Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 07:43:16





















Επισκέπτες Online: 995


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






"Διατροφική αγωγή" - Αρθρο του διαιτολόγου - διατροφολόγου Νικόλαου Χρηστίδη
28-06-2017
"Διατροφική αγωγή" - Αρθρο του διαιτολόγου - διατροφολόγου Νικόλαου Χρηστίδη


Το παιδί έχει την τάση να μιμείται τους γονείς του. Αποτελούν πρότυπα τα οποία και θα ακολουθήσει πιθανόν και για το υπόλοιπο της ζωή του. Για τον λόγο αυτό είναι βασικό οι γονείς να μαθαίνουν στο παιδί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής τον οποίο θα ακολουθούν και οι ίδιοι.

Το παιδί θα πρέπει να καταναλώνει μέσα στην ημέρα 5 γεύματα εκ των οποίων το ενδιάμεσο και απογευματινό θα έχουν μορφή σνακ (δηλαδή φρούτα, μπάρες δημητριακών, κουλούρι κτλ). Καλό θα ήταν τα γεύματα να καταναλώνονται συγκεκριμένες κάθε μέρα περίπου τις ίδιες ώρες. Με τον τρόπο αυτό ρυθμίζεται το βιολογικό ρολόι του παιδιού και νιώθει το αίσθημα της πείνας λίγο πριν τα γεύματα. Διαφορετικά, όταν οι ώρες των γευμάτων δεν είναι σταθερές, το παιδί (όπως συμβαίνει και στους ενήλικες) νιώθουν το αίσθημα της πείνας σχεδόν όλη την μέρα με αποτέλεσμα να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Είναι χρήσιμο να μην κατατάσσετε τα φαγητά σε καλά και κακά. Κάθε τροφή είναι ωφέλιμη αν καταναλωθεί στην ποσότητα που πρέπει. Ένα σημαντικό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο ανταμοιβής ή τιμωρίας. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος από μια τέτοια συμπεριφορά το παιδί να αναπτύξει διατροφικές διαταραχές. Επίσης, το παιδί μετά τα 4 μπορεί να ρυθμίσει από μόνο του το πότε θα φάει και ποια ποσότητα. Μην το πιέζετε να φάει περισσότερο εφόσον έχει χορτάσει. Αν μέχρι την ώρα του φαγητού το παιδί δεν έχει πεινάσει μην το πιέζετε να φάει αλλά περιμένετε μέχρι το επόμενο γεύμα ή σνακ. Εφόσον η οικογένεια έχει συγκεκριμένες ώρες γεύματος το παιδί θα ρυθμίσει την όρεξη του σύμφωνα με αυτές.   

 

Οι γονείς μπορούν να ωθούν τα παιδιά να συμμετέχουν στην διαδικασία του φαγητού. Δηλαδή από την επιλογή των τροφίμων από την αγορά μέχρι την προετοιμασία για να καταλήξει στο τραπέζι, το παιδί μπορεί να έχει ενεργή συμμετοχή. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μάθει ποιες τροφές ωφελούν περισσότερο τον οργανισμό, την σημασία της υγιεινής διατροφής και αποτελεί ένα σπουδαίο εφόδιο για την περίοδο που ενηλικιωθεί και θα πρέπει μόνο του να ετοιμάζει τα γεύματά του.

Μία τυπική μέρα θα μπορούσε να αποτελείται από:

Το πρωινό αποτελεί από τα βασικότερα γεύματα της ημέρας. Συνήθως οι ενήλικοι είτε το παραλείπουν είτε καταφεύγουν σε κάτι πρόχειρο, μια συνήθεια που μαθαίνει και το παιδί. Το πρωινό αποτελεί την βάση για να καταφέρει ένα παιδί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.  Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν καταναλώνουν ένα ισορροπημένο πρωινό, παρουσιάζουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο, αυξάνει την συγκέντρωση, μειώνει το άγχος, είναι λιγότερο υπερκινητικά και κουράζονται δυσκολότερα.

Παράδειγμα: 1 ποτήρι φυσικό χυμό, 1 γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης ή μούσλι με μέλι και σταφίδες

Εναλλακτικά ένα ποτήρι γάλα με μέλι, 1 τόστ με ψωμάκι ολικής άλεσης, μαργαρίνη τυρί και γαλοπούλα.

Προσοχή θέλουν τα δημητριακά γιατί πολλές φορές έχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Στη συνέχεα ενδιάμεσα πρωινού και μεσημεριανού καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιο σνακ όπως ένα φρούτο π.χ. 1 μπανάνα ή μια μπάρα δημητριακών ή ένα κουλούρι από το κυλικείο.

Το μεσημεριανό πρέπει να αποτελείται από την μερίδα του, όπου θα συνοδεύεται από σαλάτα, φέτα τυρί και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Φαγητά τα οποία το παιδί δεν του αρέσουν να καταναλώνει, μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος ώστε να είναι πιο αποδεκτά. Για παράδειγμα ο λόγος που πολλά παιδιά αποφεύγουν τα ψάρια είναι τα κόκαλα τους. Οπότε μπορούμε να ετοιμάζουμε φιλέτα ψαριού όπου δεν έχουν κόκαλα με λίγο λεμόνι για γεύση.

 Παράδειγμα: μπριζόλα άλιπη με ψητά λαχανικά, σαλάτα μαρούλι ντομάτα αγγουράκι, 2 φέτες τυρί, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης

Εναλλακτικά κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο, σαλάτα λάχανο καρότο, 1 φέτα τυρί, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

Το απόγευμα μπορεί να καταναλώσει ένα φρούτο, για παράδειγμα 2 φέτες πεπόνι ή κάποιο smoothies φρούτων το οποίο περιέχει γάλα που είναι απαραίτητο στο παιδί για την ανάπτυξη του σκελετού του και φρούτα ώστε να πάρει τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται.

Το βραδινό θα πρέπει να είναι ελαφρύ ώστε το παιδί να μην δυσκολεύεται κοιμηθεί εξαιτίας του γεύματος. Επίσης να μην είναι πλούσιο σε απλά σάκχαρα (γλυκά για παράδειγμα) τα οποία θα κάνουν το παιδί υπερκινητικό και δύσκολα θα πάει για ύπνο.

Παράδειγμα: φιλέτο κοτόπουλο με σαλάτα ντομάτα αγγουράκι, 1 φέτα τυρί

Εναλλακτικά 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης τυρί φέτα γαλοπουλα, σαλάτα, 1 ποτήρι φυσικό χυμό ή 1 φρούτο.

Πριν τον ύπνο μπορεί να πιεί ένα ποτήρι γάλα ή εφόσον πείνασε να φάει ένα φρούτο.


 

Νικόλαος Χρηστίδης

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Καλλιπόλεως 7-9, Λαγκαδάς

Τηλ. 2394 773 990 - 6931 095 180

www.mydietips.gr

fb Mydietips.gr

e-mail: nickchristidis@windowslive.com



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium