Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/4/2024 18:36:04

Επισκέπτες Online: 747


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για την Κορώνεια
03-06-2020
Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για την Κορώνεια
 
To παρακάτω άρθρο γράφτηκε με αφορμή αυτό το θέμα:

Χατζηδάκης: Για τη λίμνη Κορώνεια παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας


ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ

ΛΑΓΚΑΔΑΣ  57200

Email: trifon100@yahoo.gr

 

AΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Λαγκαδάς 2/6/2020

ΠΡΟΣ

Τον κ. Κωστή Χατζηδάκη

            Υπουργό Περιβάλλοντος& Ενέργειας

 

Αγαπητέ κ.Υπουργέ

Η δήλωσή σας για την πολύπαθη Λίμνη Κορώνεια έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατά της, καθώς εδώ και πολλά χρόνια «λάλησαν πολλοί κοκόροι» όπως  είπατε, αλλά δυστυχώς δεν ξύπνησε καμιά συνείδηση αρμοδίου παράγοντα για να σώσει όχι μόνο τον τοπικό μας παράδεισο, αλλά δεν νοιάστηκαν ούτε καν να σώσουν το κράτος από τη δυσφήμηση και τα υπέρογκα πρόστιμα που πλήρωσε για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η Κορώνεια, για όσους ζουν στην περιοχή και γνωρίζουν την ιστορία της, υπήρξε η ΜΑΝΑ της επαρχίας μας σε δύσκολους καιρούς πολέμων και κατοχών, γιατί έθρεψε το λαό με τον πλούτο της. Σήμερα, νεκρή, αποδυναμωμένη, συρρικνωμένη, στεγνή, αγωνίζεται να πάρει ανάσες, μόνο όταν ο Θεός ανοίξει τις βάνες του ουρανού, γιατί οι άλλες «βάνες» των προγραμμάτων και των οικονομικών πακέτων στέγνωσαν πριν προλάβουν να φτάσουν στις εκβολές των ποταμών μας. Θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι πρόκειται για ένα «πολυετές οικολογικό έγκλημα που διασύρει τη χώρα μας διεθνώς και την εκθέτει στη Ευρωπαϊκή επιτροπή». Βέβαια από την ζωή μας στην επαρχία και την εμπειρία μας τόσα χρόνια θα πρέπει να πούμε πως η δήλωσή σας θα πρέπει να είναι περίπου η «εκατοστή πεντηκοστή δεύτερη» από αρμόδια χείλη που έλεγαν ό,τι περίπου λέτε και σεις σήμερα, γι' αυτό στον τόπο μου όταν ακούμε «πολλά λόγια παίρνουμε μικρό καλάθι», ή επειδή «καήκαμε στο γάλα, φυσάμε και το γιαούρτι»!!!

Κύριε Υπουργέ,

Ζούμε τόσα χρόνια με την ελπίδα να δούμε να ζωντανεύει η λίμνη, να ανθίσει ο υδροβιότοπός της, να αποκτήσει ξανά την χλωρίδα και την πανίδα της, να δώσει μια ανάσα στους ανθρώπους των παραλίμνιων χωριών, να δούμε να αξιοποιείται ο περιβάλλον χώρος, όπως αντίστοιχα έχει αξιοποιηθεί η περιοχή άλλων λιμνών, πχ. Του Δισπηλιού της Καστοριάς, ή της Κερκίνης, να δούμε να γίνονται προγράμματα και παρατηρητήρια στον περιβάλλοντα χώρο για τα πουλιά και τα ζώα που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή, να τύχει του ενδιαφέροντος της επιστημονικής κοινότητας για προγράμματα και ασκήσεις φοιτητών. Δεν είναι ουτοπικά όνειρα, είναι εφικτό να γίνουν όλα, αφού έγιναν και σε άλλες περιοχές. Όμως για να γίνει αυτό απαιτείται αυστηρή τήρηση των νόμων του κράτους και της Ευρώπης, και να σταματήσουν κάποιοι, ενώ εσείς δεσμεύεστε για την Κορώνεια, να υποσκάπτουν και εσάς και την σωτηρία της λίμνης, αποφασίζοντας από την πίσω πόρτα την ολοκλήρωση του εγκλήματος, με την κάκιστη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τώρα μάλιστα με την απόφαση για δημιουργία ΜΕΑ δίπλα στον ΧΥΤΑ, για να δώσουν την τελευταία και πισώπλατη μαχαιριά, όχι μόνο στη λίμνη αλλά και σ' όλη την περιοχή. Μια ξαφνική επίσκεψή σας στην περιοχή θα σας βοηθούσε να καταλάβετε γιατί δεν μπορεί να σωθεί η Κορώνεια, όταν χιλιάδες τόνοι βρώμικων αποβλήτων του ΧΥΤΑ, διοχετεύονται στα ποτάμια και στα ρέματα, και δίνουν τη χαριστική βολή συνθέτοντας το τέλειο έγκλημα, χωρίς ποτέ κανείς να έχει απολογηθεί ή έστω να φτάσει στη δικαιοσύνη, ακόμα και για τα κονδύλια που εξανεμίστηκαν. Ελάτε να δείτε τα ρέματα που κατασκευάστηκαν για τη σωτηρία της, γεμάτα χόρτα και δέντρα, ελάτε να δείτε τα φράγματα που δεν λειτούργησαν ποτέ.

Κάποτε κάποιοι έφεραν και κάποιον Πρόεδρο Δημοκρατίας για να του δείξουν μια λίμνη στον επιθανάτιο ρόγχο της, υποσχόμενοι να την αναστήσουν!!! Κορόιδεψαν και τον Πρόεδρο και όλους εμάς.

 

Κύριε Υπουργέ

Εκτιμώ πραγματικά το ενδιαφέρον σας για τη λίμνη Κορώνεια, ελπίζω να ζήσω να προλάβω να τη δω όπως τη φανταζόμαστε όλοι, γιατί είναι αλήθεια πως όταν ξεκίνησε όλη η ιστορία για τη σωτηρία της Κορώνειας, ήμουνα φοιτητής και τώρα που οδεύω προς τη σύνταξη, ακόμα για τη σωτηρία της μιλάμε!!!

 

Με ένα ΧΥΤΑ εγκληματία και μια ΜΕΑ πάνω σε ρέματα και ποτάμια, λυπούμαι  αλλά τα λόγια σας θα μείνουν λόγια και δηλώσεις, που δυστυχώς λόγω του διαδικτύου θα διαιωνιστούν στην ιστορία ως λόγια ενός ακόμα πολιτικού από το παρελθόν.

Ελπίζω η καταγωγή της συζύγου σας από την περιοχή μας, να σας έκανε πραγματικά ευαίσθητο και ειλικρινή.

 

Με εκτίμηση

Τρύφων Τσομπάνης

Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium