Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/4/2024 11:51:56





















Επισκέπτες Online: 1214


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Κτηνίατρος από τον Λαγκαδά φροντίζει και εκπαιδεύει τα γεράκια των σεΐχηδων στα Εμιράτα (φωτο+video)
07-05-2020
Κτηνίατρος από τον Λαγκαδά φροντίζει και εκπαιδεύει τα γεράκια των σεΐχηδων στα Εμιράτα (φωτο+video)
 

ν υπάρχει μετενσάρκωση, θα ήθελα να επιστρέψω σαν γεράκι. Κανείς δεν το μισεί ούτε το φθονεί ούτε το θέλει ούτε το χρειάζεται. Ποτέ δεν ενοχλείται ούτε κινδυνεύει, και τρώει τα πάντα".

Το παραπάνω γνωμικό ανήκει στον Ουίλιαμ Φώκνερ, Αμερικανό συγγραφέα βραβευμένο με Νόμπελ, ο οποίος θαύμαζε τα γεράκια.

Ωστόσο για τον Παναγιώτη Αζμάνη, κτηνίατρο με καταγωγή από τον Λαγκαδά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο ίδιος δεν είναι απλά θαυμαστής των γερακιών, αλλά πρόκειται για έναν άνθρωπο που τα λατρεύει, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που πριν πέντε χρόνια πήρε την απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα στο Ντουμπάι για να φροντίζει τα εν λόγω πτηνά.

Και όταν μιλάμε για γεράκια, δεν αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε αλλά σε αυτά που ανήκουν στον αντιβασιλέα του Ντουμπάι και Υπουργό Οικονομικών Αυτού Υψηλότης Χαμντάν μπιν Ράσιντ Αλ Μακτούμ, μεγάλο αδερφό του διάσημου Βασιλιά του Ντουμπάι Αυτού Υψηλότης Μοχάμεντ μπιν Ράσιντ Αλ Μακτούμ.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας με την σπάνια εξειδίκευση στα άγρια πτηνά εργάζεται στο πρώτο νοσοκομείο γερακιών στον κόσμο που ιδρύθηκε το 1983, φροντίζοντας όχι μόνο γεράκια, αλλά και όλα τα ζώα που ανήκουν στον προσωπικό ζωολογικό κήπο της βασιλικής οικογένειας του Εμιράτου.

Η αγάπη του για τα άγρια πτηνά βέβαια ήταν ριζωμένη στην ψυχή του από την εποχή που ήταν παιδί. Όπως λέει μιλώντας στο lagadas.net, «θυμάμαι πως όταν ήμουν 13 ετών αγόρασα δύο βιβλία. Ένα για την αναγνώριση στην φύση των πουλιών της Ευρώπης και ένα για την τέχνη της ιερακοθηρίας στον Αραβικό Κόλπο που εκδόθηκε από το νοσοκομείο που εργάζομαι τώρα. Έτσι μου δημιουργήθηκε η αγάπη προς τα πτηνά, αργότερα εξειδικεύτηκα στην ιατρική/χειρουργική πτηνών και πλέον είμαι ένας από τους 30 κτηνιατρούς στην Ευρώπη και ο πρώτος Έλληνας με αυτή την υψηλή εξειδίκευση. Στο Ντουμπάι βρέθηκα για πρώτη φορά το 2009 ως ειδικευόμενος γιατρός και από το 2015 που άνοιξε η θέση στο νοσοκομείο βρίσκομαι μόνιμα εδώ».

Στον Αραβικό χώρο αλλά και παγκόσμια θεωρείται παράδοση η ιερακοθηρία και έχει καταγραφεί ως παγκόσμια άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Τα γεράκια χρησιμοποιούνται για το κυνήγι, όμως τα τελευταία χρόνια και για αγώνες ταχύτητας/ελιγμών. «Οι Βεδουίνοι χρησιμοποιούσαν τα γεράκια στο κυνήγι, ενώ η τέχνη αυτή είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στον τρόπο ζωής των Αράβων, καθώς μεταφέρεται από πατέρα στον γιο ως βίωμα» αναφέρει ο Παναγιώτης Αζμάνης όταν τον ρωτώ για την ιερακοθηρία. «Τα εκτρεφόμενα γεράκια διατηρούν τα άγρια ένστικτα τους και δημιουργούν μια ιδιαίτερη σχέση με τον «γερακάρη», σαν να πρόκειται για το ταίρι τους. Το γεράκι είναι ζώο κυνηγιού/εργασίας, δεν  θεωρείται κατοικίδιο, πρέπει να ασκείται καθημερινά και να κυνηγάει θηράματα ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία του. Τα αρπακτικά πτηνά έχουν υψηλές απαιτήσεις που δεν μπορούν όλοι εύκολα να διατηρήσουν. Είναι για λίγους παθιασμένους που το βάζουν ακόμη και πάνω από την οικογένεια τους! Τα γεράκια κυνηγιού πρέπει να έχουν κορυφαία αθλητική απόδοση», λέει ο Παναγιώτης.

Στο νοσοκομείο γερακιών του Ντουμπάι (Dubai Falcon Hospital), εκτός από τα γεράκια, φροντίδα παρέχεται και σε άλλα είδη αρπακτικών πτηνών, όπως κουκουβάγιες, αετούς και γύπες, σε άλλα είδη εξωτικών πτηνών (π.χ. παπαγάλοι, φασιανοί, πάπιες, στρουθοκάμηλοι κ.α) και πολλά ακόμη είδη ζώων (ερπετά, θηλαστικά). Παράλληλα ο Παναγιώτης είναι άμισθος κτηνίατρος του μοναδικού κέντρου διάσωσης θαλασσίων χελωνών στον Αραβικό Κόλπο, που εδρεύει στο πολυτελέστατο 7* ξενοδοχείο Μπουρτζ Αλ Αράμπ (https://www.jumeirah.com/en/article/experiences/dubai/turtle-rehabilitation-in-jumeirah), ενώ διασώζει και περιθάλπτει κάθε άγριο ζώο που θα βρουν οι πολίτες του Ντουμπάι, παρέχοντας και σε αυτά το υψηλότερο επίπεδο ιατρικής φροντίδας.




Ο Παναγιώτης, εκτός από κτηνίατρος, τα τελευταία χρόνια είναι και γητευτής γερακιών, συνδυάζοντας επάγγελμα και χόμπι μαζί. Αν και είναι 27 χρόνια παρατηρήτης πουλιών, ενεργό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και περιθάλπτης έχοντας  πολυετή σχέση αγάπης με τα αρπακτικά πουλιά, η γήτευση και η καθημερινή σχέση του έδωσε ακόμη μία οπτική αυτών των θαυμάσιων πουλιών. «Λατρεύω τα γεράκια και τα εκπαιδεύω - γητεύω μαθητεύοντας από τους Αραβες αρχιγερακάρηδες. Η ιερακοθηρία υπήρχε εξίσου παλιά ως τέχνη και στην Ελλάδα αφού έχουμε αναφορές από την εποχή του Ομήρου, ενώ στο Βυζάντιο είχε ιδιαίτερη άνθηση».

Η Ιερακοθηρία επιτρεπόταν νόμιμα στην Ελλάδα μέχρι το 1998, όπου το αντίστοιχο άρθρο αφαιρέθηκε για λόγους έλλειψης ενδιαφέροντος. Τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει έντονη αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος με την ίδρυση ειδικού Συλλόγου (στον οποίο ο Παναγιώτης είναι μέλος του Δ.Σ. και της Επιστημονικής Επιτροπής) και μάλιστα πριν μερικές μέρες το σχετικό νομικό άρθρο επέστρεψε στον Δασικό Κώδικα με αποτέλεσμα από το 2020 η ιερακοθηρία να είναι ξανά νόμιμη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, στην χώρα μας.

Σαν κτηνίατρο, δεν θα μπορούσε να τον αφήσει ανεπηρέαστο η πανδημία του κορωνοϊού, αφού υπήρξε η παρερμηνεία ότι τα ζώα μπορούν να γίνουν φορείς του Covid-19. Φροντίζοντας μερικά από τα πιο σπάνια είδη άγριων ζώων ο Παναγιώτης Αζμάνης είναι κάθετος όπως και ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα: «Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοιού από τα κατοικίδια ζώα προς τον άνθρωπο, αφού πρόκειται για ιό που προσβάλλει κυρίως τον άνθρωπο. Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τα κατοικίδια ζώα είναι μόλις 0,5%. Οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου μέσω των κατοικίδιων ζώων. Οι σκύλοι και γάτες που αναφέρθηκαν σε διάφορα δημοσιεύματα νόσησαν λόγω επαφής με τον μολυσμένο ιδιοκτήτη τους. Τα πτηνά δεν προσβάλλονται από τον ιό».





 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium