Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 02:07:28



















Επισκέπτες Online: 951


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






"Μια προσέγγιση για το μισθολογικό εργατικό κόστος" του λογιστή - φοροτεχνικού Χρ. Χατζηχρήστου
08-03-2017
"Μια προσέγγιση για το μισθολογικό εργατικό κόστος" του λογιστή - φοροτεχνικού Χρ. Χατζηχρήστου


Νέο άρθρο του λογιστή - φοροτεχνικού Δρ. Χρήστου Χατζηχρήστου

Μισθολογικό Εργατικό κόστος, ας δούμε το πρόβλημα διεξοδικά.

Η τρόικα και όλα τα μνημόνια που έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται στη χώρα μας, πέρα των υπολοίπων θεμάτων που αναφέρονται,  είχαν στόχο και τη μείωση του εργατικού κόστους. Είναι όμως το εργατικό κόστος πραγματικά υψηλό στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα, οι αμοιβές ορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ) και εφόσον έχει καταργηθεί πλέον η πλειονότητά τους, εφαρμόζουμε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση (ΕΓΣΣΕ).

Με βάση λοιπόν την ΕΓΣΣΕ, ο μισθός ενός υπαλλήλου γραφείου άνω των 25 ετών είναι 586,08 ευρώ μικτά.Μισθολογικό Εργατικό κόστος

Από αυτό το ποσό, θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις κρατήσεις του υπαλλήλου υπέρ του.

Ποσοστό (%)                           Ποσοστό (%)

   Ασφαλισμένου                            Εργοδότη
        

16,00                                        25,06


Αυτό σημαίνει ότι ο υπάλληλος θα παίρνει μηνιαίως 492,30 ευρώ καθαρά.

Μπορεί να ζήσει κανείς αξιοπρεπώς με αυτή την αμοιβή; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι όχι.

Η πλειονότητα των εργαζόμενων στοχεύει πλέον να βρει μια δουλειά, από την οποία να πληρώνεται κάθε μήνα!

Οι ετήσιες αμοιβές του εργαζόμενου, όμως, υπολογίζονται επί 14 μισθούς. Δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας. Aρα, ο υπάλληλος θεωρητικά θα εισπράξει 6.892,30 ευρώ σε ετήσια βάση.

Ας δούμε, τώρα την πλευρά του εργοδότη.

Ο εργοδότης εκτός από τις κρατήσεις του ΙΚΑ που καταβάλλει για τον υπάλληλο επιβαρύνεται και με ποσοστό 25,06% επί των μικτών αποδοχών του, ως εισφορές ΙΚΑ. Aρα το μηνιαίο κόστος του εργοδότη ανέρχεται στα 732,95, σωστά; Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι!

Ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώσει τον υπάλληλο και τις εισφορές ΙΚΑ για 14 μισθούς, άσχετα από το γεγονός ότι το ΙΚΑ θα αναγνωρίσει στον υπάλληλο ένσημα 12 και όχι 14 μισθών. Aρα, το ετήσιο κόστος του εργοδότη ανέρχεται στις 10.261,30 ευρώ.

Σ’ αυτό το σημείο, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι αυτό το ποσό αν το διαιρέσουμε διά 12 μήνες… Και πάλι η απάντηση είναι όχι! Διότι ο υπάλληλος δεν είναι μηχανή. Δεν δικαιούται και αυτός σαν άνθρωπος να λάβει την ετήσια άδεια του; Συνεπώς, το κόστος θα διαιρεθεί διά 11 μήνες πραγματικής εργασίας.

Έτσι λοιπόν το πραγματικό κόστος για τον εργοδότη ανέρχεται στα 932,85 ευρώ.

Πόσα είπαμε ότι παίρνει ο υπάλληλος καθαρά; 492,30 ευρώ

Η διαφορά είναι εισφορές υπέρ του ΙΚΑ.

Φυσικά, το πραγματικό κόστος για τον εργοδότη θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, εάν ο υπάλληλος  έχει την ατυχία να αρρωστήσει και να λάβει αναρρωτική άδεια ή, ακόμα περισσότερο, εάν είναι γυναίκα και βρεθεί στην ευχάριστη θέση να γεννήσει.

Με βάση την παραπάνω ανάλυση, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις θεωρητικές παραμέτρους περί εργοδοσίας και εργαζόμενων, αλλά παραθέτει ψυχρά νούμερα μόνο, είναι λοιπόν υψηλό το μισθολογικό/εργατικό κόστος στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, ναι!

Εάν συμπιεστούν κι άλλο οι μισθοί μέσω της μείωσης των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα μειωθεί το μισθολογικό/εργατικό κόστος; Η απάντηση είναι και πάλι ναι!

Ας μην ξεχνάμε όμως και το τεράστιο κόστος των εισφορών στο ΙΚΑ.

Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα ότι θα καταρρεύσει το σύστημα συντάξεων εάν μειωθούν τα ποσοστά του ΙΚΑ, καθώς αποτελεί ένα σχήμα ponzi, εφόσον αντιστοιχούν λιγότεροι εργαζόμενοι σε κάθε συνταξιούχο.

Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι η βιτρίνα της επιχείρησης και το προπύργιό της απέναντι στους πελάτες είναι οι εργαζόμενοι. Μπορούν, όμως, να κάνουν τίποτα, ώστε και οι υπάλληλοί τους αλλά και οι ίδιοι να είναι ευχαριστημένοι, τόσο ταμειακά όσο και ασφαλιστικά ενήμεροι στο ΙΚΑ ή στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία;

Η λύση που βρίσκουν οι επιχειρηματίες, δυστυχώς, βρίσκεται στην ανασφάλιστη εργασία, στις μαύρες αμοιβές και σε άλλα πολλά.

Η απάντηση λοιπόν στο παραπάνω πρόβλημα, πέρα από τις θεσμικές παρεμβάσεις του κράτους, μπορεί να είναι και η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο λογιστή-φοροτεχνικό. Οι εξειδικευμένες γνώσεις του στα θέματα της εργατικής νομοθεσίας, μπορούν να σας προστατέψουν από υπέρογκα πρόστιμα, καθώς και να σας υποδείξουν την κείμενη νομοθεσία, ώστε να παραμείνετε προστατευμένοι σε περίπτωση μελλοντικών ελέγχων.

Εάν, λοιπόν, σας ενδιαφέρει να σας ενημερώσουμε για αυτό το φλέγον θέμα, επικοινωνήστε μαζί μας.

Θα είναι χαρά μας να συνεργαστούμε.

| Δρ. Χρήστος Χατζηχρήστος |

| Λογιστής Φοροτεχνικός Α' Τάξης ΟΕΕ |

Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 26

(πρώην  Διοικητηρίου)

Θεσσαλονίκη


Επικοινωνήστε μαζί μας, για ραντεβού στο χώρο σας, όπου κι αν βρίσκεστε στο νομό Θεσ/νίκης τηλ. 2310 534750 - κιν. 6932888450

www.drcc.eu

 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium