Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 17:20:26



















Επισκέπτες Online: 1167


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Εισαγγελείς "ξεψαχνίζουν" τα υποθηκοφυλακεία Λαγκαδά & Σοχού
29-12-2016
Εισαγγελείς "ξεψαχνίζουν" τα υποθηκοφυλακεία Λαγκαδά & Σοχού

Έξι ομάδες εισαγγελέων της Θεσσαλονίκης κάνουν φύλλο και φτερό τα αρχεία των έξι άμισθων υποθηκοφυλακείων (ιδιωτικής διαχείρισης) της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας την «τρύπα» που έχει προκαλέσει στο δημόσιο κορβανά η μη καταβολή τέλους που εισπραττόταν από το 1993! Η έρευνα για το σκάνδαλο με τη λειτουργία των άμισθων υποθηκοφυλακείων, μετά τη σχετική παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κινείται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, πως τις προηγούμενες ημέρες αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της έρευνας που ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, να συγκροτηθούν έξι ομάδες εισαγγελέων και αντεισαγγελέων Πρωτοδικών, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν έκτακτη επιθεώρηση στα αρχεία των άμισθων υποθηκοφυλακείων και συγκεκριμένα σε Καλαμαριά, Νεάπολη, Λαγκαδά, Βασιλικά, Σοχό και Κουφάλια. Τον συντονισμό της έκτακτης επιθεώρησης έχει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, ενώ ενήμερος για τις κινήσεις είναι διαρκώς ο εισαγγελέας Δίωξης Εγκλημάτων Διαφθοράς αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος θα χειριστεί τη διενέργεια της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης.

Οι εισαγγελείς Πρωτοδικών έχουν εντολές να εξετάσουν όλα τα αρχεία των έξι υποθηκοφυλακείων και ειδικά τις παρακρατήσεις του ποσοστού 0,25 τοις χιλίοις επί των συναλλαγών από τους πολίτες, οι οποίες προορίζονταν για τη βελτίωση των συνθηκών του υποθηκοφυλακείου και την εγκατάσταση συστημάτων μηχανοργάνωσης, όμως, υπάρχουν υποψίες ότι κατέληξαν στις τσέπες των ίδιων των υποθηκοφυλάκων. Το συγκεκριμένο ποσοστό θεσπίστηκε με νόμο το 1993 και σύμφωνα με τις διατάξεις, αλλά και σχετικές αποφάσεις που ακολούθησαν, εάν δεν χρησιμοποιούταν για μηχανοργάνωση, έπρεπε να αποδοθεί στο δημόσιο. «Πρόκειται για τέλος που παρακρατούταν», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη «ΜτΚ» η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, που έχει αναλάβει το βάρος του συντονισμού των ερευνών σε όλη τη χώρα. Από τα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία διαβιβάστηκαν στη γενική επιθεωρήτρια, προκύπτει πως χρήματα για τη μηχανοργάνωση στα άμισθα υποθηκοφυλακεία δεν δόθηκαν, παρότι το ποσοστό παρακρατούταν.

Αναφορικά με τα έξι άμισθα υποθηκοφυλακεία της Θεσσαλονίκης, τα ποσά που όλα αυτά τα χρόνια έχουν εισπραχθεί και πλέον εξετάζεται πόσα απ’ αυτά αποδόθηκαν στο δημόσιο ή χρησιμοποιήθηκαν για μηχανοργάνωση, τρομάζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνον στα τρία από τα έξι, τα ποσά φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ στο καθένα, ενώ στα υπόλοιπα πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ στο καθένα. Παρότι η έρευνα αρχικά, τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη, προσανατολιζόταν στην εξέταση της κατάστασης σε ένα έως δύο υποθηκοφυλακεία, αποφασίστηκε τελικά να γίνει σαρωτικός έλεγχος σε όλα.

Η ποινική έρευνα
Τα αποτελέσματα της έκτακτης επιθεώρησης αναμένεται να διαβιβαστούν στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος παράλληλα αναμένεται να παραγγείλει τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, αναζητώντας εάν έχει τελεστεί -σε πρώτη φάση- το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών. Άλλωστε, τα άμισθα υποθηκοφυλακεία μπορεί να είναι ιδιωτικής διαχείρισης και οι υποθηκοφύλακες ιδιώτες, ωστόσο, υπάγονται σε δημόσιο έλεγχο και οι επικεφαλής τους θεωρούνται δημόσιοι λειτουργοί.

Την ποινική προκαταρκτική εξέταση αναμένεται να αναλάβουν οι οικονομικοί επιθεωρητές, οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους και τα αποτελέσματα της έκτακτης εισαγγελικής επιθεώρησης. Το εντυπωσιακό βέβαια είναι, πως τα συγκεκριμένα υποθηκοφυλακεία, τελούν υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των τοπικών Εισαγγελιών, που είχαν την ευθύνη της σφράγισης των βιβλίων τους. Επίσης, γενική εποπτεία για τον έλεγχο της λειτουργίας και των οικονομικών τους είχε το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι υπηρεσίες του οποίου όμως, όλα αυτά τα χρόνια δεν διενήργησαν κανέναν απολύτως έλεγχο. Άλλωστε, οι άμισθοι υποθηκοφύλακες διορίζονταν με αποφάσεις του εκάστοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου και πολλές φορές οι τοποθετήσεις ήταν ρουσφετολογικές. Η μοναδική απόπειρα ελέγχου που ξεκίνησε το 2012, παρά τα πρωτοφανή ευρήματα των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, κόλλησε στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που δέχτηκε ότι το συγκεκριμένο τέλος του 0,25 τοις χιλίοις, μπορούσε να ερμηνευτεί και ως… εισόδημα των υποθηκοφυλάκων, παρότι με το νόμο ορίζεται ότι έχουν πλαφόν μισθού.

Το σκάνδαλο της λειτουργίας των άμισθων υποθηκοφυλακείων ανέδειξαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι την εποχή της κρίσης είδαν να χάνονται οι θέσεις εργασίας τους, όπως και να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, αν και όλα αυτά τα χρόνια τα υποθηκοφυλακεία θησαύριζαν. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι έχουν ταχθεί στο πλευρό του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει συντάξει σχετικό νομοσχέδιο που προβλέπει τη συγχώνευση των άμισθων με τα έμμισθα – απολύτως κρατικά – υποθηκοφυλακεία, που είναι μόνον 17, εκ των 394 σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, ο νόμος αυτός, παρότι πέρασε το στάδιο της διαβούλευσης έχει παγώσει, λόγω πιέσεων για αλλαγές σε διατάξεις που σχετίζονται με το κτηματολόγιο.

makthess.gr



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium