Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 14:41:56



















Επισκέπτες Online: 1161


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






"Παιδική παχυσαρκία" - Αρθρο του διαιτολόγου - διατροφολόγου Νικόλαου Χρηστίδη
13-06-2017
"Παιδική παχυσαρκία" - Αρθρο του διαιτολόγου - διατροφολόγου Νικόλαου Χρηστίδη


Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες του δυτικού κόσμου τείνει να γίνει μάστιγα το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας. Μερικοί λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτό είναι η ελλιπή οργάνωση και ενημέρωση από την πολιτεία, οι διαφημίσεις, τα fast food και οι κοινωνικές αλλαγές που έχουν επέλθει, όπου η γυναίκα δουλεύει πλέον και δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο για να ετοιμάζει όλα τα γεύματα σπίτι. Μερικά από τα προβλήματα αυτά έχουν οδηγήσει στο ότι η Ελλάδα σήμερα έχει τα δεύτερα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας μετά την Αμερική.

Στην Ελλάδα έχει μείνει ακόμα κατάλοιπο στη συνείδηση του κόσμου ότι το πάχος σε ένα παιδί αποτελεί δείγμα υγείας. Πρέπει να τονίσουμε ότι η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια και μάλιστα με σοβαρές συνέπειες στην μετέπειτα ζωή του παιδιού κατά την ενηλικίωση. Είναι σημαντικό εδώ να αναφέρουμε ότι κατά την παιδική ηλικία αναπτύσσεται η υπερπλαστική παχυσαρκία. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την ενήλικη ζωή να μην ανταποκρίνονται σωστά στα προγράμματα απώλειας κιλών λόγω του αριθμού των λιποκυττάρων που συμβάλουν στην επανατοποθέτηση των χαμένων κιλών και βάρους.

Για να υπολογίσουμε αν ένας ενήλικας είναι υπέρβαρος, παχύσαρκος, φυσιολογικός το κάνουμε μέσω του δείκτη μάζας σώματος. Στα παιδία όμως η κατάταξή τους σε παχύσαρκα ή μη γίνεται μέσο των καμπύλων ανάπτυξης όπου σύμφωνα με την ηλικία τους, το ύψος τους και το βάρος τους μπορούμε να δούμε σε ποια κατάταξη ανήκουν.

Όλο και συχνότερα οι επιστήμονες βλέπουν προβλήματα υγείας που παρουσιάζονταν στον άνθρωπο μετά την ηλικία των 40 να εμφανίζονται σε παχύσαρκα παιδιά σχολικής αλλά και προσχολικής ηλικίας.

Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

1)Υψηλή χοληστερόλη:

Παιδιά που παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης πιθανότατα θα διατηρήσουν αυτά τα ποσοστά και αργότερα στη ζωή τους. Οι βλάβες στις αρτηρίες καθώς επίσης και η εμφάνιση αθυρωματικών πλακών ξεκινούν από αυτή την ηλικία. Οπότε πρέπει η πρόληψη για καρδιαγγειακές παθήσεις που δημιουργούνται από την υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα να αρχίζει από την παιδική ηλικία.  

2)Υπέρταση:

Τα τελευταία 15 χρόνια έχει παρατηρηθεί από επιστήμονες στην Αμερική ότι αυξήθηκε η μέση αρτηριακή πίεση σε παιδιά και εφήβους λόγω της παχυσαρκίας. Η πίεση είναι ασυμπτωματική νόσος στα παιδία γι αυτό και δύσκολα οι γονείς την εντοπίζουν. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες βλάβες στον παιδικό οργανισμό καθώς ενηλικιώνεται όπως ανωμαλίες στο καρδιαγγειακό σύστημα, στον εγκέφαλο και τα νεφρά.

3) διαβήτης τύπου 2:

Ο διαβήτης τύπου ii είναι μια ασθένεια που παρουσιάζεται κυρίως στους ενήλικες όμως τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση του και στα παιδιά. Κύριοι λόγοι της εμφάνισης αυτής είναι η καθιστική ζωή των παιδιών και η παχυσαρκία. Σημαντικό είναι το πρόβλημα ότι η αντιμετώπιση του σε αυτές τις ηλικίες είναι δύσκολη γιατί τόσο οι γνώσεις που έχουμε όσο και η φαρμακευτική αγωγή που υπάρχει αφορά ενήλικες. Η αύξηση της χρόνιας αυτής ασθένειας τόσο νωρίς είναι ανησυχητικό λόγω της δημιουργίας μακροχρόνιων επιπλοκών σε ζωτικά όργανα που αρχίζουν στην ηλικία αυτή.

4)Ορθοπεδικά προβλήματα

Παιδιά με πρόβλημα βάρους δεν μπορούν να αθληθούν σωστά και υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιάσουν μέτριες μέχρι και σοβαρές κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Δεν υπάρχει σωστή οξυγόνωση λόγο βάρους στους μυς με αποτέλεσμα το παιδί να κουράζεται εύκολα και να έχει μυϊκούς πόνους. Γενικά λόγω έλλειψης άσκησης η ωρίμανση του σκελετού και η αύξηση της οστικής μάζας υπολείπεται σε σχέση με τα παιδία φυσιολογικού βάρους.

5)ψυχολογικές επιπτώσεις

Συνήθως τα παχύσαρκα παιδία γίνονται δέκτες αρνητικών σχολίων από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκτούν χαμηλή αυτοεκτίμηση,  να περιθωριοποιούνται και να δημιουργούνται προβλήματα συμπεριφοράς. Έχει παρατηρηθεί από έρευνες ότι συνήθως τέτοιες καταστάσεις οδηγούν το παιδί στην κατανάλωση φαγητού με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός φαύλου κύκλου μεταξύ επιθυμητής εικόνας και πρόσληψης τροφής.


 

Νικόλαος Χρηστίδης

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Καλλιπόλεως 7-9, Λαγκαδάς

Τηλ. 2394 773 990 - 6931 095 180

www.mydietips.gr

fb Mydietips.gr

e-mail: nickchristidis@windowslive.com

 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium