Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 11:17:38



















Επισκέπτες Online: 1211


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Ζευγάρι Λαγκαδιανών περιγράφει τη ζωή του στη Νορβηγία (video)
25-04-2020
Ζευγάρι Λαγκαδιανών περιγράφει τη ζωή του στη Νορβηγία (video)
 

Ένα ζευγάρι Λαγκαδιανών που ζουν εδώ και οκτώ χρόνια στη σκανδιναβική χώρα, μιλούν για τις συνθήκες ζωής και εργασίας.

Κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται την Ελλάδα για διακοπές και συναντήσεις με συγγενείς και φίλους. «Διακοπές ίσον Ελλάδα, αυτό δεν το αλλάζουμε με τίποτα» λένε και οι δύο και η κουβέντα μέσω skype ξεκινά.
Ηταν το 2012 όταν ο Μάκης Καπετανόπουλος αποφασίζει να αναζητήσει την τύχη του στη Νορβηγία, καθώς μετά από πολύ ψάξιμο έμαθε πως η χώρα ζητά επαγγελματίες οδηγούς, τομέας στον οποίο ενδιαφερόταν να εργαστεί. Δεν γνώριζε κανέναν εκεί, δεν υπήρχε κάποιος να τον κατευθύνει, αντιμετώπισε πολλά προβλήματα κυρίως λόγω του ότι η χώρα δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως με αρκετή τύχη κατάφερε να βρει εργασία ως οδηγός στις αστικές συγκοινωνίες. Ένα χρόνο αργότερα εγκαταστάθηκε στη Νορβηγία και η σύζυγος του Γεωργία Ζλατάνου, η οποία βρήκε εργασία ως υπεύθυνη οροφοκομίας στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο του Οσλο. Μάλιστα, αναφέρει χαριτολογώντας η Γεωργία πως το προσωπικό του ξενοδοχείου (που αριθμεί περί τα 400 άτομα) είναι από 47 διαφορετικές εθνικότητες, θέλοντας να τονίσει με αυτό τον τρόπο πως η Νορβηγία προσελκύει κόσμο για εργασία από όλο τον πλανήτη!


Στη δημοτική συγκοινωνία εργάζεται απο το 2012 ο Μάκης Καπετανόπουλος


Εν ώρα εργασίας στο ξενοδοχείο η Γεωργία Ζλατάνου

Ο Μάκης και η Γεωργία ζουν μόνιμα στην πόλη Langhus, που, όπως αναφέρουν τους θυμίζει τον Λαγκαδά, καθώς βρίσκεται σε απόσταση τριάντα λεπτών από το Οσλο (όση η απόσταση Λαγκαδάς - Θεσσαλονίκη) και έχει κοντά λίμνη. Είναι μια ήσυχη περιοχή με μονοκατοικίες και ωραία φύση. 
Περιγράφοντας τη ζωή τους, μας αναφέρουν για το κόστος ζωής και τους μισθούς που παίρνουν. «Είναι μύθος αυτό που λένε κάποιοι πως κάνεις λεφτά στη Νορβηγία. Ενας μέσος μισθός είναι περίπου 2.500 ευρώ καθαρά το μήνα. Την ημέρα που πληρώνεσαι το κράτος τραβάει από τον λογαριασμό σου το 34% των μικτών αποδοχών σου, κάτι σαν φόρος εισοδήματος. Η ζωή είναι ακριβή. Ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα είναι η ενοικίαση ενός σπιτιού. Ένα μέσο σπίτι κοστίζει 1.500-1.700 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε ρεύμα και ίντερνετ. Υπάρχουν πολλά διόδια, η στάθμευση σε παρκινγκ είναι ακριβή, όπως και οι μετακινήσεις με τις κάρτες λεωφορείων. Μία έξοδος σε εστιατόριο θεωρείται σχεδόν πολυτέλεια, αφού κοστίζει το λιγότερο 50 ευρώ το άτομο, ενώ ένα ποτήρι ουίσκι μετρημένο με μεζούρα κάνει 35 ευρώ. Αν τα υπολογίσεις όλα αυτά, δεν σου μένουν πολλά για να ζήσεις» αναφέρει ο Μάκης.

H θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους -25 το χειμώνα αναφέρει ο Μάκης Καπετανόπουλος

Όμως πόσο εύκολο είναι να έρθει σήμερα κάποιος για δουλειά στη Νορβηγία; «Είναι δύσκολο. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά την προσέλευση κόσμου για εργασία στη χώρα. Για να έρθεις κάποιος σήμερα στη Νορβηγία για δουλειά, πρέπει πρώτα να έχει βρει ήδη δουλειά και παράλληλα να έχει βρει και σπίτι. Επίσης, να έχει αρκετά χρήματα στην άκρη για αρχή. Το θετικό είναι πως δεν χρειάζεται μέσον. Αν έχεις τα προσόντα, σε παίρνουν, αν δεν τα έχεις δεν σε παίρνουν. Δεν υπάρχουν πολλές δουλειές, καθώς δεν υπάρχουν εργοστάσια. Η ζήτηση είναι κυρίως για γιατρούς. Οσον αφορά το θέμα της γλώσσας, είναι βολικό αν γνωρίζεις τουλάχιστον πολύ καλά Αγγλικά, είναι ανεκτικοί σε αυτό. Οι περισσότεροι Ελληνες που ζουν εδώ απασχολούνται ως οδηγοί, ενώ υπάρχουν και πολλοί φοιτητές. Υπολογίζεται πως ζουν 6.000 Ελληνες σήμερα στη Νορβηγία. Παλιά, όταν ακούγαμε ελληνικά μας φαινόταν παράξενο. Τώρα το έχουμε συνηθίσει» αναφέρει η Γεωργία.

Πόσο οργανωμένη είναι η Νορβηγία στο θέμα της υγείας και της εκπαίδευσης; «Είναι αρκετά οργανωμένη. Αυτό που κάνει τώρα η Ελλάδα με την ηλεκτρονική οργάνωση των υπηρεσιών, στη Νορβηγία υπάρχει χρόνια τώρα. Βγάζεις έναν προσωπικό αριθμό που είναι ο ίδιος για όλες τις υπηρεσίες και κάνεις όλες τις συναλλαγές με το δημόσιο ηλεκτρονικά. Από κει πέρα όλα είναι εύκολα και γίνονται αυτόματα. Επίσης, δεν υπάρχουν φροντιστήρια, δίνονται παροχές και επιδόματα παιδιού και έχουμε δωρεάν τον οικογενειακό μας γιατρό. Υπάρχει κοινωνική μέριμνα, τα νοσοκομεία είναι οργανωμένα, όπως και τα σχολεία. Η κόρη μας δεν έχασε μάθημα λόγω κορωνοιού, αφού κάθε παιδί έχει το δικό του ipad χρεωμένο από το σχολείο και το μάθημα γίνει από το σπίτι ηλεκτρονικά καθημερινά από τις εννιά ως τις δύο το μεσημέρι».



Η θέα απο την κουζίνα του σπιτιού τους καλοκαίρι και χειμώνα

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή μας, η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην… οδηγηθεί σε ένα ακόμη μείζον ζήτημα, που αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι» για τη μετεγκατάσταση στη Νορβηγία: τον καιρό. «Είναι δύσκολα, ο χειμώνας είναι μεγάλος σε διάρκεια και βαρύς. Εχει πολύ κρύο, όμως συνηθίσαμε. Ευτυχώς ζούμε στο νότο που είναι πιο καλές οι συνθήκες καιρού σε σχέση με το βορρά. Οι μέρες είναι μικρές σε διάρκεια και μουντές. Από το Δεκέμβρη ως το Φλεβάρη έχουμε έξι ώρες τη μέρα φως, μετά μεγαλώνει η μέρα και φτάνει ως 17 ώρες μέρα. Ο ήλιος βγαίνει για λίγες ώρες και όχι κάθε μέρα, καθώς συχνά έχουμε συννεφιά ή βροχές».

Κλείνοντας, του ρώτησα αν σκέφτονται το ενδεχόμενος επιστροφής στην Ελλάδα: «Οσο αντέχουμε ακόμη, θα είμαστε εδώ».

Δείτε το βίντεο πατώντας παρακάτω




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium