Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/5/2024 09:27:59Επισκέπτες Online: 615


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Βράζουν τα τσίπουρα στην επαρχία Λαγκαδά - 5η Γιορτή Τσίπουρου Χρυσαυγής
22-10-2019
Βράζουν τα τσίπουρα στην επαρχία Λαγκαδά - 5η Γιορτή Τσίπουρου Χρυσαυγής
 

Ξεκίνησαν να λειτουργούν τα αποστακτήρια τσίπουρου στην επαρχία Λαγκαδά, μια διαδικασία που μετατρέπεται σε γιορτή καθώς δίνεται η δυνατότητα σε συγγενείς και φίλους να συγκεντρώνονται στα παραδοσιακά αποστακτήρια.

Στο αποστακτήριο του Μιχάλη Κουφού στη Χρυσαυγή Λαγκαδά, στο οποίο ανάβουν δύο καζάνια, παραγωγοί, συγγενείς, φίλοι και επισκέπτες απολαμβάνουν για ακόμα μία χρόνια τη διαδικασία παρασκευής του τσίπουρου. Το τσίπουρο αποστάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο και η γλυκιά μυρωδιά του σε συνδυασμό με το καμένο ξύλο πλημμυρίζει την πλατεία του μικρού οικισμού. Εδώ τα καζάνια άναψαν στις 5 Οκτώβριου και για δύο ακριβώς μήνες θα λειτουργούν νυχθημερόν, μέχρι να αποσταχθούν και τα τελευταία στέμφυλα. Ο κάθε παραγωγός έχει τη δική του συνταγή και ανάλογα τις προτιμήσεις, προστίθεται ή όχι γλυκάνισος.

Ο κ. Μιχάλης Κουφός, ιδιοκτήτης των δύο καζανιών τσίπουρου, αναφέρει στο lagadas.net πως η φετινή παρατεταμένη ξηρασία συντέλεσε ώστε να παραχθεί καλύτερη ποιότητα τσίπουρου. «Φέτος, μπορεί να έχουμε λιγότερη παραγωγή σε σταφύλια, όμως είναι καλύτερα ποιοτικά και το τσίπουρο που παράγεται στη Χρυσαυγή είναι πρώτης ποιότητας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Στην επαρχία Λαγκαδά λειτουργούν πολλά καζάνια απόσταξης τσίπουρου, είτε για αποκλειστικά προσωπική χρήση είτε για ενοικίαση σε αμπελοκαλλιεργητές και μικροπαραγωγούς αμπελιών. Στον Ευαγγελισμό, το Σοχό, το Κολχικό, τα Λαγυνά, τον Προφήτη, την Κριθιά, το Εξαμίλι, τη Γερακαρού κ.α. οι ιδιοκτήτες των καζανιών διατηρούν ζωντανή μια μακραίωνη παράδοση και προσφέρουν μια εκπληκτική εμπειρία σε όσους επιθυμούν να δουν από κοντά τη διαδικασία παρασκευής του μοναδικού αυτού αποστάγματος.

Η Χρυσαυγή Λαγκαδά διατηρεί παράδοση ετών στο τσίπουρο και το κρασί και τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία η Γιορτή Τσίπουρου με χορευτικά συγκροτήματα, μεζέδες και φυσικά… δωρεάν τσίπουρο. Η εκδήλωση είναι ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα γιατί παρουσιάζει την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου και παράλληλα προσφέρει ψυχαγωγία στους ντόπιους και στους επισκέπτες, οι οποίοι εκτός των άλλων εδεσμάτων που θα προσφερθούν, θα δοκιμάσουν αγνό και παραδοσιακό τσίπουρο στην παραγωγή του.

Φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσαυγής ανέλαβε τη διοργάνωση της Γιορτής, με τη στήριξη της Τοπικής Κοινότητας Χρυσαυγής και της ΔΗΚΕΛ. Χορευτικά συγκροτήματα από την ευρύτερη περιοχή θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς, ενώ στη συνέχεια το μουσικό συγκρότημα «Σαλονικιώτικο Τακίμι» θα ξεσηκώσει τον κόσμο για χορό και ξεφάντωμα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χρυσαυγής. Ταυτόχρονα, εκείνη την ημέρα (αλλά και οποιαδήποτε άλλη) μπορείτε να επισκεφθείτε το καζάνι του κ. Κουφού για να γνωρίσετε τη διαδικασία απόσταξης και να απολαύσετε φρέσκο, αγνό τσίπουρο!

 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium