Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/5/2020 09:37:42
  


 
Επισκέπτες Online: 307


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ξεκίνησε η Κτηματογράφηση - Υποβολή δηλώσεων στην περιοχή μας
07-01-2019
Ξεκίνησε η Κτηματογράφηση - Υποβολή δηλώσεων στην περιοχή μας
 

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Ποιες περιοχές αφορά:

-Την πόλη του Λαγκαδά και όλα τα χωριά της περιφέρειας του Δήμου Λαγκαδά, εκτός από τα Λαγυνά και το Καβαλάρι για τα οποία έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων και πλέον παραλαμβάνονται εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας.

-Όλα τα χωριά του Δήμου Βόλβης

-Από το Δήμο Ωραιοκάστρου οι περιοχές του Δρυμού, του Μελισσοχωρίου, του Μεσαίου και της Νέας Φιλαδέλφειας. Για την περιοχή της Λητής έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων και πλέον παραλαμβάνονται εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας.

Προθεσμία υποβολής των δηλώσεων:

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας των ακινήτων για τις περιοχές αυτές άρχισε στις 10 Δεκεμβρίου 2018 και λήγει στις 12 Μαρτίου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 10 Ιουνίου 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Μερικές συχνές ερωτήσεις πολιτών για το Κτηματολόγιο:

Ø  Για ποιο λόγο έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται ο θεσμός του Κτηματολογίου;

Πρόκειται για ένα σύστημα πολύ πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο από το παλαιό σύστημα των υποθηκών και μεταγραφών που υποστηρίζουν τα Υποθηκοφυλακεία. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κτηματολόγιο:

-Καταγράφει με βάση το ακίνητο όλες τις πράξεις που δημιουργούν, μεταβιβάζουν, αλλοιώνουν ή καταργούν δικαιώματα σε ακίνητα. Μπορούμε συνεπώς να πληροφορηθούμε άμεσα, εύκολα και αξιόπιστα το σύνολο των δικαιωμάτων που υπάρχουν σε κάθε ακίνητο.

-Εγγυάται τις νομικές πληροφορίες που καταγράφει, καθώς η καταχώριση κάθε πράξης γίνεται μόνο μετά από ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας.

-Καταγράφει και την γεωγραφική περιγραφή (μορφή, θέση και μέγεθος) του ακινήτου.

-Καταγράφει τα δικαιώματα από χρησικτησία η οποία, ιδίως στην επαρχία, αποτελεί τον συνηθέστερο ίσως τρόπο κτήσης κυριότητας λόγω του άτυπου των μεταβιβάσεων.


Ποιους αφορά η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο;

Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο που βρίσκεται στην υπό κτηματογράφηση περιοχή έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης της ακίνητης περιουσίας τους.

Επομένως, υποχρεωμένοι να υποβάλουν δηλώσεις κτηματολογίου, είναι:

-Ο ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος έχει την πλήρη ή την ψιλή κυριότητατην επικαρπία ή οποιαδήποτε άλλη προσωπική ή πραγματική δουλεία.

-Ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας (προσημείωσης, υποθήκης), κατάσχεσης, αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης.

-Όποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας υποχρεούται επίσης να υποβάλλει δήλωση. Ασχέτως αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο.

Τι γίνεται αν δεν δηλώσω τα ακίνητά μου στο Κτηματολόγιο;

Η δήλωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική, καθώς το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου που εκδίδεται μετά την υποβολή της δήλωσης αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. αγοραπωλησία, γονική παροχή κλπ), οπότε όποιο ακίνητο δεν δηλωθεί δεν θα μπορεί μελλοντικά να μεταβιβασθεί.

Δηλώστε άμεσα το ακίνητο σας!

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις ακινήτων για το Κτηματολόγιο επικοινωνήστε:
Μπούμπουρας Χρήστος

Δικηγόρος παρ' Εφέταις (ΑΜ 10476 ΔΣΘ)
Τ: 23941 13013
Κ: 6939176730
Ε: christos_law@yahoo.gr 

 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium