Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/4/2024 08:56:18

Επισκέπτες Online: 501


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Σοχός: Συγκρότησαν Κίνημα διεκδικώντας την αυτονόμησή τους και τη δημιουργία νέου Δήμου!
15-07-2020
Σοχός: Συγκρότησαν Κίνημα διεκδικώντας την αυτονόμησή τους και τη δημιουργία νέου Δήμου!
 

Για να αντιμετωπιστούν, όπως ισχυρίζονται, τα προβλήματα που δημιούργησε το 2010 ο «Καλλικράτης»

Με αίτημα την δημιουργία του νέου δήμου Σοχού προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε το 2010 ο «Καλλικράτης» με την συνένωση δήμων και την συγκρότηση του μεγάλου δήμου Λαγκαδά, όπως τον ξέρουμε σήμερα, πολίτες από τις περιοχές στα όρια των πρώην δήμου Σοχού, Αρέθουσας, Βερτίσκου αλλά και άλλων περιοχών δημιούργησαν το κίνημά τους με σκοπό να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη, στις 28 Ιουνίου 2020 δημιουργήθηκε και με τη… βούλα το «Κίνημα των Πολιτών Σοχού, Αρέθουσας και Περιχώρων» ενώ την ιδρυτική διακήρυξη υπογράφουν συνολικά 32 άτομα. Επόμενο βήμα, όπως αναφέρει στο makthes.gr ο πρόεδρος της Κίνησης, Απόστολος Μισχόπουλος τις επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι στο «αέρα» του διαδικτύου η σχετική ιστοσελίδα του Κινήματος ενώ δημότες και κάτοικοι της περιοχής άνω των 16 ετών θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην μεγάλη εκστρατεία, όπως λέει ο κ. Μισχόπουλος, συλλογής υπογραφών.

«Προσθέσαμε στο καταστατικό μας χαρακτηριστικά τέτοια που να επιτρέπουν τη συμμετοχή όλων χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, κοινωνικές εξαρτήσεις, ρατσιστικές συμπεριφορές πάντα με γνώμονα την προσφορά χωρίς διακρίσεις και επί ίσοις όροις για όλους» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιδρυτική διακήρυξη. «Κυρίαρχος σκοπός μας η συμβολή στη διεκδίκηση, με κάθε νόμιμο μέσο, της επανασύστασης του νέου Δήμου Σοχού στα γεωγραφικά όρια που υφίστανται μετά τη συνεννόηση» υπογραμμίζεται επίσης. «Το κίνημα θα είναι κοντά σε όλους τους θεσμικούς φορείς για οποιαδήποτε βοήθεια ή συνεργασία μας ζητηθεί αλλά ταυτόχρονα θα συγκρουστεί, αν χρειαστεί, επ’ ωφελεία του κοινωνικού καλού και συμφέροντος» σημειώνεται στην ιδρυτική διακήρυξη.

Το αίτημα για «σπάσιμο» των δήμων Λαγκαδά (Σοχός) και Βόλβης (Αρέθουσα) και η δημιουργία ενός νέου δήμου, «ορεινού» όπως σημειώνουν τα μέλη του Κινήματος δεν είναι τωρινό. Ήδη, όπως εξηγούν υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια αιτήματα που είχαν κατατεθεί σε εκπροσώπους φορέων και βουλευτές της περιοχής ατομικά ή ομαδικά. Ωστόσο, παρότι το πρόβλημα που προκάλεσε ο «Καλλικράτης» με την δημιουργία των δύο μεγάλων δήμων Λαγκαδά και Βόλβης ήταν γνωστό στις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, δεν υπήρξε κάποια αλλαγή ούτε με τον «Κλεισθένη», το νομοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί τον διάδοχο του «Καλλικράτη».

«Ξεκινάμε την συλλογή υπογραφών. Η εγγραφή μελών στο Κίνημα ταυτόχρονα σημαίνει και την στήριξη του αιτήματος. Τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως δείχνουν και σχετικές μελέτες που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο, έχει αλλάξει η ζωή μας. Βλέπουμε τα χωριά μας να ερημώνουν, τους νέους να τα εγκαταλείπουν. Η αστυνόμευση είναι δύσκολη. Δεν διαθέτουμε αστυνομικό τμήμα αλλά σταθμό, όπου υπηρετούν δυο άτομα που πρέπει να αστυνομεύουν μια περιοχή στην οποία η απόσταση μεταξύ των δυο ορίων ξεπερνά τα 70 χιλιόμετρα. Ο αριθμός των μαθητών μας στα σχολεία κάθε χρόνο λιγοστεύει» αναφέρει μεταξύ άλλων στο makthes.gr ο κ. Μισχόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή, για την οποία προτείνουν την δημιουργία νέου δήμου περιλαμβάνει 16 χωριά. Όπως αναφέρει ο κ. Μισχόπουλος το επόμενο βήμα είναι η επίσημη κατάθεση του αιτήματος στον υπουργό αλλά και στους βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης, όπως και η ενημέρωση των δημοτικών συμβουλίων Λαγκαδά και Βόλβης προκειμένου να υπάρχουν σχετικές αποφάσεις. «Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε ζωή στον τόπο μας, που τον βλέπουμε να ερημώνει. Να δώσουμε έμφαση μέσα από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στον πρωτογενή τομέα. Επιδιώκουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής» λέει ο κ. Μισχόπουλος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης υποστηρίζει πως ο ίδιος είναι υπέρ του διαχωρισμού εφόσον το επιθυμεί η περιοχή του Σοχού σχολιάζοντας «όπου μπορώ να βοηθήσω θα το πράξω». «Θα συνεισφέρω από την πλευρά μου ώστε να γίνει πιο αποδοτική η λειτουργία του δήμου» αναφέρει και συμπληρώνει πως στις προθέσεις του είναι να πραγματοποιηθεί άμεσα μια σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής.

«Πρέπει να εκφραστεί ο πληθυσμός της δημοτικής ενότητας Αρέθουσας. Θα είμαι σύμφωνος με την άποψη της πλειοψηφίας» σημειώνει από την πλευρά του στο makthes.gr ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας.


www.makthes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium