Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/4/2024 22:35:13





















Επισκέπτες Online: 1587


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ ΛΕΕΙ "ΟΧΙ" ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ ΛΕΕΙ "ΟΧΙ" ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

«Να μην γίνει ο «Καλλικράτης» αν το κράτος δεν δώσει όσα χρωστά στην Τ.Α.»

Αν και δηλώνει υπέρμαχος της διοικητικής μεταρρύθμισης ο Αστέριος Γαβότσης ζητά από το κράτος να εξοφλήσει πρώτα τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει με τους δήμους. Στην περίπτωση που προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», ο δήμαρχος Μυγδονίας τάσσεται υπέρ της συνένωσης με τους δήμους Ασσήρου, Βερτίσκου και Λαχανά.
«Είμαστε αντίθετοι στο ενδεχόμενο συνένωσης με τους δήμους Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά, διότι είμαστε πεπεισμένοι πως η Μυγδονία δεν θα ωφεληθεί από αυτή την σύμπραξη», σημειώνει ο κ. Γαβότσης και φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν τα διοικητικά όρια του δήμου.

Κύριε δήμαρχε, ποιες είναι οι προτεραιότητες της διοίκησης του δήμου για το 2010;
«Πρόκειται για έργα και δράσεις που δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, εξ αιτίας της κωλυσιεργίας που επέδειξε, τόσο η προηγούμενη, όσο και η παρούσα κυβέρνηση. Ειδικότερα, προτεραιότητα μας είναι η ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου. Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με αποτέλεσμα τα λύματα του Δρυμού να καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό του δήμου, σήμερα μόλις το 1/3 της Λητής διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο ενώ υπολείπεται η επέκταση του δικτύου στο υπόλοιπο της περιοχής και στο Μελισσοχώρι.
Καταλυτική υπήρξε η δέσμευση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ), Γιώργου Σουφλιά ότι όσοι δήμοι βρίσκονται πλησίον της λίμνης Κορώνειας, είχαν προτεραιότητα στην χρηματοδότηση μελετών από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ‘’Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη’’ (ΕΠΕΡΑΑ) για την κατασκευή έργων υποδομής (αποχετευτικό, βιολογικός καθαρισμός).
Πράγματι, προχωρήσαμε στην εκπόνηση της μελέτης, η οποία έχει εγκριθεί από την διεύθυνση συντήρησης ελέγχου έργων (ΔΕΣΕ) της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και την εποπτεία της έχει η αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ).
Ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση, δεν έχουν αποδοθεί οι αντίστοιχες αρμοδιότητες στον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για να προχωρήσει η δημοπράτηση.
Επιπλέον, θέλω να σημειώσω πως η αρχική μελέτη έχει επικαιροποιηθεί και εκτός από τις αστικές περιοχές, περιλαμβάνει και οικόπεδα που δεν έχουν δομηθεί. Αρκεί να σας πω ότι από τις 10 πρώτες μελέτες του ΕΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ, η νέα μελέτη για το αποχετευτικό δίκτυο του δήμου είναι τέταρτη στην κατάταξη ωριμότητας. Πάντως, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της θητείας μας θα έχει δημοπρατηθεί το έργο.
Εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της σχολικής στέγης, ειδικά στο δημοτικό διαμέρισμα του Μελισσοχωρίου όπου η ανάπτυξη είναι ραγδαία. Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της δημιουργίας σχολικών υποδομών, δεν αισθάνομαι ικανοποιημένος διότι υπό το βάρος των αυξημένων αναγκών, γεμίσαμε το Μελισσοχώρι με 11 προκατασκευασμένα κτίρια.
Παρ’ όλο που έχουν περάσει ήδη επτά χρόνια από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία της χωροθέτησης έξι στρεμμάτων στη θέση Μπούρμπαλη, μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει χαρακτηριστεί ως σχολική στέγη. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και για τα στρατόπεδα, όπου βρίσκεται σε τελική φάση η χωροθέτηση τους. Ειδικά στο στρατόπεδο που βρίσκεται μεταξύ Λητής-Μελισσοχωρίου, στην θέση ‘‘Σκάρα’’, έχουμε προγραμματίσει την αξιοποίηση της έκτασης, επιφάνειας 7,5 στρεμμάτων για την ανέγερση νέου γυμνασίου-λυκείου.
Ήδη, προχωρήσαμε στην τροποποίηση της χρήσης του χώρου και στην μίσθωση ενός τμήματος του ‘‘Σκάρα’’, όπου σήμερα το άλλοτε κτίριο εκδηλώσεων, έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη σχολική στέγη που φιλοξενεί 120 μαθητές της πρώτης και δευτέρας γυμνασίου από το Μελισσοχώρι. Με αυτό τον τρόπο, καταφέραμε να αποσυμφορήσουμε το γυμνάσιο-λύκειο του Δρυμού την στιγμή που στο συγκεκριμένο σχολείο υλοποιούνται τέσσερις πρόσθετες συμβατικές αίθουσες.
Εξάλλου, ‘‘αγκάθι’’ για τον δήμο εξακολουθεί να αποτελεί η ύδρευση, ιδίως για το δημοτικό διαμέρισμα του Μελισσοχωρίου. Φέτος, έγιναν δύο γεωτρήσεις, υπολείπεται να γίνει άλλη μία ενώ προγραμματίζουμε και την κατασκευή μιας δεξαμενής, χωρητικότητας 600 κυβικών μέτρων, ούτως ώστε να υδροδοτείται το Μελισσοχώρι.
Ήσσονος σημασίας είναι και το ζήτημα της καθυστέρησης που παρατηρείται στις επεκτάσεις του δήμου, εξ αιτίας της συνθήκης Ramsar και της τροποποίησης της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) του 2004.Έτσι, από τα 4.500 στρέμματα, η επέκταση του δήμου μειώθηκε στα 3.600 στρέμματα και σήμερα έχει φτάσει στα 2.000 στρέμματα. Σαν να μην έφτανε αυτό, χάρη στην κωλυσιεργία της νέας κυβέρνησης, δεν υπάρχει διοίκηση στον φορέα διαχείρισης της λίμνης Κορώνειας, με αποτέλεσμα να μην προχωρά το έργο των χωροταξικών επεκτάσεων του δήμου, διότι απαιτείται αδειοδότηση από την συγκεκριμένη υπηρεσία.
Επίσης, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην απόδοση θεσμοθετημένων πόρων (πρόγραμμα ‘Θησέας 2’) έχει συμβάλλει στην αναστολή της κατασκευής έργων υποδομής (οδοποιία). Αρκεί να σας πω ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη, της τάξης του ενός εκατ. ευρώ για να αποκατασταθούν οι οδικοί άξονες του Δρυμού από τις βλάβες που υπέστησαν κατά την διάρκεια των εργασιών κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου.
Ενόψει του σχεδίου ‘Καλλικράτης’, θεωρούμε ότι το ποσό αυτό δεν θα αποδοθεί στον δήμο, οπότε προσανατολιζόμαστε στην κατασκευή του έργου από ίδιους πόρους και με κονδύλι από την συλλογική απόφαση τοπικής αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) του 2010.
Επιπλέον, προγραμματίζουμε την εκτέλεση έργων υποδομών, όπως η κατασκευή δρόμων (Λητή), προϋπολογισμού 300.000 ευρώ ενώ είχαμε προτείνει και την δημιουργία πανεπιστημιακού campus-νοσοκομείου, σε κοινή έκταση με τον δήμο Λαγκαδά, επιφάνειας 800 στρεμμάτων.
Όμως, η οικονομική κρίση φαίνεται πως ‘‘παγώνει’’ τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, καθώς πρόκειται για επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ».
 
«Όχι στη συνένωση με τους δήμους Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά»

Η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε διοικητική μεταρρύθμιση με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης». Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι συνενώσεις μεταξύ των δήμων...
«Η θέση που λάβαμε το 2008 είναι να ενταχθούμε στον μητροπολιτικό δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς θεωρούμε πως είναι η κύρια κίνηση που αποδέχονται οι δημότες. Πιστεύω ότι διαθέτουμε όλα τα χαρακτηριστικά ενός περιφερειακού αστικού δήμου, ο οποίος γειτνιάζει με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Αν δεν ενταχθούμε στην μητροπολιτική διοίκηση, τότε θεωρούμε ως ιδανική λύση, την συνένωση της Μυγδονίας με τους δήμους Ασσήρου, Βερτίσκου και Λαχανά, εξ αιτίας των κοινών δημογραφικών (πάνω από 20.000 κάτοικοι), γεωγραφικών (390.000 στρέμματα), οικονομικών και πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ των περιοχών αυτών. Από εκεί και πέρα, είμαστε αντίθετοι στο ενδεχόμενο συνένωσης με τους δήμους Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά, διότι είμαστε πεπεισμένοι πως η Μυγδονία δεν θα ωφεληθεί από αυτή την σύμπραξη».
 
Πρόσω ολοταχώς για την ολοκλήρωση του τεχνικού προγράμματος

Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ο Καλλικράτης από το 2011, ποιές είναι οι προοπτικές ανάπτυξης που διαμορφώνονται στην περιοχή;
«Η υλοποίηση όλων των έργων που αφήσαμε ημιτελή και εντάσσονται στο πρόγραμμα της διοίκησης του δήμου, θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς των δράσεων μας, με ορίζοντα τετραετίας. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός νέου κλειστού αθλητικού κέντρου, διότι η υπάρχουσα εγκατάσταση δεν καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της ζήτησης που δημιουργεί η ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής. Άλλωστε, ο αθλητισμός αποτελεί την καλύτερη λύση στην μάστιγα των ναρκωτικών».
 
«Δεν έχει νόημα να γίνει ο «Καλλικράτης» αν το κράτος δεν εξοφλήσει τις οφειλές του»

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση «έκοψε» φέτος από την τοπική αυτοδιοίκηση κονδύλια, ύψους 500 εκατ. ευρώ και δεν έχει καταβάλλει ακόμα τους παρακρατηθέντες πόρους των παρελθόντων ετών;
«Είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που ζητά να λυθούν η διοίκηση της κεντρικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου ‘Καλλικράτης’. Δηλαδή, να αποδοθούν τα 4,2 δισ. ευρώ από παρακρατηθέντες πόρους καθώς και τα 285 εκατ. ευρώ που οφείλει η κεντρική διοίκηση στους δήμους από αυτοτελείς πόρους.
Θεωρώ πως αν δεν δοθούν αυτά τα χρήματα, δεν έχει νόημα να γίνει ο ‘Καλλικράτης’. Πάντως, οφείλω να σημειώσω πως είμαι υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο συνέδριο της Κυλλήνης (2007), όπου οι συνενώσεις δήμων θα γίνουν σύμφωνα με κοινωνικά και όχι με κομματικά κριτήρια».
 
«Να συνδεθεί το δίκτυο του μετρό με τον προαστιακό σιδηρόδρομο»

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια ενίσχυση των δράσεων που συντείνουν στην κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών, όπως είναι για παράδειγμα το μετρό. Πιστεύετε πως η κατασκευή των λεγόμενων «μεγάλων» έργων ωφελεί και την ύπαιθρο ή είναι απαραίτητη η μετατόπιση των δράσεων προς τα μικρά έργα;
«Είμαι υπέρ της επέκτασης του δικτύου του μετρό και της σύνδεσης του με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, διότι εκτιμώ ότι το συγκεκριμένο έργο θα ωφελήσει σημαντικά τις μετακινήσεις των δημοτών μας.
Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον οργανισμό αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), καθώς υπάρχουν μόλις τρία λεωφορεία που εξυπηρετούν καθημερινά τις ανάγκες του δήμου.
Η προσθήκη άλλου ενός (τέταρτου) λεωφορείου θα συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των δημοτών. Παράλληλα, ζητούμε την ένταξη στο δίκτυο του ΟΑΣΘ απευθείας δρομολογίου καθώς και την δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης, είτε στον Δρυμό, είτε στο Μελισσοχώρι».
 
«Δεν αποδέχομαι τον τοπικισμό»

Ποιό είναι το όραμα σας για τον δήμο Μυγδονίας;
«Ένας στόχος που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη είναι να καταφέρουμε να πείσουμε τους δημότες ότι αποτελούν έναν ενιαίο δήμο. Να σταματήσει επιτέλους αυτός ο τοπικισμός που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων, τον οποίο προσωπικά δεν αποδέχομαι. Επιπλέον, είμαστε ένας δήμος που βρίσκεται στα προάστια της Θεσσαλονίκης, γεγονός το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε προς όφελος του δήμου. Σε αυτή την κατεύθυνση, εκτιμώ πως σημαντικό ρόλο θα παίξει η περιστολή του φαινομένου της άναρχης δόμησης που παρατηρείται σήμερα».
 
Υποψηφιότητα υπό προϋποθέσεις

Κύριε Γαβότση, θα είστε και πάλι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου;
«Θα είμαι υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο, μόνο στην περίπτωση που δεν προχωρήσει ο «Καλλικράτης». Αντιθέτως, αν μας εντάξουν σε έναν από τους όμορους δήμους (Λαγκαδά ή Ωραιόκαστρο), δεν θα είμαι υποψήφιος ενώ θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην προχωρήσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός».


Συνέντευξη στο Γιώργο Κατσιάνη, αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Χρόνος" του Ωραιοκάστρου, 4/3/2010



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium