Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/5/2020 04:09:04
  


 
Επισκέπτες Online: 246


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ενημερωθείτε για την κτηματογράφηση στην περιοχή μας - Αρθρο του δικηγόρου Χρήστου Μπούμπουρα
21-06-2018
Ενημερωθείτε για την κτηματογράφηση στην περιοχή μας - Αρθρο του δικηγόρου Χρήστου Μπούμπουρα
 

 

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας με το οποίο επιχειρήθηκε μία πρώτη εισαγωγή για την έναρξη της διαδικασίας κτηματογράφησης στην περιοχή μας, στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε συνοπτικά σε ορισμένες ειδικότερες περιπτώσεις ως προς τα έγγραφα που απαιτούνται για να δηλώσουμε τα δικαιώματά μας επί των ακινήτων:

Α) ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

(όταν δεν έχετε κάνει δήλωση αποδοχής κληρονομίας)

i) Και υπάρχει διαθήκη

- Αντίγραφο πρακτικού δημοσίευσης διαθήκης

- Πιστοποιητικό μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης

- Πιστοποιητικό μη αποποίησης κληρονομίας

- Αντίγραφο Τίτλου (εφόσον υπάρχει) του θανόντος

- Αντίγραφο  Ληξιαρχικής πράξης θανάτου

ii)Και δεν υπάρχει διαθήκη

- Αντίγραφο Ληξιαρχικής πράξης θανάτου

- Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών

- Πιστοποιητικό μη δημοσίευσης διαθήκης

- Πιστοποιητικό μη αποποίησης κληρονομίας

(ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΕΙ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΑΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ)

Β) ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ

Παλιά έγγραφα που υποδεικνύουν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου

Παλιά = προ 20ετίας (από το έτος 1998 και πριν) Ενδεικτικά έγγραφα = παλιές οικοδομικές άδειες, παλιά τοπογραφικά διαγράμματα, ένορκες βεβαιώσεις, συμφωνητικά μίσθωσηςκ.λ.π.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Ο δικαιούχος διαμερίσματος ή άλλου διαιρετού χώρου κατόπιν σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας πρέπει να προσκομίσει επίσης φωτοαντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης σύστασης με το αντίστοιχο πιστοποιητικό μεταγραφής. Η κάθε ιδιοκτησία πρέπει να δηλωθεί από όλους τους συνιδιοκτήτες της πλήρεις κυρίους/ψιλούς κυρίους/επικαρπωτές.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές των Κοινοτήτων Καβαλαρίου και Λαγυνών ξεκίνησε στις 11-6-2018 και λήγει στις 11-9-2018 για τους κατοίκους εσωτερικού, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία είναι μεγαλύτερη καθώς λήγει στις 11-12-2018.

ΠΑΓΙΟ ΤΕΛΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΥΠΕΡ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ !!

ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΟΥΜΕ..

- Κάθε δικαίωμα αντιστοιχεί σε 35€ παγίου τέλους.

- Έτσι, εάν έχω ένα διαμέρισμα στην κυριότητά μου χωρίς κάτι άλλο θα πληρώσω 35€.

- Εάν αυτό το διαμέρισμα το έχουμε περισσότεροι, θα πληρώσει ο καθένας 35€ όσοι και αν είμαστε οι συνιδιοκτήτες.

- Εάν εγώ έχω το διαμέρισμα αυτό κατά ψιλή κυριότητα και ο πατέρας μου έχει την επικαρπία, τότε ο καθένας θα υποβάλλει χωριστή δήλωση και θα πληρώσει ο καθένας από 35€.

- Εάν εγώ έχω πχ. στα Λαγυνά μια μονοκατοικία με το γύρω απ’ αυτήν οικόπεδο και λοιπά κτίσματα χωρίς σύσταση, θα υποβάλλω δήλωση και θα πληρώσω 35€.

- Εάν το έχουμε περισσότεροι, θα υποβάλλει ο καθένας ξεχωριστή δήλωση και θα πληρώσει 35€ έκαστος για το ποσοστό του.

- Εάν τώρα εκτός από το σπίτι έχω και 4 αγρούς στην ίδια περιοχή, δηλαδή π.χ. όλα στα Λαγυνά, θα πληρώσω 35€ για το σπίτι και 70€ για τα αγροτεμάχια, διότι όταν έχω περισσότερα ακίνητα στο ίδιο χωριό έξω από τον οικισμό, πληρώνω για τα δύο πρώτα και όχι για τα υπόλοιπα όσα και αν είναι αυτά.

- Εάν έχω δύο οικόπεδα, πχ στο Καβαλλάρι και δύο χωράφια στα Λαγυνά και τρία χωράφια στη Λητή πληρώνω 35€ για κάθε οικόπεδο δηλαδή 70€ (δεν υπάρχει δηλαδή για τα ακίνητα εντός οικισμού η παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση), 70€ για τα χωράφια στα Λαγυνά και 70€ για τα χωράφια στη Λητή (διότι στο ίδιο χωριό εκτός οικισμού πληρώνουμε όπως είπαμε μόνο για τα δύο πρώτα).

- Οι σύζυγοι εφόσον είναι ιδιοκτήτες είτε μεριδίων είτε ολόκληρων ακινήτων όμοιων ή διαφορετικών, υποβάλλουν ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.

Οι συνιδιοκτήτες πληρώνουν χωριστά για κάθε ακίνητο στο οποίο έχουν νόμιμο ποσοστό.

Όσοι και αν έχουν στην ιδιοκτησία τους το ίδιο ακίνητο, τα τέλη κτηματογράφησης δεν επιμερίζονται αναλογικά, ο καθένας πληρώνει για το δικαίωμά του. (Δεν λειτουργεί π.χ. όπως ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, όπου ο καθένας πληρώνει με αναλογία αντίστοιχα με το ποσοστό του). Επομένως το τέλος κτηματογράφησης των 35€ είναι σταθερό είτε είμαι ιδιοκτήτης π.χ. ποσοστού 50% σε ένα ακίνητο, είτε ποσοστού 1/8.

- Τα τέλη κτηματογράφησης πληρώνονται μία φορά μετά την υποβολή της δήλωσης, με το έντυπο πληρωμής που εκδίδει το αρμόδιο Γραφείο κτηματογράφησης και τα πληρώνουμε σε οποιαδήποτε τράπεζα ή ΕΛΤΑ. Επιτρέπεται η πληρωμή με δόσεις εφόσον είμαστε δικαιούχοι πιστωτικής κάρτας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:

- ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ (ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ) ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 35€ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΟΣΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ

- ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ/ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΟΤΑ (ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΧΩΡΙΟ) ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ 35€ ΔΗΛΑΔΗ 70€ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΜΕΝΟ. ΕΑΝ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ 35€.

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ Ε9 ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ  ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ.

Η εμπειρία μας σε μελέτες κτηματογράφησης σε Κοζάνη, Πέλλα, Γουμένισσα, Καρδίτσα μπορεί να σας προσφέρει ασφαλή καθοδήγηση, στη σύνταξη και υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας.
Μπούμπουρας Χρήστος
Δικηγόρος παρ' Εφέταις - Μέλος ΔΣΘ
Λαγκαδάς
Τηλ. 6939176730 - 2394 113 013
email: christos_law@yahoo.gr
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium