Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/6/2024 21:03:00Επισκέπτες Online: 751


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Η σιωπή της ιστορίας
06-07-2020
Η σιωπή της ιστορίας
 

Είναι παράδοση του τόπου μας σε κάθε πόλη και στο παραμικρότερο χωριό όλη η τοπική ιστορία και οι αγώνες του έθνους να αποθησαυρίζονται σε ένα μνημείο, σ΄ένα Ηρώο, όπου η εθνική μνήμη συναντάται με τις νεώτερες γενιές για να αφουγκράζονται τη σιωπή της ιστορίας. Το ίδιο συμβαίνει και στην πόλη μας, που καθώς μπαίνεις στο Λαγκαδά και διαβαίνεις την γέφυρα συναντάς στ΄αριστερά σου το Ηρώο της πόλης, μπροστά από το Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Πρόκειται για ένα έργο γλυπτικής τέχνης, της μεταπολεμικής εποχής των Βαλκανικών πολέμων, τότε που οι άνθρωποι ζυμώνονταν καθημερινά με την ιστορία και τρέφονταν από τις ιστορικές της στιγμές και τις λαμπρές σελίδες της. Το έργο είναι άγνωστου γλύπτη, φέρει έναν κίονα και στην κορυφή του δέσποζε ένας αετός με ανοιχτές τις φτερούγες του. Και λέω δέσποζε, γιατί σήμερα δεν δεσπόζει πλέον ο αετός, καθώς κάποια στοιχεία, που θέλουν να λέγονται άνθρωποι, που αμφιβάλλω αν έχουν εθνική αλλά και οποιαδήποτε άλλη μορφή συνείδησης, γκρέμισαν και έκλεψαν τον αετό, αμαυρώνοντας την ιστορική μνήμη της πόλης και όλων αυτών που έχυσαν αίμα για τον τόπο μας.

Πραγματικά κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την πράξη αυτή, παρά μόνο η ειδική επιστήμη της ψυχιατρικής, καθώς το γλυπτό αυτό ως έργο δεν είχε καμιά αρχαιολογική αξία, παρά μόνο ηθική και συναισθηματική για την πόλη μας. Αναμφίβολα η αδιαφορία του Δήμου τα τελευταία 10 χρόνια να φυλάσσει το χώρο με ένα φύλακα, που θα απέτρεπε και τις ζημίες και τους βανδαλισμούς, που γίνονται συχνά πλέον και στο Μπίλλειο, θα καταγραφεί στην ιστορία των αρχόντων μας.

Ο χώρος του Ηρώου, ήταν επί δεκαετίες χώρος αναψυχής για τους πολίτες του Λαγκαδά, καθώς ήταν διαμορφωμένος ως πάρκο, μέχρι την Γερμανο-βουλγαρική κατοχή, οπότε χτίστηκε τότε το στρατόπεδο και οι συμπολίτες μας επισκέπτονταν συχνά τον χώρο που διέθετε παγκάκια και συντριβάνι, απέναντι δε στο Μπαρέτη, υπήρχε οργανωμένο αναψυκτήριο και κέντρο διασκέδασης. Ήταν ένας χώρος που έσφυζε από ζωή. Σήμερα είναι πνιγμένος στα χόρτα και τη βρωμιά και οι μοναδικοί που χαίρονται το χώρο είναι οι αρουραίοι και τα φίδια αλλά και τα διάφορα αντικοινωνικά στοιχεία που ξέρουν μόνο να καταστρέφουν.

Δεν ξέρω αν αναζητούνται οι κλέφτες, αν έχει έστω κατατεθεί μήνυση κατά αγνώστων, ή αν ο Δήμος σκέφτεται να κάνει κάτι για την αποκατάσταση του μνημείου. Θα περιμένουμε να δούμε την κατάληξη της ιστορίας.

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium