Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/5/2020 13:22:53
  


 
Επισκέπτες Online: 326


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑ: Πρωτοπορία στην εκπαίδευση για μικρές ηλικίες - Πολυαισθητηριακή μέθοδος Jolly Phonics
10-09-2018
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑ: Πρωτοπορία στην εκπαίδευση για μικρές ηλικίες - Πολυαισθητηριακή μέθοδος Jolly Phonics


Τα Εκπαιδευτήρια ΖΑΧΑΡΙΑ ακολουθώντας πάντα πρωτοποριακούς τρόπους μάθησης και νέες εκπαιδευτικές εξελίξεις με στόχο να προσφέρουν ό,τι καλύτερο, σύγχρονο και αποτελεσματικό στη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας, διδάσκουν εδώ και πέντε χρόνια τη μέθοδο Jolly Phonics. Τα Jolly Phonics με τη σφραγίδα του Βρετανικού Εθνικού Προγράμματος Σπουδών εστιάζουν στην συστηματική διδασκαλία των φωνημάτων της Αγγλικής γλώσσας, με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής. Αποτελούν μια μαθητοκεντρική  και διασκεδαστική προσέγγιση για τη διδασκαλία του ορθού γραμματισμού μέσα από την εκμάθηση φωνημάτων. Η πολύ-αισθητηριακή αυτή μέθοδος είναι πολύ ενθαρρυντική για τα παιδιά και τους καθηγητές, οι οποίοι βλέπουν τους μαθητές τους διαρκώς να εξελίσσονται. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά από τέσσερα έως επτά ετών,  καθώς στην νεαρή αυτή ηλικία τα παιδιά έχουν μεγάλη ευαισθησία ως προς την κατανόηση της φωνολογικής επίγνωσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενισχύει την σωστή προφορά των ήχων στην γλώσσα και βελτιώνει την ακουστική τους ικανότητα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ότι για να μάθει κανείς μια γλώσσα πρώτα την ακούει και μετά την γράφει. Επομένως δεν είναι απαραίτητο να διδαχτεί πρώτα η γραπτή μορφή των ήχων και των φωνημάτων της γλώσσας, αλλά θα  πρέπει να θεμελιώνουμε την ικανότητα των παιδιών της ηλικίας αυτής να απορροφούν την γνώση με ταχύ ρυθμό.


Οι πέντε δεξιότητες που αποκτούνται μέσω των Jolly Phonics

1. Ακριβείς ήχοι γραμμάτων

Τα παιδιά διδάσκονται τους 42 βασικούς ήχους των γραμμάτων -

μαθαίνουν την προφορά ολόκληρου του αλφαβήτου, καθώς επίσης και τους δίφθογγους.

2. Σχηματισμός λέξεων

Χρησιμοποιώντας τις διαφορετικές πολύ-αισθητηριακές μεθόδους, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να σχηματίζουν και να γράφουν σωστά τα γράμματα.

3. Σύνθεση

Τα παιδιά μαθαίνουν να αναμειγνύουν και να συνθέτουν τους ήχους έτσι ώστε να μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν νέες λέξεις.

4. Αναγνώριση των ήχων σε λέξεις - Ταυτοποίησή τους

Αναγνωρίζοντας τους ήχους στις λέξεις ξεκινούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαμόρφωση και βελτίωση της προφοράς τους.

5. Προφορά δύσκολων λέξεων

Τα παιδιά καταφέρνουν να προφέρουν και να γράφουν δύσκολες και ¨περίπλοκες¨ λέξεις, αφού μπορούν να αναγνωρίσουν αποσπασματικά τα γράμματα και τους διφθόγγους σε αυτές.Εκμάθηση Ξένων Γλωσσών στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία.

Στη  κοινωνία που ζούμε σήμερα και που χαρακτηρίζεται ως πολύγλωσση και πολυπολιτισμική, η εκμάθηση ξένων γλωσσών θεωρείται απαραίτητη για κάθε άνθρωπο. Όχι μόνο γιατί τον  βοηθούν να επιβιώσει στον σύγχρονο κόσμο αλλά και γιατί τον βοηθούν να εξελιχθεί σαν προσωπικότητα. Οι σημερινοί μαθητές, ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους έρχονται σε επαφή με ξένες γλώσσες και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί αρκετές απορίες στους γονείς γύρω από την εκμάθηση των ξένων γλωσσών.

  • Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά ξένες γλώσσες;

Σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών, η κατάλληλη ηλικία για να έρθουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με μια ξένη γλώσσα είναι η προσχολική και η πρώτη σχολική.  Δεν είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αυτό όταν ακούει το πόσο γρήγορα επαναλαμβάνουν αυτό που ακούσανε.  Ίσως είναι μέρος μιας συζήτησης, ή  επαναλαμβάνουν κάτι σε κάποιον ή θυμούνται αυτό που άκουσαν ακόμη και μία φορά.  Όταν ένα παιδί μαθαίνει μια ξένη γλώσσα το μυαλό του διεγείρεται και δραστηριοποιείται, γίνεται πιο δεκτικό στο να μάθει καινούργια πράγματα, αναπτύσσει πιο γρήγορα γνωστικές δεξιότητες και μαθαίνει ευκολότερα να διαχειρίζεται  τις διαφορετικές πληροφορίες που δέχεται.

  • Πόσο σημαντική είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών στην προσχολική ηλικία;

Το μυαλό των παιδιών σ’ αυτή την ηλικία είναι σαν σφουγγάρι, απορροφούν όλα όσα ακούν και βλέπουν. Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται ότι μια ξένη γλώσσα εμποδίζει την εκμάθηση της μητρικής. Ευτυχώς τα μυαλά των μικρών παιδιών είναι όχι μόνο απορροφητικά σα σφουγγάρι αλλά και πολύ ευέλικτα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας βοηθά στην καλύτερη κατανόηση και της μητρικής. Επίσης, βελτιώνεται η  απόδοση στα κείμενα, στο λεξιλόγιο αλλά και στα μαθηματικά.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την προφορά, καθώς δεν αρκεί μόνο να μάθει κάποιος μια ξένη γλώσσα, αλλά και να μιλά έτσι ώστε να τον καταλαβαίνουν. Μέχρι την νηπιακή τους ηλικία τα παιδιά είναι πιο ευαισθητοποιημένα σε νέους ήχους τους οποίους αργότερα μπορούν να προφέρουν πιο σωστά.

  • Ποια είναι η εκπαιδευτική διαδικασία που εφαρμόζεται σε μαθητές προσχολικής  ηλικίας;

Σε μικρές ηλικίες τα παιδιά είναι κυρίως κιναισθητικά γεγονός που αποτελεί κύριο άξονα οργάνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι γνωστό ότι στην προσχολική ηλικία τα παιδιά κατακτούν τη γνώση με πολλούς τρόπους. Μέσω των αισθήσεων, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους. Μέσω της κίνησης, με τραγούδια, ποιήματα, παιχνίδια ρόλων κ.α. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά μπορούν πιο εύκολα να αγαπήσουν την ξένη  γλώσσα εάν δουν την εκπαιδευτική διαδικασία ως παιχνίδι και σε καμία περίπτωση ως κάτι υποχρεωτικό που τους δημιουργεί πίεση.Με το να μιλάμε και να τραγουδάμε σε άλλη γλώσσα ουσιαστικά τα βοηθάμε να κρατήσουν αυτούς τους ήχους  και να τους χρησιμοποιήσουν στη γλώσσα αργότερα.

  • Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς στη διαδικασία μάθησης μιας ξένης γλώσσας;

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους να συμμερίζονται τον ενθουσιασμό τους για νέα πράγματα. Όσοι γονείς, λοιπόν, γνωρίζουν  μια ξένη γλώσσα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους εξοικειώνοντας τα με αυτή και εμπλουτίζοντας σιγά σιγά το λεξιλόγιό τους. Επιλέγοντας μάλιστα ένα σχολείο που προσφέρει βιωματική μάθηση και σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, θα τους δώσουν  περισσότερα κίνητρα να την αγαπήσουν.

 

 
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium