Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/6/2024 19:48:04Επισκέπτες Online: 742


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς!!!
11-06-2020
Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς!!!
 

Στην πόλη μας πάντα τέτοιες μέρες επικρατούσε μια «πολιτισμική έκρηξη», παρά την φτώχεια και την ανυπαρξία σοβαρών Δημοτικών υποδομών. Οι Σύλλογοι, τα σχολεία, τα ωδεία, οι σχολές χορού, έκλειναν την εκπαιδευτική και πολιτιστική χρονιά τους με εκδηλώσεις πολιτισμού, χορούς, τραγούδια, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές εβδομάδες. Τώρα, εδώ και τρία χρόνια, ΣΙΩΠΗ, ΕΡΗΜΙΑ ΠΑΝΤΟΥ, που λέει κι ο ποιητής. Θυμούμαι κάποια χρόνια που είχαν περάσει από το Μπίλλειο, πάνω από 1500 παιδιά και μέλη συλλόγων, και οι πλατείες και η αυλή του Β΄ Δημοτικού έσφυζε από ζωή και νιάτα.

Αυτά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, που η μιζέρια του Δήμου μας και η εγκληματική αδιαφορία του, έφεραν τη φωτιά στο Μπίλλειο. Έκτοτε σιώπησαν όλα, και οι Σύλλογοι, και το Φεστιβάλ Παιδείας και Πολιτισμού, και οι εκθέσεις ζωγραφικής και οι θεατρικές παραστάσεις των ερασιτεχνικών θιάσων της περιοχής μας και όχι μόνο. Η απερχόμενη διοίκηση έφυγε με την ντροπή της καταστροφής του Μπίλλειου, κουβαλώντας και την αμαρτία της απαξίωσης της δωρεάς του αείμνηστου Μανώλη ΜΠΙΛΛΗ. Η νέα διοίκηση κληρονόμησε μια κατάσταση, ένα χρέος απέναντι στη μνήμη του δωρητή, αλλά και την ευθύνη να ξεπλύνει μια ντροπή, δηλαδή να επαναφέρει το Μπίλλειο σε μια κατάσταση υποφερτή ώστε να βρεθεί, έστω κι αυτή, η στέγη για τον Πολιτισμό. Είχα γράψει πριν από ένα χρόνο για την κατάσταση και έλαβα μια άμεση και γρήγορη απάντηση από τον Δήμο Λαγκαδά, για ανάληψη πρωτοβουλίας για το Μπίλλειο, και τα συνήθη πολιτικάντικα σχόλια. Και πάλι ακολούθησε ΣΙΩΠΗ!!! Η σημερινή κατάσταση ενός χώρου 3.500 τ.μ τρομάζει και υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την αδιαφορία των αρμοδίων οργάνων του Δήμου μας. Σε σχετική πρωτοβουλία των Συλλόγων του Λαγκαδά να αναλάβουν τον καθαρισμό των χώρων, αφού ακόμη είναι μέσα στις στάχτες από τη φωτιά, έπεσε στο κενό, γιατί ο κ. Δήμαρχος υποσχέθηκε πως θα αναλάβει ο Δήμος αυτή την κίνηση. Δεν ξέρω αν χρειαζόταν Προεδρικό διάταγμα για να παρθεί μια απόφαση καθαρισμού του χώρου και μερική επαναλειτουργία του, αλλά κι αυτό να ήταν πάλι θα μπορούσε να λυθεί!!!

Είχα δημοσιεύσει και φωτογραφίες από την κατάσταση με τα σπασμένα τζάμια, με τη βρωμιά και τις απλωμένες κουβέρτες κάποιων «φιλοξενουμένων»!!! Μάταια όμως, κανενός αυτί δεν ίδρωσε!!!

Το ΜΠΙΛΛΕΙΟ παραμένει εκτεθειμένο και ανοιχτό σε κάθε περαστικό και παραβατικό στοιχείο. Οι χώροι είναι ανοικτοί σε όποιον επιθυμεί να μπει μέσα και να κλέψει ή να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει.

Χθες αναγκάστηκα να τηλεφωνήσω στο Αστυνομικό Τμήμα Λαγκαδά, για να καταγγείλω ότι στις 7 μμ μια ομάδα νεαρών, 3-4 αγοριών και μιας κοπέλας, ήταν μέσα στο Μπίλλειο και έσπαζαν τα τζάμια ανενόχλητοι. Και δεν είναι μόνο αυτό, στο χώρο υπάρχουν εκτεθειμένα καλώδια και πράγματα που είναι εύφλεκτα, αλλά και περιουσιακά στοιχεία του Δήμου.

Αυτά τουλάχιστον μπορούν να τα προφυλάξουν από την καταστροφή και την κλοπή; Και αν απαντήσει κάποιος αρμόδιος, ας απαντήσει: Ποιος θα έχει την ευθύνη μιας νέας καταστροφής ή ενός ατυχήματος; Και βέβαια μαντεύω ότι η νέα διοίκηση θα μου απαντήσει ίσως ότι κατάφερε και πήρε με πρόγραμμα κάποια χρήματα για τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό του χώρου!!! Αλλά θα του απαντούσα Λαγκαδιανά: «Ψωμί δεν είχαμε, τυρί μας ήρθε»!!!! Ας σοβαρευτούνε επιτέλους κάποιοι που ανέλαβαν τις τύχες αυτού του τόπου. Είναι ντροπή όλη αυτή η κατάσταση και δεν τιμά τον Δήμο Λαγκαδά.

 

Τρύφων Τσομπάνης

Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium