσε τη δίκαιη και ορθολογική κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα, με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια κάθε περιοχής, Εξαιρούνται μόνο η Θράκη και τα νησιά» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου. Στην περίπτωση πάντως που η κυβέρνηση δεν τηρήσει τη συμφωνία, οι αιρετοί της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης θα κληθούν να πάρουν απόφαση για τις επόμενες κινήσεις τους στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που προγραμματίζεται τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. Ανέφερε ακόμη πως από την πλευρά τους οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, δεδομένου ότι σηκώνουν μεγάλο βάρος, είναι αποφασισμένοι να θέσουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, καθώς αν δεν γίνει τίποτε θα ενημερώσουν τις τοπικές τους κοινωνίες, προκειμένου να ληφθούν από κοινού αποφάσεις. «Τότε θα κριθούμε όλοι για την αξιοπιστία μας» σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Είναι λογικό να διαμαρτύρονται οι δημότες

Γιάννης Καραγιάννης - Δήμαρχος Λαγκαδά

Ο δήμος Λαγκαδά είναι εξίσου επιβαρημένος, καθώς στην περιοχή λειτουργούν τρία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης επισημαίνει ότι εκτός της δέσμευσης που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στην αυτοδιοίκηση για τον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων, ο κ. Μουζάλας δεσμεύτηκε ειδικά ότι στον Λαγκαδά θα κλείσει το κέντρο της Sinatex στο Καβαλάρι και θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων στα άλλα δύο κέντρα. «Επιπλέον ζητήσαμε από τους αρμόδιους υπουργούς να τρέξει στην περιοχή μας πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στις δομές φιλοξενίας, αλλά και να καλυτερεύσουν οι συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο των Λαγκαδικίων» υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης. Ανέφερε ότι για τη συγκεκριμένη περιοχή ο δήμος δέχεται μεγάλη πίεση από την τοπική κοινωνία, καθώς υπάρχει ζήτημα δημόσιας ασφάλειας και δυσανάλογος αριθμός μεταξύ προσφύγων και κατοίκων που ζουν στα Λαγκαδίκια. «Αυτή τη στιγμή η αναλογία είναι δύο προς έναν, οπότε οι κάτοικοι είναι λογικό να διαμαρτύρονται. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διασπορά των προσφύγων. Σε αντίθετη περίπτωση τηρούμε στάση αναμονής και θα συνταχθούμε με τις συλλογικές αποφάσεις της αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

Δεν θα γίνουμε νέα Ειδομένη

Μίμης Φωτόπουλος - Δήμαρχος Δέλτα

Ο δήμος Δέλτα είναι ο πρώτος στη Θεσσαλονίκη ο οποίος αναγκάστηκε να δεχθεί, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά. Σήμερα στην περιοχή λειτουργούν συνολικά τέσσερις χώροι φιλοξενίας, όπου διαμένουν 2.852 πρόσφυγες. «Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για τον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων. Στο δήμο μας η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, κι αυτό το ξέρει και ο υπουργός Γ. Μουζάλας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι το φθινόπωρο θα απομακρύνει το κέντρο στα πρώην βυρσοδεψεία Καραμανλή», σημείωσε ο δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος. Διεμήνυσε πάντως ότι αν δεν τηρηθεί η συμφωνία, το δημοτικό συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίασή του το Σεπτέμβριο θα λάβει δυσάρεστες αποφάσεις. «Το είπαμε πολλές φορές και το ξαναλέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει την περιοχή μας σε νέα Ειδομένη. Βάλαμε περισσότερη πλάτη από αυτή που μπορούσαμε και τώρα είναι καιρός η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με τις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε ο δήμαρχος.


Θα μας βρουν απέναντί τους

Αστέριος Γαβότσης - Δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Στο δήμο Ωραιοκάστρου λειτουργούν δύο από τα μεγαλύτερα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας δεσμεύτηκε, όπως είπε ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, ότι θα μειωθεί ο αριθμός των ατόμων, που ξεπερνούν τα 2.200. «Από την ενημέρωση που έχω, συμπεραίνω ότι το φθινόπωρο στη γύρω περιοχή θα μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων με την κατάργηση κάποιων κέντρων. Ωστόσο δηλώνω ανήσυχος για το γεγονός ότι είμαστε πλέον στον Αύγουστο και δεν κινείται τίποτε» τόνισε ο κ. Γαβότσης. Εξέφρασε μάλιστα φόβους για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, λόγων των τραγικών συνθηκών στους χώρους φιλοξενίας. Σε περίπτωση πάντως που δεν τηρηθεί η συμφωνία για τη διασπορά του προσφυγικού πληθυσμού, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

20.365 οι πρόσφυγες στην Κεντρική Μακεδονία

Με βάση τα ανανεωμένα στοιχεία των προσφυγικών ροών που έδωσε το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, στους 57.148 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, από τους οποίους οι 20.365 στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Από αυτούς 9.182 διαμένουν στα 13 κέντρα της Θεσσαλονίκης, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτό που λειτουργεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στα Λαγκαδίκια, ενώ σε 11.183 ανέρχονται οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές των νομών Πιερίας, Κιλκίς, Ημαθίας και Πέλλας.

Συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δομές και χώροι φιλοξενίας - φιλοξενούμενοι - χωρητικότητα

Κεντρική Μακεδονία
1. Διαβατά - στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου 1.233-2.500
2. Θεσσαλονίκη - λιμάνι 124-400
3. Ωραιόκαστρο 1.400-1.500
4. Σίνδος - Κτίριο Καραμανλή 582-600
5. Σίνδος - Frakapor 564-600
6. Καλοχώρι - Αποθήκες Ηλιάδη 473-500
7. Κορδελιό-Εύοσμος - Softex 1.381-1.900
8. Βαγιοχώρι δήμος Βόλβης 101-631
9. Κτήμα Κορδογιάννη Βασιλικά 1.229-1.500
10. Δερβένι - Alexil 815-850
11. Δερβένι Λαγκαδάς - Δίον ΑΒΕΤΕ 121-400
12. Καβαλάρι δήμος Λαγκαδά - Sinatex 314-500

Κιλκίς
* Κέντρο Χέρσου - πρώην στρατόπεδο Μαζαράκη 3.730-4.000
* Πολύκαστρο - Κέντρο Νέας Καβάλας 4.107-4.200
Πιερία
* Κτήμα Ηρακλής 339-200
* Πέτρα Ολύμπου 1.385-1.400
Πέλλα
*Γιαννιτσά 605-900
Ημαθία
*Αλεξάνδρεια - στρατόπεδο Γ. Πελαγού 667-1.200
*Βέροια - στρατόπεδο Αρματωλού Κόκκινου 350-400

Σύνολο προσφύγων: 20.365

Θέσεις φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR)
Διαμερίσματα 3.831 άτομα
Ξενοδοχεία 2.483 άτομα
Φιλοξενία σε οικογένειες 281 άτομα
Λαγκαδίκια (στρατόπεδο Βογιατζόγλου) 845 άτομα

Σύνολο 7.440 άτομα

Της Φανής Σοβιτσλή για το makthess.gr





 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium