Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/6/2024 15:08:22Επισκέπτες Online: 502


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ο πόνος  της Ρωμιοσύνης
13-07-2020
Ο πόνος της Ρωμιοσύνης
 

Τζαμί λοιπόν και πάλι η Αγία Σοφία της Πόλης των πόλεων, της Βασιλίδος, της πρωτεύουσας της Ρωμιοσύνης αλλά και του πολιτισμένου κόσμου. Συνήθως λέμε κάθε θαύμα κρατά τρεις μέρες, το θαύμα της Κωνσταντινούπολης κράτησε 1000 ολόκληρα χρόνια και άλλα τόσα ακόμα θα ζει στις καρδιές του πολιτισμένου κόσμου. Είναι η μοίρα της ιστορίας άραγε να παίζει τέτοια παιχνίδια ή οι άγνωστες βουλές του Θεού που χαράζουν το μέλλον μας!!!

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό αυτό που είπε η κ. Γλύκατζη - Αρβελέρ, για τη «δεύτερη άλωση της Πόλης» και πως «δεν θα παραξενευτώ να δω να δακρύζουν τα ψηφιδωτά της αγιαΣοφιάς ή να χτυπούν οι καμπάνες». Αυτός ο τρόμος κατέχει τις καρδιές των περισσότερων τούρκων, οι οποίοι χρόνια τώρα δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνει την Αγία Σοφία μνημείο ανυπέρβλητο σε σχέση με όλα τα άλλα. Έχτισαν κι αυτοί το μπλέ τζαμί, ως καρικατούρα της αγίας Σοφίας, αλλά ούτε αυτό τους απάλυνε τον πόνο! Η Αγιασοφιά σημάδεψε τη ζωή τους ακόμα και την αρχιτεκτονική τους, αφού όλα τα τζαμιά τους, ακόμα και τα χαμάμια τους, αντιγράφουν κακότεχνα τον τρούλο της Αγίας Σοφίας !!! Δεν κατάφεραν ούτε καν το ηχητικό πρόβλημα και τον φωτισμό του τζαμιού τους να λύσουν, όπως το έλυσαν ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος τον 6ο αιώνα. Αγία Σοφία, ούτε έκαναν ούτε μπορούν να κάνουν, γιατί η όλη δομή και φιλοσοφία του ναού ήταν να λειτουργεί ως "Εκκλησιαστήριο" δηλαδή ως χώρος λατρείας χριστιανών που πορεύονται προς τη βασιλεία του Θεού. Οι βυζαντινοί αρχιτέκτονες υπέταξαν ακόμα και το φυσικό φως του ήλιου στη λειτουργία του αυτού του ναού και από τα παράθυρα του τρούλου λέει ο ιστορικός «αεί διαγελά η ημέρα». Αυτό, λέει ο ιστορικός Προκόπιος, οτι ένιωσαν την ημέρα των εγκαινίων του ναού, "δεν ξέραμε αν βρισκόμασταν στη γη ή στον ουρανό"!!! Ας θυμηθούν μόνο το τι έπαθαν οι Ρώσοι τον 9ο αιώνα που πήγαν να καταλάβουν την Πόλη και μπήκαν στην Αγία Σοφία σε ώρα λειτουργίας και εκεί τους λύθηκαν τα γόνατα από το μεγαλείο της, και όταν γύρισαν στη Ρωσία, βαπτίστηκαν όλοι Χριστιανοί!!! Και μόνο η σκέψη να καλύψουν τα ψηφιδωτά και τις εικόνες φανερώνει τον τρόμο τους απέναντι σε έναν ναό που δεν αντιπροσωπεύει την πίστη τους. Όσα παραπετάσματα και να βάλουν, η Πλατυτέρα και πάλι θα είναι εκεί, οι άγγελοι των σφαιρικών τριγώνων του τρούλου θα τους κοιτούν κατάματα, οι σταυροί των τόξων θα τους θυμίζουν άλλον Θεό, κι όχι τον δικό τους, και πάντως όταν ένας λαός δεν μπορεί να προσευχηθεί στα δικά του μουσουλμανικά τεμένη κι αναζητά χώρους λατρείας των χριστιανών, αυτό κάτι λέει για το πνευματικό υπόβαθρο αυτού του λαού. Τόσα χρόνια έβαψαν τα ψηφιδωτά, έβαλαν δίσκους με ρήσεις του Κορανίου, αλλά η Αγία Σοφία παρέμεινε ακόμα χριστιανική μέσα στη βαρβαρότητα των κατακτητών! Μια άλλη πίστη δεν την εξαφανίζεις με φωτιστικά εφέ!!! Στην Τουρκία σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν κάποια εκατομμύρια κρυπτοχριστιανοί, και μια μειονότητα ρωμιών γύρω από το Πατριαρχείο, που βιώνουν έναν ακόμα πόνο, και που άντεξαν τόσα χρόνια στην τουρκική δουλεία, όμως το μήνυμα του Ερντογάν δεν τους τρομάζει, γιατί για όλους αυτούς η καρδιά τους θα συνεχίσει να χτυπά και πάλι χριστιανικά. Η "ελευθερία εντός ημών εστί"!!! Οι βάρβαροι λοιπόν θα εισπράξουν εν καιρό αυτό που τους αναλογεί από την ιστορία η οποία λειτουργεί πάντα νομοτελειακά. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία χωρίζεται στα δύο, σε ένα κράτος κοσμικό και σε άλλο ένα θεοκρατικό. Αυτό θα σημάνει και το τέλος της!!!

ΤΡΥΦΩΝ  ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium