Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/11/2023 15:50:36 Επισκέπτες Online: 654


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΙΟΝΟΪΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, κ. ΔΗΜΑΡΧΕ;
10-06-2020
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΙΟΝΟΪΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, κ. ΔΗΜΑΡΧΕ;

Για τρίτη φορά, κι εκτός εποχής κλαδέματος (αρχές Ιουνίου), έπεσε άγριο κουτσούρεμα στα δύο αιωνόβια πλατάνια, δίπλα στον μύλο Γεωργιάδη, προφανώς επειδή έχουν την κακή συνήθεια… να ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να ξεραθούν! Το γεγονός ότι κόβονται συστηματικά κυρίως τα κλαδιά που βρίσκονται κοντά στη μοναδική διπλανή οικοδομή, φανερώνει και με υπόδειξη ποιου έγινε το νέο κουτσούρεμα. Επειδή κάποιος ενοχλείται από τα φύλλα, καταδικάζονται σε αργό θάνατο δύο αιωνόβια πλατάνια που βρίσκονται σε δημόσιο χώρο (δηλαδή ανήκουν σε όλους τους κατοίκους);!

Εδώ και δεκαετίες, όλες οι δημοτικές αρχές που πέρασαν επιδόθηκαν σε ένα ανελέητο κυνήγι του πρασίνου και ούτε μία δεν έκανε κάποια εκτεταμένη δεντροφύτευση (με εξαίρεση την αντικατάσταση των παλιών δέντρων με μανόλιες, στο τμήμα της οδού Λουτρών που αναπλάστηκε επί δημαρχίας Καραγιάννη, και τα 4-5 δεντράκια που φυτεύτηκαν πρόσφατα στην κεντρική πλατεία). Το κυνήγι αφορά κυρίως ένα δέντρο «ιερό» που ποτέ στο παρελθόν δεν κλαδευόταν, το πλατάνι, και το οποίο συχνά αποτελεί διατηρητέο μνημείο της Φύσης,  αξιοθέατο, και πόλο έλξης. Τα πιο ωραία σημεία του Λαγκαδά και της ευρύτερης περιοχής κατακρεουργήθηκαν και κατακρεουργούνται συστηματικά κι  απερίσκεπτα, και παρουσιάζουν πλέον ένα θλιβερό θέαμα. Πιο συγκεκριμένα…

- Οι τελευταίες αργυρολεύκες από την παλιά δεντροστοιχία που υπήρχε στην είσοδο του Λαγκαδά, στον δρόμο για Λητή (οι περισσότερες ξεράθηκαν στη συνέχεια).

- Τα πλατάνια της πλατείας στην είσοδο του Λαγκαδά, μπροστά στην καφετέρια Κουζούμη.

- Τα τρία αιωνόβια πλατάνια της Αγίας Παρασκευής, μπροστά στην οικοδομή Παπαδημητρίου (παλιότερα και τα υπόλοιπα).

- Το πλατάνι στο ύψος της οδού Κω/νου Ασίκη 103.

- Τα πλατάνια της κεντρικής πλατείας.

- Το πλατάνι στην οδό Λουτρών, μπροστά στην οικοδομή Δανά (ξεράθηκε στη συνέχεια).

- Το πλατάνι μπροστά στο ΚΑΠΗ (αν δεν ξεραθεί  φέτος του χρόνου σίγουρα).

- Τα πλατάνια των Λουτρών (κάποια ξεράθηκαν στη συνέχεια).

- Τα πευκοειδή που βρίσκονται μπροστά στο Γυμνάσιο.

- Τα πευκοειδή που βρίσκονται στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπροστά στο φαρμακείο Στενίμπου.

- Η μελία που βρίσκεται στη συμβολή Σ. Τσακμάνη-πεζόδρομου, μπροστά στην οικοδομή Βασιλείου.

- Οι κουτσουπιές που βρίσκονται περιμετρικά στο πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη κι εκείνες στο τελευταίο τμήμα της Βασ. Αλεξάνδρου, πριν από το Νεκροταφείο.

- Και γενικά, σχεδόν δεν υπάρχει δέντρο στην πόλη που να μην έχει κουτσουρευτεί ή να μην κουτσουρεύεται κάθε χρόνο - συνήθως χωρίς να υπάρχει λόγος, πέρα… από τα ενοχλητικά φύλλα που ρίχνει..

- Κόπηκαν τα τρία αιωνόβια πλατάνια στην αρχή του δρόμου για το Κολχικό, μπροστά στην ταβέρνα Τζίκα

- Κόπηκαν πολλά από τα πεύκα στην πλατεία της Χρυσαυγής.

- Κόπηκε αναίτια αραβική ακακία στη συμβολή των οδών Βασ. Αλεξάνδρου και Λαχανά, δίπλα στην παιδική χαρά.

- Κόπηκαν αναίτια τρεις κουτσουπιές στην οδό Βασ. Αλεξάνδρου, δύο στο ύψος της οικίας Σίσκου και μία στο ύψος της διπλανής αλάνας.

- Aρχισαν να ξεπατώνονται ύπουλα, ένα-ένα, τα πεύκα του παλιού πάρκου (που φιλοξενούν ένα μικρό οικοσύστημα από καρδερίνες, σπουργίτια, δεκαοχτούρες, κ.ά.).

- Ξεπατώθηκαν 2-3 μανόλιες της οδού Λουτρών που ενοχλούσαν καταστηματάρχες, και κάποιες άλλες που γέρνουν επικίνδυνα και χρειάζονται αντιστήριξη αφέθηκαν στην τύχη τους.

- Πέφτουν συχνά στην αντίληψή μας παράνομα κλαδέματα και αποξηράνσεις δέντρων και θάμνων που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (πεζοδρόμια, παρτέρια, κλπ.) από πολίτες, εν μέσω αδιαφορίας της εκάστοτε δημοτικής αρχής. (Αν θέλετε να διαπιστώσετε την έκταση της αποψίλωσης βγείτε στην πόλη και μετρήστε στα πεζοδρόμια τα άδεια τετράγωνα που κάποτε φιλοξενούσαν δέντρα).

Τα μόνα δέντρα που γλύτωσαν και παρέμειναν ανέγγιχτα (αλλά πιθανόν να είναι και αυτά στο μελλοντικό αποψιλωτικό πρόγραμμα του Δήμου) είναι το πλατάνι δίπλα στο κτήριο της Μητρόπολης τα δύο πλατάνια απέναντι από το σούπερ-μάρκετ Μασούτης, εκείνα δίπλα στο ΕΣΥ, και η μελία της οδού Βασ. Αλεξάνδρου δίπλα στο σούπερ-μάρκετ Εγνατία.

Δεν υπάρχει πιο εφιαλτικός ήχος για έναν φυσιολάτρη από εκείνον του αλυσοπρίονου, και δυστυχώς ακούγεται πλέον ολοένα και πιο συχνά κι αναίτια. Σε μια εποχή που στις περισσότερες χώρες το πράσινο φυλάγεται σαν κόρη οφθαλμού, στην Ελλάδα βρίσκεται υπό διωγμό. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην πόλη μας αλλά παντού, προφανώς επειδή το κλάδεμα είναι ένας εύκολος τρόπος επίδειξης παραγωγής «έργου» της κάθε δημοτικής αρχής και ψηφοθηρικής ικανοποίησης του αιτήματος πολλών πολιτών για «καθαριότητα». Δυστυχώς, πιστέψαμε ότι επί δημαρχίας σας τα πράγματα θα άλλαζαν, αλλά διαψευστήκαμε, η «παράδοση» του καταστροφικού πριονοϊού συνεχίζεται κανονικότατα. Υποθέτουμε ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτός ο ανεξήγητος κι ανελέητος διωγμός είναι… να δοθεί επιτέλους το δικαίωμα ψήφου και στα δέντρα;!

Παρακαλούμε για ενέργειές σας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και πιο συγκεκριμένα:  1) Να σταματήσουν τα συνεχή κι αναίτια κλαδέματα με πρωτοβουλία του Δήμου, 2) Να σταματήσουν τα αναίτια κλαδέματα καθ’ υπόδειξη δημοτών, απλά και μόνο επειδή ενοχλούνται από τα φύλλα, 3) Να γίνεται επίπληξη στους δημότες που κλαδεύουν ή ξεραίνουν δέντρα σε δημόσιο χώρο μπροστά στα σπίτια ή τα καταστήματά τους, και να υποχρεούνται να τα αντικαθιστούν με δική τους πρωτοβουλία κι έξοδα και να τα φροντίζουν, 4) Να ξεκινήσουν δεντροφυτεύσεις αντικατάστασης και νέες, εντός κι εκτός αστικού ιστού (π.χ. Λουτρά). Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι θα ακολουθήσει συλλογή υπογραφών για το ίδιο θέμα.

Για την «Οικολογική Ομάδα Λαγκαδά»

Αβέστας Αθανάσιος

Αυτζής Χρήστος

Χορόσκελης Δημήτριος
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium