Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 13:01:14



















Επισκέπτες Online: 1365


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ
03-03-2011
ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ

«Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι» δήλωσε στο lagadas.net ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σοχού Αθανάσιος Λέτσιος. «Έχουμε φροντίσει να είναι οι δρόμοι καθαροί (αυτή τη στιγμή στο χωριό υπάρχει χιόνι 5 εκατοστών) και είμαστε πάντα σε συνεννόηση με την Τροχαία, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να συνδράμουν όπου χρειαστεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καιρός την Κυριακή αναμένεται να είναι αίθριος, ενώ την Καθαρά Δευτέρα οι προβλέψεις μιλούν για αλλαγή του καιρού από το απόγευμα και μετά, αν και όπως αναφέρει ο κ. Λέτσιος «οι αλλαγές του καιρού στο Σοχό γίνονται εμφανείς μετά από 12 ώρες από την ώρα που αναφέρει η πρόβλεψη».





30.000 επισκέπτες
Κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση, υπολογίζεται ότι φέτος  αναμένεται να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Σοχού περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες το τριήμερο Σάββατο - Κυριακή - Καθαρή Δευτέρα. Οι ταβέρνες, τα ψητοπωλεία και οι καφετέριες έχουν κάνει τις ανάλογες προετοιμασίες τους για να υποδεχτούν το πλήθος των επισκεπτών (πολλά καταστήματα δεν κλείνουν καθόλου το τριήμερο), ενώ και οι κεντρικοί δρόμοι του Σοχού έχουν στολιστεί γιορτινά. Από τα μεγάφωνα καθημερινά μεταδίδεται παραδοσιακή μουσική και οι Σοχινοί που πρόκειται να συμμετέχουν ως Κουδουνοφόροι ελέγχουν τις τελευταίες λεπτομέρειες στις στολές τους, ώστε να είναι έτοιμοι για τη μεγάλη γιορτή.
Αυτή τη στιγμή οι γυναίκες - μέλη του ΚΑΠΗ ετοιμάζουν παραδοσιακές πίτες που θα προσφέρουν ως κέρασμα την Καθαρά Δευτέρα στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια του εθίμου «Προστάβανι», το έθιμο της συγχώρεσης μαζί με μοίρασμα πορτοκαλιών, ένα φρούτο που παλιότερα για τους Σοχινούς θεωρούνταν σπάνιο και πολύτιμο. Στα εργαστήρια παραδοσιακών στολών ράβονται και οι τελευταίες στολές, ενώ όσοι επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στο Καρναβάλι του Σοχού, υπάρχουν διαθέσιμες στολές για την «Παρωδία του Γάμου» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (11.00 - 18.00). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο «Στέκι των Κουδουνοφόρων και της Αράπκας».
Ανάμεσα στα δρώμενα που ξεχωρίζουν είναι τα δύο έθιμα του γάμου, «η Ρούμπα» και «Μπουγκαζαϊα». Στο πρώτο συμμετέχει μια μεγάλη πομπή που μεταφέρει το νυφικό από το σπίτι του γαμπρού στο σπίτι της νύφης χορεύοντας με τη συνοδεία ζουρνάδων. Το ίδιο βράδυ ανάβουν φωτιές «Ζάπους» σε τρεις συνοικίες του Σοχού και γίνεται ο χορός της «Αράπκας» με προσφορά κρασιού και εδεσμάτων και γλέντι με χάλκινα όργανα και ζουρνάδες.  
Φέτος, ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα είναι και 20 επισκέπτες από δήμο του Βερολίνου, με τον οποίο έχει αδελφοποιηθεί ο δήμος Σοχού.
 
Διώχνει το άγχος
Σύμφωνα με τον κ. Λέτσιο, είναι μια καλή ευκαιρία για όσους δεν έχουν έρθει ποτέ, να επισκεφθούν φέτος το Καρναβάλι ή αλλιώς τους Κουδουνοφόρους του Σοχού. «Θα έχουν να θυμούνται πολύ ευχάριστες αναμνήσεις από το γλέντι, την ανεμελιά και θα τους φύγει το άγχος» προσθέτει με χιούμορ ο κ. Λέτσιος.
Επίσης, φέτος καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα είναι ανοιχτό το νέο Μουσείο Σοχού, που άνοιξε τις πύλες του πριν λίγους μήνες. Το μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια λαογραφική συλλογή και ταυτόχρονα αναπαριστά τη ζωή του Σοχού και των κατοίκων του μέσα από φωτογραφίες, παραδοσιακές στολές και στολές Κουδουνοφόρων κ.α. Όλα τα εκθέματα είναι δωρεές από οικογενειακά κειμήλια των Σοχινών, ενώ η αποκατάσταση - αναπαλαίωση του κτιρίου έγινε εξ’ ολοκλήρου με δωρεά της Χρυσής Βασιλικού στην μνήμη του αδερφού της Πασχάλη και των γονιών της.


Το πρόγραμμα του τριημέρου
Σάββατο 5 / 3 / 2011
Στις 17:00 «ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ» Από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Σοχού στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Στις 18:00 «ΡΟΥΜΠΑ» Χορεύοντας και με συνοδεία λαϊκών οργάνων (Ζουρνάδες), μεταφέρεται το νυφικό από το σπίτι του γαμπρού στο σπίτι της νύφης με τη συμμετοχή των ομάδων γυναικών Σοχού, μελών του Κ.Α.Π.Η., μελών του Ιππικού Ομίλου Σοχού «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ», μελών του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Σοχού «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και κατοίκων του Σοχού.
Στις 20:00 «ΖΑΠΟΥΣ» Εξαγνισμός της φύσης με άναμμα της καθαρτήριας φωτιάς σε τρεις γειτονιές. Στο «Μαράς», στο «Κουμλούκ» και στη πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Χορός «ΑΡΑΠΚΑΣ» - γλέντι- προσφορά κρασιού με συνοδεία λαϊκών οργάνων (Ζουρνάδες και Χάλκινα).
 
Κυριακή 6 / 3 / 2011
Στις 11:00 Παραδοσιακοί χοροί από τα παιδικά τμήματα του Πολιτιστικού Κέντρου Σοχού.
Στις 11:30 Ποντιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυγής.
Στις 12.00 Παραδοσιακοί χοροί από τη χορευτική ομάδα γυναικών «Γερακίνα» Συλλόγου Διακρατικών Πολιτιστικών Ανταλλαγών Σοχού.
ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ  11:00 - 18:00 Προετοιμασία και ντύσιμο της νύφης στην Κάτω Αγορά Σοχού. «Ξύρισμα» του γαμπρού στην παιδική χαρά Αθανασιάδη. Προετοιμασία των συγγενών του κουμπάρου στα «Δυο Βρύσια». Σε όλα τα στέκια θα υπάρχει γλέντι - χορός - προσφορά κρασιού. Τα «στεφανώματα» θα γίνουν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Σοχού. Ακολουθεί γαμήλιο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, γίδα βραστή και μουσική με Ζουρνάδες και Χάλκινα. Συμμετέχουν Ομάδες γυναικών Σοχού, Ιππικός ΄Ομιλος Σοχού, Μοτοσυκλετιστικός ΄Ομιλος Σοχού, κάτοικοι και επισκέπτες (στολές θα διατίθενται στο Στέκι των Κουδουνοφόρων & της Αράπκας).
 
Καθαρή Δευτέρα 7 / 3 / 2011
Στις 11:00 Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού - Αθλητικού Συλλόγου Προσωπικού Δ.Ε.Η. Θεσσαλονίκης.
Στις 11:30 Μουσικοχορευτικό Τμήμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου Δράμας.
Στις 12:00 Μουσικοχορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βόλακα Δράμας.
Στις 12:30 Χορευτικό Συγκρότημα του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.
Στις 13:00 Φασολάδα με νηστίσιμα εδέσματα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Στις 14:00 ΕΝΑΡΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ «Προστάβανι». ΄Εθιμο συγχώρεσης - Μοίρασμα πορτοκαλιών. Μοίρασμα πίτας και χαλβά. Φιλαρμονική. Πεζοπόρα τμήματα Συλλόγων, Ομάδων, Σχολείων, Κατοίκων Σοχού. Δρώμενα από τους «Αράπηδες» Ξηροποτάμου Δράμας. Δρώμενα από τους «Αράπηδες» και «Αρκούδες» Βόλακα Δράμας.«Μπουγκαζάϊα», έθιμο του γάμου Σοχού.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ «Μέριου» ΣΟΧΟΥ.
 

Πασχάλης Μητρακούδης
 
 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium